Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1354487 пати)

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9675 на: 06 Декември 2017, 22:07:23 pm »
http://m.anhoch.com/product/42125/notebook-lenovo-y520-15ikbn-i7-7700hq-8gb2tbgtx1050-4gb156fhd-ipsgigalanbacklitkbdos

Над буџет е малку, и за намената можеби премногу, ама па со оглед дека стариот си го користел долго време се исплати.Има одлична изработка,ips екран во FHD резолуција и да звук изненадувачки за лаптоп.
Само едно ссд би додал, тој хард што доаѓа со него би завршил во некоја екстерна кутија ако немаш потреба од сториџ.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #9676 на: 06 Декември 2017, 22:11:09 pm »
Малце слаба батерија има овој леново модел,можеби да видиш некој модел со 17 инчи екран,кој ќе е потежок у секој случај од ист таков 15ка.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9677 на: 06 Декември 2017, 22:41:08 pm »
Немојте бе луѓе Асус, немојте ни на душман такво ѓубре.

Саше, тебе ти треба Lenovo Thinkpad, за тие пари околу 47к се наоѓа Thinkpad L460 или L560 со Full hd екран, ссд и 6 келијна батерија. Тоа е тенк со military grade компоненти. Барај ме утре да ти пратам контакт директно во овластен за Леново да погледнеш и да се договориш.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #9678 на: 06 Декември 2017, 22:51:31 pm »
Што сте против Асус толку?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #9679 на: 06 Декември 2017, 23:01:01 pm »
Да бидам искрен, Леново е најголемо ѓубре со кое сум работел у мојата поскорешна историја. 
Имам барем 10 лаптопи на работа, од кои на барем 5 работам секој ден. Со по-unreliable опрема не сум работел у животов.

Моја препорака Dell Precision, Latitude или XPS. Мојот Precision M65 скина конци после 8 години експлоатација и тоа поради моја грешка и невнимание, а не пошто нешто му откажа.
На жена ми ХРЅ-ите (2008 и 2011 годиште) сеуште функционираат беспрекорно. На двата само им се сменети батериите (што е нормално, после некои 2-3 години откако е купен  било кој лаптоп).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9680 на: 06 Декември 2017, 23:02:54 pm »
Да бидам искрен, Леново е најголемо ѓубре со кое сум работел у мојата поскорешна историја. 
Имам барем 10 лаптопи на работа, од кои на барем 5 работам секој ден. Со по-unreliable опрема не сум работел у животов.

Моја препорака Dell Precision, Latitude или XPS. Мојот Precision M65 скина конци после 8 години експлоатација и тоа поради моја грешка и невнимание, а не пошто нешто му откажа.
На жена ми ХРЅ-ите (2008 и 2011 годиште) сеуште функционираат беспрекорно. На двата само им се сменети батериите (што е нормално, после некои 2-3 години откако е купен  било кој лаптоп).

Јас немам видено цркнат Тинкпад. Во две поранешни компании десетици компјутери ниту еден проблем не сум имал со Тинкпад. Подобро парче хардвер само во бајка.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9681 на: 06 Декември 2017, 23:19:05 pm »
Што знам... Еве не знам какви тоа композити и материјали користат, ама мојов ThinkPad L560, од мај годинава, се осеќа понеквалитетно, поклимаво и поевтино, а истовремено и работи полошо од ХРЅ-ов од пред 6 години.
Јас лично, ако треба да зимам за мене, би ги заобиколил Леново со мноооооооогу широк лак. Односно, да бидам искрен, уопште не би ги земал предвид.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9682 на: 06 Декември 2017, 23:21:29 pm »
Уфф, твоево мислење од некоја причина контрира на општиот впечаток низ светов, ама океј... ТИ не си ИТ неписмен па да не знаеш што зборуваш, искуство си е искуство. И мене не ми се најомилени Тинкпадите, ама јебига, од све што сум видел на светов нема посолидно парче хардвер... сеуште.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9683 на: 06 Декември 2017, 23:28:41 pm »
Искуството е базирано на секојдневно работење со опрема од Леново. Рецимо докинг стејшнот за на жена ми лаптопот, абе амуеам мајката... Се поебаа конектори, рикнаа усб порти, што све не... На мојот му се расклима ДисплејПортот и сеа треба да фаќам позиции со кабелот (а ла како на времето фаќање сигнал со собна антена), додека да добијам сигнал на монитор.
А збориме за нова опрема, први корисници, не за нешто оставено по складови па репарирано. Очај.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #9684 на: 06 Декември 2017, 23:30:02 pm »
Thinkpad-ите до пред некоја година беа одлични лаптопи, нормално поскапите. Пониските класи и те како си имаа проблеми. Мое мислење е дека новиве генерации, последние ~4 години се срање. Веќе ни Т серија незнам дали би земал а богами ни Х.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #9685 на: 06 Декември 2017, 23:44:57 pm »
Фала на сите на препораките. Како за беља денеска еден другар земал лаптоп од АМЦ и му дале попуст од 10% па ми се допадна и неговиот лаптопт, сепак сметам дека не ми треба толкава графичка па за џабе ќе мкнам со мене тежини. Немам игра инсталирано 5-6 години на лаптопов.

За овој лаптоп се работи, му го дале за 60.000 Денари. Тука треба да се пресмета и уште 8гб рам одма. Овој е со претерана цена ептен, онака го ставив само за мислење да добијам, дали вреди да се гледа и оваа класа на лаптопи спрема мојте потреби.
https://www.amc.com.mk/Acer-Predator-G3-572-50K2-156-Full-HD-i5-7300HQ8GB-DDR4-256GB-SSD-M2-GTX1060-6GB-NHQ2BEX022

Што мислите за овој лаптоп, освен што би му доставил РАМ, мислам дека другите спецификации се одлични.
https://www.amc.com.mk/ACER-A715-71G-52JU-156-FullHD-i5-7300HQ8GB256GBSSDTB-HDDGTX1050-2GB-NXGP8EX032

Некако многу скапи ми изгледаат HP - во во споредба со спецификацииве што ги имаат. Овој ми падна во очи. Се разбира не златен.
https://www.amc.com.mk/HP-Pavilion-15-au-103nm-Gold-156-FullHD-i5-72008GB256GB-SSD-GF-940M-4GBDVDRWWIN-10-Home-Z5D48EA

Овој ми изгледа доста ефтин со одлични спецификации, секако лаички ги гледам јас. Но според досегашново предобро искуство со Ејсер, малце сум и наклонот кон нив веројатно.
https://www.amc.com.mk/Acer-F5-573G-57KM-156-Full-HD-i5-7200U8GB-DDR4-128GB-SSD-1000-GB-HDD-GTX-950M-4-GB-NXGD6EX0454GB

Ова ми се виде интересно, малце е над цената што сум спремен да ја дадам и ме замислува држачон на екранон кој ми изгледа многу кревок, но ми се допаѓаат спецификациите и дизајнот.
http://www.anhoch.com/product/41104/notebook-dell-inspiron-7566-i7-6700hq8gb500gb128gb-ssdgtx960m-4gb156fullhdbacklitwin10

Овој ми се допаѓа многу, но треба да додадам за ССД и РАМ и автоматски е многу над тоа што ми се дава за лаптоп. Исто така тука читам доста негативни искуства имате со АСУС, па и зараи тоа малце сум скептичен кон нив.
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10002_10003&product_id=44890

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9686 на: 06 Декември 2017, 23:57:57 pm »
Јас ти пишав во првиот пост професионален совет, базиран на професионално искуство со голема количина на хардвер.
Хардверски за тебе е повеќе од доволно било што со i3 процесор и нагоре, 8Gb RAM и 250Gb солид стејт. Дали екранот бил IPS или не, дали имал графичка или не тебе не ти прави никаква разлика. Гледај да е компактен и да ти се допаѓа на око, зошто ќе мора да гледаш во него секој ден. И не се замарај со елитизам, тоа е ноторна глупост. Подобро ти е да земеш поевтин латоп па да го смениш за 3 години отколку да се замараш со некој не знам колку скап и да очекуваш дека ќе го користиш 6 години.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #9687 на: 07 Декември 2017, 00:10:44 am »
Фала на советот Миле, утре ќе те контактирам во ПП, да ми дадаеш контакт од дечките за Леново, да видам таму што имаат и која е цената. Исто ќе ги разгледам убаво и моделиве што ги ставив јас на листава, а прво идење во Скопје ќе гледам и да ги видам во живо да видам како ќе ме бендиса квалитетот.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9688 на: 07 Декември 2017, 00:51:05 am »
Фала на советот Миле, утре ќе те контактирам во ПП, да ми дадаеш контакт од дечките за Леново, да видам таму што имаат и која е цената. Исто ќе ги разгледам убаво и моделиве што ги ставив јас на листава, а прво идење во Скопје ќе гледам и да ги видам во живо да видам како ќе ме бендиса квалитетот.

Гледај Леново, HP и Dell. Во ценовниот ранг од околу 750 до 1000 евра немаш утка, кој и да го избереш немаш утка. Конкуренцијата таму е толку немилосрдна што не може да се каже овој е бољи или оној. Јас ти спомнувам Леново Тинкпад зошто најмногу искуство имам со него, не тврдам дека е подобар од ХП или Делл од истата ценовна рамка, ама ако мора да се покаже со прст тогаш тоа е Тинкпад. Тоа е симбол на професионализам, квалитет, Тинкпад Т серија се користи на Меѓународна вселенска станица....

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9689 на: 07 Декември 2017, 01:17:27 am »

Гледај Леново, HP и Dell. Во ценовниот ранг од околу 750 до 1000 евра немаш утка, кој и да го избереш немаш утка. Конкуренцијата таму е толку немилосрдна што не може да се каже овој е бољи или оној. Јас ти спомнувам Леново Тинкпад зошто најмногу искуство имам со него, не тврдам дека е подобар од ХП или Делл од истата ценовна рамка, ама ако мора да се покаже со прст тогаш тоа е Тинкпад. Тоа е симбол на професионализам, квалитет, Тинкпад Т серија се користи на Меѓународна вселенска станица....

Супер опкружување за лаптоп - нема прашина, не може да падне да се излупа, константна температура... ;D