Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1538667 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #3270 на: 23 Јуни 2013, 00:36:51 am »
Тоа и го напраив, моментално терам на рутерот што го терав и во станот во Скопје.
Значи погледнете лоповски македонски менталитет: купуваш рутер кој чини 800 денари, и ОБВРЗАН си да го однесеш во техничка поддршка на провајдерот, при што тие магично го „кодираат“ и за тоа ти наплаќаат 300 денари.

Е сега, тоа нивно магично кодирање се состои од пишување на 12 цифрена MAC адреса, ама нели, да ги цитирам Dubioza - "sve dok je ovaca, nece falit' vune".
300 денари за уштекуење во струја, уштекуење на ЛАН кабел и упишуење на 12 ебени цифри во конфигурацијата на рутерот.
Слободно нека идат у три лепе, во понеденик ќе бидат посетени да образложат како таа работа од 10 минути чини 300 денари. Од кога IT работен час во Македонија чини 1800 денари?

Воедно интернетот ми е многу побрз од сега, котираше на околу 4 mbps, додека со Linksys рутерот е близу 9 mbps.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #3271 на: 23 Јуни 2013, 00:47:19 am »
не те сфаќам околу ценава нешто.....

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3272 на: 23 Јуни 2013, 00:54:03 am »
Колку време е потребно да уштекаш рутер, да влезеш во мени за конфигурирање и да го лоцираш полето кај што стои MAC адресата, и потоа да искуцаш 12 карактери?
За оваа услуга која тие ја нарекуваат „задолжително кодирање“, наплаќаат 300 денари.
Да речеме дека работата трае 10 минути (што не е можно, ама ајде). Ако 10 минути чинат 300 денари, еден час IT работа во нивната компанија се наплаќа 1800 денари, барем проста математика вели така (1 час = 60 минути, 10 минути = 300 денари, 60 минути = 300 * 6 = 1800 денари.)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #3273 на: 23 Јуни 2013, 00:55:52 am »
што да ти кажам, толку е. Чим они така одредиле така нека биде. Немој да се малтретираш за такви работи.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #3274 на: 23 Јуни 2013, 01:28:06 am »
Само за информација, клонирањето на мак адреса е пола минута работа. ;)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен SimulatoR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 242
  • Let's see you? :)
    • https://www.facebook.com/SimulatoR.M3
« Одговори #3275 на: 23 Јуни 2013, 01:33:48 am »
Според клипчево клонирањево е помалце и од минута :)

Try Not to become a Man of Success, but Rather
Try to become a Man of Value

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #3276 на: 23 Јуни 2013, 01:42:38 am »
jas samo go ustekav i restartirav sam si najde se i si raboti... na blizoo sum ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3277 на: 23 Јуни 2013, 09:10:33 am »
Прашање до сите, но би сакал Фаланга да одговори, зошто за парче од неговата опрема се работи.

Користам кабелски интернет кој влегува директно во рутер и од тука нормално преку WiFi користам интернет на два телефони, и еден лаптоп, а преку мрежен кабел користам на статичниот интернет.
Се е океј, освен што на телефоните не прикажува слики, што веројатно значи дека рутерот нема отворено некои порти или што ти ја знам.
Информација која веројатно ќе послужи, е што рутерот го купив и бев обврзан да го однесам во провајдерот за да го „кодираат“ за што нормално зедоа паричен надоместок.

Е сеа имам уште еден рутер, кој го купив од Фаланга, и за кој знам дека е исправен и знам дека ќе ги покажува сликите, и сакам постоечкиот да го заменам со тој на Фаланга.
Дали е можно тоа кодирање да се изврши во домашни услови, затоа што во друга тема (можеби беше и оваа) се спомнуваше дека јавување во провајдерот за да го оспособи рутерот е всушност клонирање на MAC адресата.
Дали ова што сакам да го направам е воопшто изводливо, и ако е, како би можело да се изведе?
Ne treba da se klonira nikakva adresa.  Ponatamu vpisuvanjeto na mac adresatat ne se narekuva nitu kodiranje nitu dekdiranje.  Ne znam wtf is wrong with you. Za takva rabota zvonis na telefon i ja resavame vednas.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #3278 на: 23 Јуни 2013, 10:26:40 am »
Мартин тие 300 денари за СЕ БЛАГОДЕТ за некој кој неможе да ја клонира адресата сам. Има постари лица и слично кои неможат д асе замараат а 300 денари е симболична бројка.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #3279 на: 23 Јуни 2013, 10:34:04 am »
И не е чудно ИТ про саат да кошта 1.800 денари, некогаш треба 3 саати да се одработат за тој саат.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3280 на: 23 Јуни 2013, 15:07:09 pm »
Фаланга, тоа така тие го нарекуваат.
Дени, добро, јасно, ама услугата треба да биде бесплатна затоа што веќе плаќаш за приклучок и монтажа.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #3281 на: 23 Јуни 2013, 15:30:29 pm »
Точно, треба да е бесплатна услугата како што знам и јас. Пред некоја година кога се јавивме за да поднесеме во Близу (тогашен Кејбл Тел) барање за тоа, го направија од кај нив и бесплатно, фала Богу.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3282 на: 23 Јуни 2013, 18:21:15 pm »
Точно, треба да е бесплатна услугата како што знам и јас. Пред некоја година кога се јавивме за да поднесеме во Близу (тогашен Кејбл Тел) барање за тоа, го направија од кај нив и бесплатно, фала Богу.

Исто, исто. А во Близу не ни платив приклучок и монтажа. Само нашле овци и добра машинка па стрижат.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #3283 на: 23 Јуни 2013, 18:33:19 pm »
Требало првен тука да се обратиш, па после кај нив да ѕвониш ако има потреба (а немало да има). ;)

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #3284 на: 24 Јуни 2013, 12:57:50 pm »
Пробај ова: http://answers.microsoft.com/de-de/windows/forum/windows_7-windows_install/netbook-mit-lizenzaufkleber-win-7-starter-snpc-oa/ce297e5c-b23b-4767-9e27-1ddd3397eed5?msgId=4ff4b9ef-28d5-4182-9785-3019c6741afc
Ова е Win7 Home Premium и неможам да направам ниту рипеар со него а ниту пак да го активирам кодот...