Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1354868 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #10995 на: 19 Мај 2020, 17:13:35 pm »
Види Synology што нудат, јас сум од нив многу задоволен.
WD не ми се допаѓаат у software. Види ги и леново, они купија една фирма не ми текнуе сеа како зе викаше, ама исто ок се со тскви ситни сториџи
Дека паркира на 8 секунди ?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #10996 на: 19 Мај 2020, 18:00:22 pm »
Е па таму кај што си ме видел :) Не работеа бутките за стари книги, па си отидов.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #10997 на: 19 Мај 2020, 19:42:38 pm »
И од мене препорака за Synology, ако е за работа + серија доколку буџетот дозволува.

Hyperbackup во Synology C2 серверите (се плаќа нешто ситно за година претплата) на најбитните податоци, 1 копија на екстерен ХДД и готово.

Јас не би идел NAS-less т.е. full cloud сеуште.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #10998 на: 20 Мај 2020, 11:25:11 am »
Интересно, никој тука не ги есапи QNAP или NETGEAR рецимо...

А пошо сум стварно дибидус на темата, што уствари би требало да споредувам при избирање на NAS уред?

Еве рецимо, најдов од Synology, QNAP, NETGEAR и пар други, сите се со 4 фиоки, ама цените знаат да им се движат од 300 до 1200 евра...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #10999 на: 20 Мај 2020, 11:28:56 am »

А пошо сум стварно дибидус на темата, што уствари би требало да споредувам при избирање на NAS уред?

Еве рецимо, најдов од Synology, QNAP, NETGEAR и пар други, сите се со 4 фиоки, ама цените знаат да им се движат од 300 до 1200 евра...
Кај Synology спореди 2-3 модели со 4 диск места и види кои features фалат кај кои модели и избегавај Ј серија.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 627
  • Сузуки Витариче
« Одговори #11000 на: 20 Мај 2020, 16:44:56 pm »

Препорака за Synology и од мене.
Ј серијата е домашна, таа со + е за бизнис/перформанси и имаат една средна. 
На пример:
https://www.synology.com/en-global/products/DS420j#specs
https://www.synology.com/en-global/products/DS418#specs
https://www.synology.com/en-global/products/DS418play#specs
https://www.synology.com/en-global/products/DS918+

Ако ти е за во канцеларија јас би гледал кон последниот.
Гледам цената е околу 500-600еур, секако празен.
Потпис.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #11001 на: 20 Мај 2020, 19:27:47 pm »
DS920+ е многу тазе искочен, кај и да е ќе го има и на Synology сајтот, на тој би идел ако дозволува буџетот.

И Segaate IronWolf хардови, имаат повеќе параметри за тоа во какво здравје се од конкуренцијата.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11002 на: 25 Мај 2020, 16:39:34 pm »
Пак јас...

У мисла сум да земам Synology DS918+, арно ама, уз муабет со тек сапорт, ми беше кажано дека постоечките хардови мора да бидат форматирани пред да се користат во новиот НАС (разбирливо), па ми препорачаа прво да напраам бекап, па после да ги монтирам у НАСот. Иначе хардовите се WD Red NASware 4 x 2TB, ако нешто значи.

Е сеа, проблемот е што, неам начин како да го напраам тоа. Уште поголем проблем е што ми јавува "RAID Damaged - Recovery is possible, but some data loss may occur". Најдов RAID Recovery софтвер, ама си кошта...

Идеи, предлози, чаре?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11062
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #11003 на: 25 Мај 2020, 17:19:47 pm »
Пак јас...

У мисла сум да земам Synology DS918+, арно ама, уз муабет со тек сапорт, ми беше кажано дека постоечките хардови мора да бидат форматирани пред да се користат во новиот НАС (разбирливо), па ми препорачаа прво да напраам бекап, па после да ги монтирам у НАСот. Иначе хардовите се WD Red NASware 4 x 2TB, ако нешто значи.

Е сеа, проблемот е што, неам начин како да го напраам тоа. Уште поголем проблем е што ми јавува "RAID Damaged - Recovery is possible, but some data loss may occur". Најдов RAID Recovery софтвер, ама си кошта...

Идеи, предлози, чаре?

пинг @Dodo понг

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #11004 на: 25 Мај 2020, 17:20:51 pm »
Сега RAID сетот кој уред го менаџира? Кој тип на RAID користиш?
Како што разбрав, сакаш да шлапнеш веќе постоечки RAID сет, во нов уред. Тоа обично не е изводливо, освен доколку се работи за ист RAID контролер (мада и тогаш е забана варијанта).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #11005 на: 25 Мај 2020, 19:51:45 pm »
Пак јас...

Идеи, предлози, чаре?
За полесно да ти помогнеме пиши го системот сегашен на кој ти е РАИД-от, каков е раидот - софтверски/хардверски, кој оперативен систем и сл.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #11006 на: 25 Мај 2020, 22:56:52 pm »
Е па таму кај што си ме видел :) Не работеа бутките за стари книги, па си отидов.
хах, некоја серија на wd имаа така поддесен софрвер што паркираше на 8 секунди главите, демек нели помалце да трошит, безбедност... но испадна дека баш на 8 секинди има најмногу паркирања и дека некогаш читачите ќе се бапнат во дисковите... се решаваше со фримвер.... :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #11007 на: 25 Мај 2020, 23:01:46 pm »
Убо вика Симо, не бива дискови од друг сториџ во овај. Батали ја таа идеја, ископирај фајловите рачно, бапни ги дисковите во синологијата и копирај назад.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11008 на: 26 Мај 2020, 09:48:51 am »
Сега RAID сетот кој уред го менаџира? Кој тип на RAID користиш?
Како што разбрав, сакаш да шлапнеш веќе постоечки RAID сет, во нов уред. Тоа обично не е изводливо, освен доколку се работи за ист RAID контролер (мада и тогаш е забана варијанта).

Чинам дека RAID сетот беше менаџиран од самиот уред, али како што напоменав претходно, ептен сум дрво за овие уреди и неам баш познавање, па ќе ми извините ако истресам некоја глупост.
Не знам кој тип на РАИД користам. Како можам да видам?

Иначе да, мислам дека убаво си разбрал, пошто сакам постоечките хардови, што беа во стариот НАС, да ги ставам во нов.

За полесно да ти помогнеме пиши го системот сегашен на кој ти е РАИД-от, каков е раидот - софтверски/хардверски, кој оперативен систем и сл.

Системот беше овој: QNAP TS-453A. Имаше некој Линукс на него, појма неам кој.

На предната страна вика:
QTS-Linux Combo NAS
  • Quad-Core Intel Celeron 1.6 GHz
  • AES-NI Accelerated Encryption
  • 4K HDMI Output & Transcoding

Убо вика Симо, не бива дискови од друг сториџ во овај. Батали ја таа идеја, ископирај фајловите рачно, бапни ги дисковите во синологијата и копирај назад.

За жал, неам како, и неам каде. Успеав само со DiskInternals Linux Reader да ги учитам, да видам дека состојбата е "RAID damaged but recoverable", ама не можам ништо да копирам, ми вика "Scan Disk first", а кога пробувам да скенирам, не го покренува скенерот и не дава никаква грешка.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #11009 на: 26 Мај 2020, 10:25:20 am »
Чек, цркнат е qnap-от? Ако си работи, ондак стави ги во него дисковите и брцни еден екстерен диск на усб и така ископирај.