Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1354380 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #11025 на: 26 Мај 2020, 12:41:56 pm »
@velestrumf : Ако имаш само два диска од 4ТБ, тогаш вкупниот капацитет ќе ти биде 8ТБ, ако не сакаш редундантност на податоците (заштита од откажување на еден диск). Едниот сетап е да имаш RAID 0, каде податоците се запишуваат на двата диска истовремено - но различни кластери (прв кластер на еден, втор кластер на вториот, трет пак на првиот, четврт на вториот итн), со тоа што се подобрува брзината на системот (во овој случај небитна работа), вториот се вика JBOD каде што еден логички волјум се распределува на двата диска, и запишувањето иде редоследно, кога ќе се напуни првиот диск, идеме на вториот, итн...
Ако сакаш заштита од цркање на еден диск, тогаш ги сетираш во RAID 1, каде веќе податоците на едниот диск и на другиот се потполно исти. Брзината на читање може да биде зголемена (скоро дуплирана), но имаш капацитет на целиот систем колку што е капацитетот на 1 диск (во овој случај 4ТБ).

Со додавање на уште еден диск, односно 3 диска, ти се шири полето на работа. Конфигираш RAID 5, каде податоците се запишуваат на 3-те диска, но губиш на капацитет на во големина од еден диск, заради CRC запис на секој диск. Така, дискот 1 содржи дел од податоците на дискот 2 и на дискот 3, дискот 2, содржи дел од податоците на дискот 1 и 3, и дискот три содржи податоци од диск 1 и 2.

Оваа конфигурација може да ја тераш со N дискови, каде N e поголемо од 3, а капацитетот на целиот систем ќе биде N-(капацитет на еден диск). Така, ако имаш 3 дискови од 4ТБ, вкупниот капацитет ќе биде 8ТБ (наместо 12). Ако имаш 4 дискови, капацитетот ќе биде 12ТБ (наместо 16).
Оваа конфигурација е добра, затоа што доколку цркне ЕДЕН диск, тогаш имаш пристап до податоците и понатаму (пошто другите дискови содржат инфо за податоците од цркнатиот), и можеш да интервенираш и да го смениш расипаниот диск без голем даунтајм.
Ако имаш конфигурирано spare, само „кликаш“ и се активира на место на цркнатиот.

Со три диска (и повеќе), секако може и било која од претходните (RAID 0 или JBOD) конфигурации.

Одиме со 4 диска: Тука имаш повеќе опции. Покрај гореспоменатите 3, имаш уште и можност на RAID 1+0 (или популарно RAID 10).
Тоа значи дека два по два диска се врзани во RAID 1, па понатаму тие два сета се врзуваат во RAID 0. Капацитетот, секако е вкупниот капацитет од дисковите поделен со 2. Предности се брзина и редунданца.
Но, тука во твјот случај брзината е помалку битна, редундантноста на податоците е побитна, односно да имате пристап до истите доколку цркне диск.
Тука „играш“ со потребите. Ако ти е потребно брзо да може да се „вратиш“ у бизнис и да биде активен сториџот, тогаш одиш на RAID5 со 3 диска, и еден spare, за да може да го активрираш во случај да цркне. Доколку не ти е толку битно, односно може 2-3 дена да ти биде уредот во критична состојба додека купиш диск, тогаш идеш RAID 5 so 4 диска (добиваш малце поголем капацитет, но ако цркне еден диск, треба да нарачаш со ист капацитет, да стигне, да го мењаш итн, што го става уредот во критична состојба додека не се набави и смени цркнатиот диск. Ризик да цркне уште еден диск во меѓувреме и да останеш без податоците.

Мислам дека објаснив наједноставно што може. Било кој од NAS уредчињава што ги гледаш овозможува вакви конфигурации по желба (не сум сигурен за hot-spare единствено).

Сега би ти препорачал, доколку ги имате податоците од стариов по локалните машини, да баталиш рекавери, и да го конфигурираш новиот NAS што побрзо и да си ги снимите наново податоците на новиот NAS.

Алал да ти е бе Симо, свака ти дала!

Рикавери мислам дека и онака нема да можам да го истерам без да се окозам...

Е сеа, прашањето ми е, дали ќе може да се користи овој уред Synology DS918+ за последната варијанта со 4 х 2 ТБ (постоечките) дискови? По тоа што читав и разбрав, би требало да нема проблем. Едино само, не знам дали и како ќе можам претходно да ги проверам постоечките дискови за исправност (чек диск и слично).
Претпоставувам дека е препорачливо (можда и задолжително, појма неам) големината на хардовите да е иста, или?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #11026 на: 26 Мај 2020, 12:50:25 pm »
Да, 918+ ќе ги работи дисковите без проблем, откога ќе ги форматираш ќе имаш SMART функции, за напредни функции не сум сигурен, прогуглај.

Ако купуваш нови даље - Seagate Ironwolf - имаат напредни disk health опции на Synology.

Да, најубаво е сите дискови да се со иста големина.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #11027 на: 26 Мај 2020, 14:29:40 pm »
Форматирај ги и провери ги на Windows, после тоа брцни ги у синолоџито.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 790
« Одговори #11028 на: 26 Мај 2020, 15:07:48 pm »
Едно прашање за поискусните...

Сакам да си зеам нов монитор. Моментално имам 10тина години стар, TFT LED fullhd монитор, 60hz, 5ms response итн.

Се користи за по интернет (youtube, facebook), нешто office работа и за игри.

Гледам деновиве различни монитори, не знам дали да се одлучам за IPS со 4-5ms response или да идам на TN со 1ms response?

Колку и дали има голема (приметлива) разлика?

Другите параметри се од прилика исти... 24-25inch, fullhd, amd freesync, 75hz, не се повеќе од 9.000 ден. и слично...

Фала.

Sent from my Mi 9T Pro
И јас сум на исто. 24 инчи, IPS мора да е. Бев сабајле во Анхоч  да ги видам MSI 144Hz мониторите, и знам дека нема да ги земам. Нема да играм ирги, така да 144Hz не ми е пресудно.
Се мислам помеѓу Dell U2419 од Макпетрол (таму го има на залиха, во Анхоч е испродаден) или со Lenovo P24h или T24i од Inet.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #11029 на: 26 Мај 2020, 16:44:45 pm »
@velestrumf чим податоците се бекапи, кури им турот, небитни се, ке си направиш нов бекап. Ама for science,јас би пробал да направам рикавери преку убунту. Шознам, ме интересира како ке изгледа и дали ке функционира, а верувам дека ке функционира. Па упте и дека не ти е битно дали ке ги изгубиш податците... бооооооо дефинитивно експериментирам со убунту варијантата.
Иначе, РАИД 5 е препорачано за бекапи, најмалку губиш простор, а имаш бекапи повеќе, месец уназат и не ти треба голема брзина и перформанси... се е тоа супер, но... ако цркна диск, и го замениш синолоџито ке се окози да го ребилда. Буквално ке трае денови и цпу и другите два диска ке бидат на 100% цело време и големи се шансите да рокне друг во тој период. За бекап ја би идел на варијанта два диска во мирор, при рикавери на еден диск, само прави копија од првиот, а и тебе ако нешто ти рокне како сега, го ставаш дискот и вадиш податоци од него.
Иначе ако твоите лидери немаат доверба во облакот, фајн, али нека купат и еден усб диск да го брцнеш во синологијата и да правиш бекап на бекапот. Или уште подобро, уште една синологија, во другата канцеларија, интенрет линк и копија на римоут локација.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11030 на: 26 Мај 2020, 16:57:17 pm »
Да имав време, ќе пробав и јас, таман и да се потсетам малце на Линукс, пошто не сум користел години и години, ама за жал, неам :/

Нарачав Synology DS918+, па ќе треба да видам со дисковите како ќе правам. По објаснувањата на Симо, мислев да ги конфигурирам во РАИД5, ама еве сеа ти ме премислуеш нешто :)
Како ќе му дојде сеа тоа „два диска во мирор“? Колкави дискови би ми требале, за оваа конфигурација да ја користам?

Последниот предлог не ти е лош, а имаме уште две други локации. Само тоа би го одложил за покасно, пошто месецов отидоа солиден број на илјади евра за ИТ опрема. Мењавме фајрволои и безбедносни системи, и отидоа бројчињата, така малку, у високо :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #11031 на: 26 Мај 2020, 17:06:42 pm »
Моето искуство е со NAS уреди за датацетри повеќе, отколку со домашниве, тие имаат SAS дискови и конторлери со кеш, често и SSD SAS дискови, па ребилд на RAID сетот е брзо. Со Synology имам искуства, но не со ребилд на RAID 5, не би знаел колку врмее треба и колку е употреблив уредот во тој период. Ако се користи за бекап, дури и еден ден да трае ребилдот не е страшно, утре ќе работи :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #11032 на: 26 Мај 2020, 17:24:06 pm »
Прилично долго трае ребилдот на синолоџи, мада ова на модели од пред 6-7 години, со 5 диска беше некој модел, не ми текнува кој, 2 ТБ околу 24 часа отприлика,а  можда и јаче.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #11033 на: 26 Мај 2020, 23:12:14 pm »
Многу е спор рибилдор, јас на мирор рибилд правев мислам дека 12 саати, а тек на раид 5 со толку калкулации на тоа процесорчињата... на многу тера... ке трае мајке ми. Не е толку проблемот во употребливоста на уредот, иако има забележително успорување на апликациите, проблемот е во оптеретувањето на на дисковите, повисока температура, подолго време итн. Не сум среќен во таква ситуација.
Иначе сунолоџи имаат нешто што се викаше synology hybrid raid... тоа е нешто као да можеш да мешаш дискови со разни големини па да имаш цел од податоците што се протектед, дел унпротектед... али ти пошто имаш 4 диска, стај го у раид 10, ке имаш пола од вкупниот капацитет али ке имаш и перформанси и заштита... али па оверкил е тоа за бекап, стај раид 5... уствари... :D
Иначе на ентерпрајз сторич, сас диск 15к 300гига го ребилда за 15 мин... ИБМ ДС4800... ама тоа е друг муабет, не е за дома :D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #11034 на: 27 Мај 2020, 09:48:10 am »
Зависи што е побитно, повеќе простор за бекапи, или минимален ризик од губење на бекапите. Ја на тоа би упростил при избор на кој RAID level да се користи. И би земал во предвид и моделот на дисковите, те нивната расипливост.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #11035 на: 28 Мај 2020, 17:49:01 pm »
Џелоу :)

Денеска стигна Synology DS918+. Да опитам, дали и колку е тешко подесување и тие ствари, и некој дали знае, дали можам претходните подесувања од Altaro VMBackup да ги „аплицирам“ на овој уред?

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #11036 на: 28 Мај 2020, 18:29:43 pm »
Ај и на мене мала помош,на лаптопот кога притиснам на I ми откуцува 5,О-6,значи ги откуцува малите броеви од копчињата,треба да го држам Fn копчето за да внесам нормални,шо сум измешал? 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #11037 на: 28 Мај 2020, 18:55:55 pm »
Нум лок.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #11038 на: 28 Мај 2020, 19:01:24 pm »
Данкешен Дени 🙂.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #11039 на: 28 Мај 2020, 20:15:05 pm »
Џелоу :)

Денеска стигна Synology DS918+. Да опитам, дали и колку е тешко подесување и тие ствари, и некој дали знае, дали можам претходните подесувања од Altaro VMBackup да ги „аплицирам“ на овој уред?

Ако бекапираш на нетворк локејшн, уај нот, за него е тоа само шеруван фолдер. За тешко не е тешко, имаш и доста инфо на глобалната мрежа, у принцип ако знаеш што сакаш да постигнеш лесно ке најдеш и како.