Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 472903 пати)

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
немора да значи ако ви се појави статус на пратка "send to customs" дека обавезно плаќате царина. Ми се има случено да ми проверат пратка со вредност од 30 долари....кхм, и да стават печат дека е ослободена од царина. Се плаќа ~100ден за таа постапка.

Не е битно, на нив се што ке им се види вредно ке си го отворат и ке си наплатат 100-че минимум. Чекај нели до 22 евра нема даноци / царини ? Или си имал среќа, цариникот станал на десна нога, па решил да те прогледа..

@MartinAlfista на мене пратка беше спакувана во пакетче 15x10 cm и ми го отворија и си платив данок на него.. Зависи и од каде го нарачуваш производот, од Али е една приказна од eBay сесема трета.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
Не можам да го тракирам... -.-

RS116413223NL

Некој ?

Отсутен toni.de

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
http://m.ebay.de/itm/321316689396?nav=SEARCH
decki dali mora preku paypall da se plakja I kako da se poraca najbrzo

Отсутен deanMKD

• Редовен
Не можам да го тракирам... -.-

RS116413223NL

Некој ?

Ako ti e naracano pred nekoj den pocekaj malku.. obicno posle 3-tiot den se pojavuvaat informaciite za trakingot. Od Ali ti e ptatkava ?

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
^- Ибеј, пред 10 дена...

Отсутен macedonmk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 17
МЕСЕЦОВ Е СМЕНЕТ ЛИМИТОТ ..... ЦАРИНАТА СЕГА ЦАРИНИ СЕ НАД 25$ ..наместо над 50 $ како што беше до пред 1-2 месеци... . МЕ ОДРАА МАМАТА НИВНА ....ПРЕД 5 ДЕНА ПЛАТИВ 2000 ДЕН ЦАРИНА И 300 ДЕН ДДВ ЗА ПРАТКА ОД 40 $ .....ДЕНЕС МИ ЗАДРЖАА БАТЕРИИ НА АЕРОДРОМ ....ТРЕБА ДА ОДАМ НА АЕРОДРОМ ДА ПЛАТАМ ЦАРИНА И ДДВ (а не сум од Ск ) ...ВРЕДНОСТА НА БАТЕРИИТЕ Е 43 $ СО СЕ SHIPPING... СЕГА ЌЕ МЕ ОДЕРАТ ЗА БАТЕРИИ ЗА ИГРАЧКИ...НЕ МИ СЕ ВЕРУВА ....Б А Н А Н А    Д Р Ж А В А  !!! ..А МИНИСТЕРОТ ЗА ИНФО ОПШТЕСТВО ПРЕД ИЗБОРИТЕ ....СЕ РЕКЛАМИРАШЕ ДЕКА ЌЕ ГО ЗГОЛЕМАТ ЛИМИТОТ НА 150$ ДА НЕ НЕ ЦАРИНАТ.... ГО НАМАЛИЈА БРЕ ДО 25$ ....СРАМ ДА ИМ Е ....ШТО Е 25$ БЕЕ.....БЕТЕР ОД КОМУНИСТИЧКА ДРЖАВА НЕ НАПРАВИЈА, СКРОЗ ЌЕ НЕ ЗАТВОРАТ ....аууу ама сум наапан ....треба 1500ден за да одам на аеродром , + царина + ддв ...+ малтретирање за батерии за играчки...не ми се верува...

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
како си платил царина 2000 денари за пратка од 40$?
царина ти е 5 %
ддв ти е 18 % (зависно што е)
да не си грешка нешто? по твоиве математики испаѓа дека си платил царина и повеќе од 100% (грубо нели ;D )
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5393
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Гарант некоја лежарина или такви глупости му наплатиле. Или го царинат по некоја каталошка вредност па ќе мора шпедитер да ангажира...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
racunajte si 30% na cena nema utka  ;)

Отсутен nikolaben

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 881

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Добри се..имам јас едно слично на ова малце поголемко, таман е :D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5393
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интер&#
« Одговори #1211 на: 22 Мај 2014, 23:41:26 pm »
Нарачано, да видиме само што квалитет е :)
http://www.aliexpress.com/item/Portable-HIFI-Mini-Speaker-MP3-Player-Amplifier-Micro-SD-TF-Card-USB-Disk-PC-Speaker-with/1856523160.html
^^
BL-5C ...користи батерија за Nokia 3100, (уште ми седи у фиока како резрева)  :)

Штета што нема излез за слушалици.

Отсутен deanMKD

• Редовен
^- Ибеј, пред 10 дена...

Знае да заглави тракингот на ибеј. и кај мене, не даваше никакви информации првите 2 недели, после тоа профункционира.

МЕСЕЦОВ Е СМЕНЕТ ЛИМИТОТ ..... ЦАРИНАТА СЕГА ЦАРИНИ СЕ НАД 25$ ..наместо над 50 $ како што беше до пред 1-2 месеци... . МЕ ОДРАА МАМАТА НИВНА ....ПРЕД 5 ДЕНА ПЛАТИВ 2000 ДЕН ЦАРИНА И 300 ДЕН ДДВ ЗА ПРАТКА ОД 40 $ .....ДЕНЕС МИ ЗАДРЖАА БАТЕРИИ НА АЕРОДРОМ ....ТРЕБА ДА ОДАМ НА АЕРОДРОМ ДА ПЛАТАМ ЦАРИНА И ДДВ (а не сум од Ск ) ...ВРЕДНОСТА НА БАТЕРИИТЕ Е 43 $ СО СЕ SHIPPING... СЕГА ЌЕ МЕ ОДЕРАТ ЗА БАТЕРИИ ЗА ИГРАЧКИ...НЕ МИ СЕ ВЕРУВА ....Б А Н А Н А    Д Р Ж А В А  !!! ..А МИНИСТЕРОТ ЗА ИНФО ОПШТЕСТВО ПРЕД ИЗБОРИТЕ ....СЕ РЕКЛАМИРАШЕ ДЕКА ЌЕ ГО ЗГОЛЕМАТ ЛИМИТОТ НА 150$ ДА НЕ НЕ ЦАРИНАТ.... ГО НАМАЛИЈА БРЕ ДО 25$ ....СРАМ ДА ИМ Е ....ШТО Е 25$ БЕЕ.....БЕТЕР ОД КОМУНИСТИЧКА ДРЖАВА НЕ НАПРАВИЈА, СКРОЗ ЌЕ НЕ ЗАТВОРАТ ....аууу ама сум наапан ....треба 1500ден за да одам на аеродром , + царина + ддв ...+ малтретирање за батерии за играчки...не ми се верува...

Во законот јасно си стои дека се што е над 22 евра подлежи на давачки (најчесто данок). Царината е за производи над 45 евра. Не шири дезинформации, прочитај го првин законот. Ако тебе те одрале некоја од брзиве пошти, незначи дека е намалена границата. Ајт, знаеш за следен пат, како треба да нарачуваш.  ;D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Така е Деан.

Иначе грубо, како што кажа Нуме околу 30% е царина и данок. Има некои исклучоци, на пример за патики е 50% затоа што царината е 25% ;)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
за пратка од рамно 100USD (цца 4500 денари), со испорака од Европа, купено од E-bay, платив 850-тина денари царина + манипулативни трошоци - вкупно 1200 денари. 850 денари според мојот есап е 18% од  100 долари, така да ДДВ ми земале само.
Секако, ги приложив сите документи - бидот од ибеј, плаќањето од пејпал и извод од банка дека е извршено плаќањето, без да пробувам да ги „манипулирам“ цариниците.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.