Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 375041 пати)

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 304
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #2760 на: 18 Февруари 2025, 10:57:49 am »
Го имам нарачано ова и моментално е во FedEx на царинење. Данок е 18% и царина 15% или може по некоја друга стапка да се царини?

https://www.aliexpress.com/item/1005007051174384.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.23.11bd1802Pf9k3G

Прво иде царина, па данок на цел износ.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6535
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #2761 на: 18 Февруари 2025, 12:01:42 pm »
Дали некој има примено пратки преку ЕМС (од државнава пошата али побрз начин на трансвер), конкретно пакетче околу 150е е од хрватска па има опција дхл и емс али дхл се изгор скапи тука со такси по тоа што сум слушал, а за емс па не можам да најдам информации дополнителни трошоци дали има или не( и која им е процедура зошто ке се царини и данок мислам дека ке треба да се плати за пратката)

Не знам дали е побрз начинот, ама онлајн сум порачувал од една страна каде опцијата за мк е ЕМС, нешто се царинело, нешто не ми го царинија а требаше.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5752
Koja cena e max da poracas od aliexpres bez da te globat ovde kaj nas na carina nad ili pod 100€ ?

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 238
Koja cena e max da poracas od aliexpres bez da te globat ovde kaj nas na carina nad ili pod 100€ ?
Од тоа што знам јас до 45 евра не царинат, ако нарачуваш нешто поскапо, пиши му на тој што ти праќа да пише дека е помала вредност и да се надеваш дека не би ја провериле пратката кај нас..

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 292
  • Macedonia
Одреден износ има од вредноста на производот да не надмине сума (не знам која беше точната) + зависно од типот на производ, пример електроника знае да подлежи на некоја дополнително царинење итн.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1203
Од тоа што знам јас до 45 евра не царинат, ако нарачуваш нешто поскапо, пиши му на тој што ти праќа да пише дека е помала вредност и да се надеваш дека не би ја провериле пратката кај нас..

До 22 евра нема ни царина ни ДДВ, од 22 до 90 евра се плаќа само ДДВ, над 90 евра и царина и ДДВ.

Цената се зема со вклучен транспорт.

Извор: https://www.customs.gov.mk/mali-pratki.nspx

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
Znaci covek da saka da naraca radio od gore za 120€ ne se isplakja voopsto radi globata. Za 50€ plus istoto e vekje ovde so gratis montaza.
Ok fala vi za info.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 292
  • Macedonia
Znaci covek da saka da naraca radio od gore za 120€ ne se isplakja voopsto radi globata. Za 50€ plus istoto e vekje ovde so gratis montaza.
Ok fala vi za info.

Јас имам нарачано 3 до сега сите биле вредност меѓу 200-300€ притоа не сум платил царина за ниту едно од нив.
Најубаво ти е доколку нарачуваш да искомуницираш со продавачот пред да направиш нарачка и да му ја намали тој вредноста на декларацијата, па по твоја желба и самата категорија на предметот ако мислиш дека би ти сменило нешто.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2285
Ok fala vi za info.

Не е само монтажата, туку овде локално и имаш каде да се пожалиш ако радиото не е ОК/почне да појавува проблеми.
Каде ќе се жалиш преку Али?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6017
  • Шо да пишам тука?🤔
Ok fala vi za info.
Точно. И за многу други работи е така.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7882
  • Плинаш!!!
Јас би рекол повеќе има шанси од Али да  ти го заменат ако нешто не е во ред од колку кај нас. Ама вие си знаете.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
Ovde mi nudat multimedia za 10.000 den 2/32gb.
Gore istata e 7000den ama 4/64gb normalno bez montaza.
Mala e razlikata vo cena ama globa montaza drn drn nekako ide za pojse pari ovde da se zeme ama pa poslaba.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2285
Mala e razlikata vo cena ama globa montaza drn drn nekako ide za pojse pari ovde da se zeme ama pa poslaba.

Јас платив 12000 денари за 4/64 во Audio Video Garage.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4278

Мислам дека со 2 гига рам нема поента да се земе, да не ти стане неупотреблива за кратко време.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7882
  • Плинаш!!!
Што си се уплашил толку од монтажата? Ќе гледаш да си земеш мултимедија што е компатибилна за твоето возило. Нема ништо комплицирано во монтажата.

Јас кај мене ставив сам мултимедија, додадов екстерен микрофон (идеше гратис па го ставив да не вадам пак, ама не се користи) накнадно додадов задна камера и плус појачало и вуфер.

Едино што треба да смислиш е каде да ја ставиш антената за GPS која треба да биде допрена на каросеријата од колата за да има подобар сигнал.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk