Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 472983 пати)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #1485 на: 11 Ноември 2014, 21:19:51 pm »
Цениве благе везе немаат со попуст

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1486 на: 11 Ноември 2014, 21:23:02 pm »
^- Јас не знам дали од ибеј или од пошта си играат курташак, 4-5 пратки имам никако да стигнат ;D :D

Иначе имам едно прашање. Сакам од Германија да купам еден дел со вредност 180 евра. Доставата е преку ДХЛ, 10-20евра. Е сега, дали и кој би ми наплатил данок/царина  и колку ? Да се јавам во царина или во ДХЛ за да прашам ;D :D Или некој имал слична ситуација па знае ???

DHL испорачува преку обична пошта. DHL Express е онаа која е задолжена за брзи пратки и кои имаат и свои шпедитерски услуги.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #1487 на: 11 Ноември 2014, 22:44:24 pm »
Жиле, штом вика стигната е, тамо е. И мене еден ден ми ја бараа али следниот ја најдоа.
а ова на Али со попустов, бетер од македонска работа е. Ги пратам цените секогаш се исти.
Добро што треба да направам?Да се карам, или да влезам сам да си ја побарам :-)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1488 на: 11 Ноември 2014, 23:00:16 pm »
Со алиекспрес искуството ми е супер до сега, не се десило ништо да заглави.

Минатиот месец нарачав од evanscycles гума за точок, после некој ден пишуваше shipped и не го ни глеав, се до пред некој ден. Вчера  кога станав од спиење глеам на мобилниот порака од тутунска дека ми се вратени парите и под тоа пишува продажно место evanscycles. Идам на интермец се логирувам глеам за нараќката пишува комплитед :S Среќа после прочепкав низ мејловите стари у треш, најдов мејл што вика дека ми ја затвориле нарачката. Не пишува индивидуално зашто се ма тоа десено, но меѓу една од причините беше delivery unavailable а и дека можно е да е порачката вратена :S
Којзнае што е причината, ама ништо чудно и од кај нашиве да се има десено нешто, па да го имаат вратено пакетчето. Тоа се десило пред недела дена, недела ипол ја не см видел само, после 27-8 дена од нарачката, а обично стигале работи од таму за 15-20 дена :S
пишав вчера на сапорт таму ама немам одговор сеуште, веќе не е ни битно, ме интересираше дали нашеве гомна у пошта заебале работа.

Мајка ми има чизми нарачано од Али што коштаа 27 евра, нарачани се пред точно 57 дена, имам уште 3 дена на Али, а чизмите ги нема. Тракинг кодот не работеше, а глеам во пораки ми имаат пратено нов тракинг кој вика дека чизмите се стигнати на 22ри минатиот месец во МК и се пратени кон царина <sent item to customs> Мислам ај што се работи за 2 евра повеќе од 25, мислам WTF сега сме 11, тоа се 20 дена што нешто седи на царина. Бев до пошта и денес пак си викам работиве имаат стигнато кај нас у пошта ама не ги донел поштарот (мојот е на одмор :S а другиве не носат ништо). Таму ме прошетаа, на едниот шалтер таа побара жената не најде ништо, ме прати на другиот шалтер кај што ако нешто било на царина и треба да се плати се идело таму, таму човекот не најде ништо :S Стварно незнам што се дешава со нашава пошта, а до сега утка немав кај чичко али, од привезок до јакна се стигнало :S

БајДВеј, нешто се дешава со поштава последниот месец и се дооооста спори. Минатиот месец толку бев заакан со глупости главата незнаев кај ми е и сум заборавил да си платам сметка за телефон, да ми дојдеше дома сметката немаше да забаровам. Ми стигна порака од драгите мои ВИП - почитувани ако не го подмирите вашиот долг во рок од 24 саата ке бидете исклучени :S ок, отидов наредниот ден си платив, 2 дена после ми стига мене сметката дома :S гледам уредно си пишува дека е испратена на 7ми месецов, мене ми стигна на 22-23 нешто така, на 21ви ми стигна пораката од ВИП :S

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #1489 на: 11 Ноември 2014, 23:17:07 pm »
Поштава во Ѓорче треба да се паљит со бејзин!!! :-)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #1490 на: 11 Ноември 2014, 23:51:52 pm »
Не само во Ѓорче,треба да се приватизира па да видиш како ќе функционира.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #1491 на: 12 Ноември 2014, 00:33:32 am »
Минатиот месец нарачав од evanscycles гума за точок

Го остаи Томета без гума, на тренажер мора да врти педали, сирот тој ;D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1492 на: 12 Ноември 2014, 01:08:14 am »
Ќути, по планини почна да се качува :D

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
« Одговори #1493 на: 12 Ноември 2014, 01:21:16 am »
^- Јас не знам дали од ибеј или од пошта си играат курташак, 4-5 пратки имам никако да стигнат ;D :D

Иначе имам едно прашање. Сакам од Германија да купам еден дел со вредност 180 евра. Доставата е преку ДХЛ, 10-20евра. Е сега, дали и кој би ми наплатил данок/царина  и колку ? Да се јавам во царина или во ДХЛ за да прашам ;D :D Или некој имал слична ситуација па знае ???

DHL испорачува преку обична пошта. DHL Express е онаа која е задолжена за брзи пратки и кои имаат и свои шпедитерски услуги.

Значи ќе ми спукаат царина ддв и не знам што, ќе ми искочи 260 евра ;D :D

http://www.telegraf.mk/aktuelno/121085-onlajn-kupuvaci-prasuvaat-kako-da-pazarat-bez-da-platat-carina

Тука најдов интересен податок, дека лично може да внесеме производи до 350евра. Јас имам опција да ми го испорачаат делот до Србија, до Врање пример, и да тркнам да си го земам.. плин + патарина ќе ме кошта многу поефтино однего 18% ддв + 10% царина (околу 60 евра вкупно).   Ако грешам некаде, нека ме исправи некој :D 

Или па да речам да ги пишат 50 евра, па да не одат според каталошка вредност...

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2750
  • Шалабајзер
« Одговори #1494 на: 12 Ноември 2014, 02:37:19 am »
Сакам да нарачам екстернал хард диск од али експрес, али ми треба ОРИЖИНАЛ, неќу кинез да рикне за месец, кажете ми од кој огласувач сте нарачувале(ако сте нарачувале) или барем по што да се ориентирам дека нема да ме рикне, јеби га прв пут користам вакво сра*е
No turbo, no fun :)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1495 на: 12 Ноември 2014, 07:52:12 am »
Значи ќе ми спукаат царина ддв и не знам што, ќе ми искочи 260 евра

http://www.telegraf.mk/aktuelno/121085-onlajn-kupuvaci-prasuvaat-kako-da-pazarat-bez-da-platat-carina

Тука најдов интересен податок, дека лично може да внесеме производи до 350евра. Јас имам опција да ми го испорачаат делот до Србија, до Врање пример, и да тркнам да си го земам.. плин + патарина ќе ме кошта многу поефтино однего 18% ддв + 10% царина (околу 60 евра вкупно).   Ако грешам некаде, нека ме исправи некој :D 

Или па да речам да ги пишат 50 евра, па да не одат според каталошка вредност...

Избегнувај ДХЛ, оти од 180 на 360 можи да дојди, не плаќаш само царина и ддв кај нив. Немам преку нив земано ама имам читано.

А и вистина е тоа со 350€. Другари порачуваат работи кај роднини во Лерин, Грција и ко ќе му стигнат одат си ги земаат.

И поарно нека не пишат 50€, оти ако ти побараат скриншот од платеното, нешто нема да штима.
Дали казнуваат и колку за ова не знам ... секој со ризикот.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7240
« Одговори #1496 на: 12 Ноември 2014, 10:17:27 am »
Не заборавајте дека лично може на граница да ви наплатат и 18% ДДВ, ослободени сте од царнина но не сум сигурен за ДДВ.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1497 на: 12 Ноември 2014, 10:23:30 am »
И рачунај дека во Србија треба да видиш да не им начукаат царина и данок на србите :) Грција или Бугарија е друга приказна.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
« Одговори #1498 на: 12 Ноември 2014, 11:33:16 am »
И тоа ли да го мислам сега... ;D Фала на забелешките дечки, не знам како ќе средам :D

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1499 на: 12 Ноември 2014, 12:14:38 pm »
Хах, заборавив дека не било исто и со Србија, ќе го царинат и таму.
Само низ европска унија од држава во држава ако оди стоката не се царини, европскиот данок веќе е манат.
Од Чајна во Грција, ќе си го царинат грците, а од Германија во Грција ништо, како меѓуградска пратка.

Најубаво е да се пазари од вебстрани што ти го одбиваат европскиот ако иди за Македонија, и овде ќе ти го бапнат нашиот и исто ќе ти дојди,
само царината што ќе ја платиш плус.