Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1070324 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14189
Одг: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #1935 на: 25 Март 2017, 18:50:00 pm »
Golf V

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=2432406

Случајно ја пробав колава. Не си го трошете времето да ја гледате.

Интериорот лом, искрешни рачките за управување на воздухот за климата.

Скршена рачката на рачната.

Изгребана целата маска внатре.

Има наводно 270 000км, што ајде ОК, ама делува како за 540 000км.

Моторот е горе долу ОК, ама не е нешто сјаен.

Предницата цела тропа.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5923
« Одговори #1936 на: 25 Март 2017, 20:40:54 pm »
Знае ли некој ако донесам кола од Германија со валиден тив и откако ќе истече тив-от планирам за делови да ја шитнам,е сеа јас мислам само таблите да ги вратам или има и некој други тракатанци?

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #1937 на: 25 Март 2017, 21:04:16 pm »
Купуваш регистрирана кола, ја донесуваш во Македонија и ги шверцуваш таблите со сообраќајната до Германија и ја одјавуваш.
Пазиш да не те фатат на царина на излез со таблите и тоа е тоа.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 341
« Одговори #1938 на: 25 Март 2017, 21:29:22 pm »
Изгледа помина времето кога се продаваа скапаници или пак народов се освести. Едно ауди што го гледав пред 3 години на оглас и бев да го гледам, гледам сега газдата го обновил огласот после 3 години :D

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5923
« Одговори #1939 на: 25 Март 2017, 21:46:45 pm »
Купуваш регистрирана кола, ја донесуваш во Македонија и ги шверцуваш таблите со сообраќајната до Германија и ја одјавуваш.
Пазиш да не те фатат на царина на излез со таблите и тоа е тоа.
Фала Луки

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 351
« Одговори #1940 на: 26 Март 2017, 18:31:08 pm »
Гледав хонда акорд пред некој ден, и при проверка ја извадив шипката за улје и имаше прилично јака компресија од таму дури на моменти се гледаше и улјето скоро да почне надвор да го исфрла, нормално е ова за колава? Помината километража - 103.000

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
« Одговори #1941 на: 26 Март 2017, 19:15:39 pm »
Мислам дека генерално за сите коли важи ова дека ако фрла масло оттука, не е во ред.  :-\

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #1942 на: 26 Март 2017, 19:27:29 pm »
Batali ja so povreme...

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
« Одговори #1943 на: 26 Март 2017, 20:48:08 pm »
Мислам дека генерално за сите коли важи ова дека ако фрла масло оттука, не е во ред.  :-\
а за воздухот? Прилично јака компресија на воздух беше, дали ова правило важи и за бензин и за дизел мотори?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #1944 на: 26 Март 2017, 21:26:50 pm »
Веројатно е до ова:

Completely normal, especially for a higher mileage engine to have some blowby/ positive crank case pressure.

On compression stroke when the air fuel mixture is compressed/ignited some of the mixture gets past the piston rings and into the crankcase, and is then removed by the PCV system. The engine is 200k miles so just like your mechanic said, nothing to worry about

Even on a fresh motor its present. Its normal.

- Имаш добри одговори на Quora
https://www.quora.com/What-does-blow-by-gas-in-a-diesel-engine-mean-How-does-it-affect-the-performance-of-an-engine

A crankcase ventilation system is a one way passage for gases to escape in a controlled manner from the crankcase of an internal combustion engine.

This is necessary because internal combustion inevitably involves a small but continual amount of blow-by, which occurs when some of the gases from the combustion leak past the piston rings (that is, blow by them) to end up inside the crankcase, causing pressure to build up in the crank case. For control of the pressure inside it, a PCV (positive crankcase ventilation) valve is used to vent the crankcase.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crankcase_ventilation_system
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #1945 на: 27 Март 2017, 13:57:29 pm »
Заинтересиран сум за Рено Меган мк2 и Пежо 307 па ако имате некој совет или искуство
Кој мотор е покажан дизел или бензин,како е со одржување,маани,предности,сервиси?

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #1946 на: 27 Март 2017, 14:02:11 pm »
Јас имам само позитивни коментари за 2.0HDI со 90 коња, брат ми го има и е моторот докажан. Секако ако земеш добар примерок.
Сервисот е ефтин, деловите исто така, само немој тој со 110 коња. Од она што имам слушнато дека не се погодени тие поради исфорсираноста.

За Рено колегите ќе ти кажат, ги има доста тука :)
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #1947 на: 27 Март 2017, 14:06:05 pm »
Јас имам само позитивни коментари за 2.0HDI со 90 коња, брат ми го има и е моторот докажан. Секако ако земеш добар примерок.
Сервисот е ефтин, деловите исто така, само немој тој со 110 коња. Од она што имам слушнато дека не се погодени тие поради исфорсираноста.

За Рено колегите ќе ти кажат, ги има доста тука :)
А дали си влече машината?
Зашто повеќе ми е за на отворено

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #1948 на: 27 Март 2017, 14:12:59 pm »
Одлично и тоа со клима, добар торк има, ние со тоа пежо имаме 5 души одено на одмор до Лефкада и влече зачудувачки за таа коњажа.
Стража со 4 ца со клима нагоре исто така без проблем.

Добра изолација има и доста комфорно возило.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
« Одговори #1949 на: 27 Март 2017, 14:14:20 pm »
Веројатно е до ова:

Completely normal, especially for a higher mileage engine to have some blowby/ positive crank case pressure.

On compression stroke when the air fuel mixture is compressed/ignited some of the mixture gets past the piston rings and into the crankcase, and is then removed by the PCV system. The engine is 200k miles so just like your mechanic said, nothing to worry about

Even on a fresh motor its present. Its normal.

- Имаш добри одговори на Quora
https://www.quora.com/What-does-blow-by-gas-in-a-diesel-engine-mean-How-does-it-affect-the-performance-of-an-engine

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

A crankcase ventilation system is a one way passage for gases to escape in a controlled manner from the crankcase of an internal combustion engine.

This is necessary because internal combustion inevitably involves a small but continual amount of blow-by, which occurs when some of the gases from the combustion leak past the piston rings (that is, blow by them) to end up inside the crankcase, causing pressure to build up in the crank case. For control of the pressure inside it, a PCV (positive crankcase ventilation) valve is used to vent the crankcase.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crankcase_ventilation_system
според ова ок е да дува малку, ако има јака компресија тогаш најверојатно има проблем со клип или прстени на клип, ако има дим бегај од колата :)