Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1226625 пати)

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
Re: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #1410 на: 14 Јули 2016, 16:18:40 pm »
Ме интересира зошто ги извртуваш работите? Или работата е дека возите такви коли па не ви се допаѓа кога некој збори нешто негативно за нив, иако е вистина. Ама нормално е човек да си го брани своето возило и да не сака да слуша негативни мислења за него, макар биле и точни...
Ниту се обидувам да ги извртувам работите, ниту го правам тоа. Иако за Меган е многу лесно да го направам, поради фактот што седанот имаше доста добра продажба на ново кај нас, а во последно време се увезоа доста хечбеци со баба километри кои поминаа  низ Бугарија. Доста од оние кои земаа на ново ги возат само за некои свечености и одмори, па можам кај сакам да споредувам по години, кај сакам по километри.
Модусот и претходно спомнав е произведен во Шпанија, а Астрата во Германија па во твоите негативни мислења незнам што мое бранам. Колку што знам Шпанија и Германија не се земји со ефтина работна рака.

Од Модусот не бев задоволен додека беше нов од квалитетот, во тоа време и определен период после тоа на никој не му ја препорачав таа кола, а доста луге ме имаат прашано.

Ти цело време го сведуваш разговорот на дека се со послаб квалитет, без да посочиш факти и примери.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #1411 на: 14 Јули 2016, 17:50:49 pm »
Да отвореа ауди фабрика за а3-ки ко што се шпекулираше едно време , ме интересира дали немаше да ги купувате бидејќи се правеле кај нас ( бетер од турција ) :)
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
« Одговори #1412 на: 14 Јули 2016, 18:41:24 pm »
Не ми беше муабетот за Модус, ја имам прочитано твојата тема за него и јасно ми е што и како за него. Зборувам за Меган седан. Тој модел се купува исклучиво нов, а не половен, бидејќи тешко дека ќе најдеш добар примерок од него, поготово во странство. Во оваа тема има доста муабет околу квалитетот на новите возила, а има и примери: http://forum.carclub.mk/index.php/topic,3246.0.html
Да додадам дека не бива да споредуваш нов Меган седан со скапаница хечбек донесен од Бугарија. Ако споредуваш, спореди ги двете како нови, и да бидат со ист мотор и со исто ниво на опрема.

Razgovarano e milion pati na ovaa tema.Sedanite se proizveduvaat vo Turcija radi toa sto istocniot pazar poveke gi kupuvaat sedanite,a razlika vo kvalitet mozi da ima zavisi od pazarot no i ne mora da znqci,no dosega mnogu pati se dokazalo deka ima razlika.

Не секогаш, но скоро секогаш има разлика. Линеата 1.4 е 300 евра поефтина од Пунто 1.2, треба да се образлага зашто или не?

Да отвореа ауди фабрика за а3-ки ко што се шпекулираше едно време , ме интересира дали немаше да ги купувате бидејќи се правеле кај нас ( бетер од турција ) :)

Мислам дека тие што имаат купено турски возила без да знаат дека се турски пред да ги купат, не би ги купиле ако знаеле дека се турски од претходно.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #1413 на: 14 Јули 2016, 19:26:00 pm »
Модусот го спомнав за да ти докажам дека не го бранам своето ако не го бива.
Убаво што си ја прочитал мојата тема, но очигледно темата која си ја постирал не си. Таа  тема е за споредба на возила за различен пазар, а не каде се произведени. Не знам дали навистина не си ја прочитал или сакаш да го водиш разговорот во друг правец.

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
« Одговори #1414 на: 14 Јули 2016, 19:55:39 pm »
Знам дека темата е за возила за различни пазари, ама во таа тема има и постови каде баш се зборува за искуства со Меган седан, 7ма страна, постови 92 и 100, да не ги цитирам сега оти се големи. Сакаш докази, ете ти ги. Инаку тоа дека некој го брани своето возило беше повеќе насочено према Prcot.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #1415 на: 14 Јули 2016, 23:25:13 pm »
За фарсата со АУДИ во МКД познавам луѓе што одлежаа затвор, а да почнеа стварно да ги прават кај нас ќе беа боље од Југо. БТВ таа фабрика за А3 сега мислам дека е во близина на Будимпешта и го прават а3 седан, ако не се лажам. Сум имал Пунто Класик со потекло од Крагујевац и беше идентично со Пунто 2 од Торино.

Колку што сум јас запознаен Линеа и Типо на пример се возила за Источно Европски пазар. Не е квалитетот во прашање, туку овие „посебни“ серии на возила ги прават во согласност со куповната моќ и побарувачката на конкретниот пазар. Пежо 206 седан на пример сите се произведени во Иран, наменети за Блиски Исток, Русија и Источна Европа, а сите што ги познавам што ги возат, ги здробија од возење и немаат ниту една примедба. Опел Агила е шминкан Сузуки Вагон Р произведен во Маџарска и нема отстапувања во квалитетот од другите возила на Опел од иста генерација.

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
« Одговори #1416 на: 15 Јули 2016, 03:03:00 am »
Српските Пунтовци се горе доле идентични со италијанските на прв поглед, ама завршната обработка им е нееееешто послаба. Пунто и така нема којзнае каква завршна обработка, ама примероците кои се произведени во Србија се сепак малку полошо изработени од италијанските. Еве и пример зашто: https://www.youtube.com/watch?v=zNVtT6Gx8KY

Кога се работи за Линеа, дефинитивно се разликува во квалитетот кога ќе ја споредиш со Пунто. Како што спомнав претходно, Линеа 1.4 е 300 евра поефтина од Пунто 1.2, а Линеата е значително поголема од Пунтото. За Типото ново не знам, но претпоставувам дека е подобро изработено од Линеата. 206 седан исто така се разликува во квалитет споредбено со 206 хечбек. Истото важи и за Рено Талија и Клио.

Не е работата дека ефтините коли не проаѓаат големи километражи, баш напротив, проаѓаат стотици иљади километри, најчесто како такси возила. Ама тие коли се ефтино изработени и тука нема што - полошо се офарбани, материјалите во внатрешноста се полошо фиксирани или се со послаб квалитет итн. Едноставно, се штедело при нивната изработка. Нормално дека не сите примероци од тие модели по дифолт имаат такви проблеми, ама сепак квалитетот е тој што е.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1417 на: 15 Јули 2016, 10:53:23 am »
Пежо 206 седан нема да помине неколку стотини илјади километри. Нема глава да дигнеш од проблеми.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44584
  • Il Moderatore
« Одговори #1418 на: 15 Јули 2016, 11:40:12 am »
Пежо 206 Седан, Талиа, Флуенс или Меган Седан, само на балканов за такси возила.

Во културни европски земји - се знае:

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
« Одговори #1419 на: 15 Јули 2016, 12:22:23 pm »
Пежо 206 седан нема да помине неколку стотини илјади километри. Нема глава да дигнеш од проблеми.

Едни викате дека се добри, други дека не се. Крај не ви се наоѓа.
Седаните на Рено поминуваат големи километражи, тоа не го оспорувам, но тоа не значи дека тие возила не се изработени ефтино. И Тико и Матиз поминуваат стотици иљади километри, ама тоа не значи дека се бог знае колку квалитетни.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1420 на: 15 Јули 2016, 12:42:09 pm »
Форум, повеќе членови различни ставови. Таман работа ако на сите им го најдеш крајот...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1421 на: 15 Јули 2016, 13:14:41 pm »
Го купија двајца овај седанот 206 пред 10тина. Не излегоа од овластен сервис првата година. Се беше расипано.  Од алтернатор, до еку, до лагери, до инструмент табла, до абс...
после се помирија дека колата е крш, и ги возеа во парни денови, ко ќе запали.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
« Одговори #1422 на: 15 Јули 2016, 14:27:36 pm »
Не би ме чудело ако е стварно така, имам слушнато доста негативни работи за 206 седан. Дека е со послаб квалитет од 206 хечбекот, тоа е сигурно.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14877
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1423 на: 15 Јули 2016, 14:56:14 pm »
Друже ти изгледа си помешал нешто.Точно е дека Меганот не е квалитетен како МЕрцедес Е класа,али е квалитетен за неговите конкуренти,во нешто повеќе во нешто помалку.На крај краева се гледа дали за парите добиваш малку,многу или доволно.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
« Одговори #1424 на: 15 Јули 2016, 15:19:48 pm »
Точно е дека Меган седан има понизок квалитет од Мерцедес Е класа. Ама исто така точно е дека Меган седан има понизок квалитет и од Меган хечбек.