Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1166048 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Re: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #225 на: 11 Април 2013, 13:09:34 pm »
На колегата му рикна турбината на 42.000 ама неговата беше оверклокувана и сеуште е ! ;D

Иначе најубават алфа што се тера кај нас по улци сеуште, дефинитивно, бар за мене и толку !

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #226 на: 11 Април 2013, 13:33:01 pm »
А да си купиш 2.4 со 200кс и да си бидиш насмеан,радосен итн.итн...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #228 на: 11 Април 2013, 14:20:44 pm »
Alfa podobro e 2.4JTD KADE KADE. 1.9jTDm so 150 KS ne e tolku loso.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #229 на: 11 Април 2013, 14:58:52 pm »
Decki

razgleduvam opcija da kupam Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Za dizajn nema potreba da diskutirame :)

Kazete mi dali imate info za mani na ovoj model i na sto da obrnam vnimanie koga ke gledam... Velat deka imalo dosta skap servis :/

http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/1242966_Alfa_Romeo_159_2006_god

Разгледај малце од овој линк па натаму... Се интересирав и ја за 159ка, па да не се повторуваат муабетите...

Исто така, провери на Dekra статистики и информации за половни возила.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #230 на: 17 Мај 2013, 22:35:16 pm »
Прашања до поискусните :)

1. Дали ако дува од местото каде што се проверува уљето дефинитивно значи дека моторот не го бива ? Значи само дување, без прскање. Две-три коли што ги проверив дуваа, а не прскаа. Според километража беа околу 140 000 поминато. И дали тоа што двете беа на плин менува нешто со дувањето?

2. Дали ако кола не е возена околу 7-8 месеци може да има нешто оштетено од стоењето и ако има, на што да внимавам? Конкретно станува збор за Акцент.

Отсутен Alex.mkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 159
« Одговори #231 на: 18 Мај 2013, 02:04:15 am »
1. Зависи колку дува, нормално е дувка по малку поради тоа што клиповите кога се врајќаат надолу во картерот се ствара притисок гасови, но не е нормално да чади под притисок. За прскање на некои коли мали се шансиоте да прскаат бидејки мерачот (шипката) е доста долга и тесна.

2. Ако е палена редовно да работи со моторот нема мака, ако не може да има запечена карика вентил нешто или во најош случај да изрѓал цилиндарот па да има големо абење сега и за брзо да отидат кариките. Види си исто блокирани тркала, дискови нешто, криви гуми ;)
Позз

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #232 на: 18 Мај 2013, 23:46:40 pm »
од кај што се проверува уље треба да дувка,значи да дувка не да дува,а ако стигнало до прскање од таму си го отслужил своето тој мотор

7-8 месеци и не е нешто долг период,сигурно некоја гумица запекла али не e ништо страшно

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #233 на: 18 Мај 2013, 23:48:48 pm »
Кај другар пак пробавме на скутерот, со отворено капаче да го запалиме и исфрли уље.. Што значи ова ?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #234 на: 18 Мај 2013, 23:52:41 pm »
Некои слушнале бабини деветени и тоа е тоа.
Кога го продавав БМВ-то,иди муштерија го палам отворам хауба се врти како прднат и ја отвора капачката на моторот каде шо се тура масло.Кога почна да прска дури и маицата лом си ја направи.Ми вели ах бе другар овај моторот готов е.
Јас му велам и ти си во право,само шо не си ти за кола,не го продавам му велам се премислив.
Поука,мотор со ланче ке фрла масло како будала од капачка.
Проверка на шасија со магнет,нема врска и каде што има кит магнетот фаќа,испробано вчера.
 :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #235 на: 19 Мај 2013, 00:01:04 am »
зависи колку кит ;D
иначе на ладен мотор не треба да фрла уље,нема врска што е ланче,кај мене не фрлаше

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #236 на: 19 Мај 2013, 00:11:32 am »
Не беше ладен кај мене,пошо се чекавме на одредена локација дури одам до таму си крена нормална температура.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #237 на: 19 Мај 2013, 00:50:53 am »
зависи колку кит ;D
иначе на ладен мотор не треба да фрла уље,нема врска што е ланче,кај мене не фрлаше

Кај тебе уље немало ;D

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #238 на: 19 Мај 2013, 10:48:13 am »
од кај што се проверува уље треба да дувка,значи да дувка не да дува,а ако стигнало до прскање од таму си го отслужил своето тој мотор

7-8 месеци и не е нешто долг период,сигурно некоја гумица запекла али не e ништо страшно

Јас проверив на две коли од огласи, едната Ланос со 160 000 и другата Акцент од новите со 130 000, и на двете дуваше осетливо (двете беа на плин). Проверив и на други коли, ново пежо и на мојата , Марути од 96 и немаше никакво дување.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #239 на: 19 Мај 2013, 11:22:58 am »
sekoja kola si e prikazna za sebe nekoja prska maslo nekoja duvka ama toa nemora da znaci deka motorot necini