Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1165042 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #5760 на: 15 Април 2025, 09:43:19 am »
Дачиа:

Сандеро 18.000 евра

Дастер (со малку покрстен мотор 1,2) 25.000 евра, а опција со 4x4 е 28.000 евра

Од друга страна Тојота Корола е 21.000 евра.

Киа Спортаж 28.000 е (акција), автоматик 30.000 е, 4x4 е 32.000 е.

За мене лично, изборот, дали за седан или за СУВ, е повеќе од логичен.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен andov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 110
« Одговори #5761 на: 15 Април 2025, 12:37:20 pm »
Дачиа:

Сандеро 18.000 евра

Дастер (со малку покрстен мотор 1,2) 25.000 евра, а опција со 4x4 е 28.000 евра

Од друга страна Тојота Корола е 21.000 евра.

Киа Спортаж 28.000 е (акција), автоматик 30.000 е, 4x4 е 32.000 е.

За мене лично, изборот, дали за седан или за СУВ, е повеќе од логичен.

Битен момент у целиот муабет е дека сандерото е во класа со јарисот, така да разликата меѓу нив двете е околу 2к евра ако не се лажам

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #5762 на: 15 Април 2025, 12:59:22 pm »
Во тој буџет според мене се купува 2-3-4 години старо возило од повисока класа до 50 000 км. Изгубило најголемиот дел од вредноста, уште е актуелен модел, го продаваш кога е 8 години старо, уште не се стигнати големите трошоци, си изгубил малку пари, по километар поминат те чини најмалку. И цело тоа време си возел подобро возило. Кој купил нова кола знае дека е нова до прво прљање. Многу се преувеличува тоа ново си е ново. АМА БИТНО ПРВ ПРДНА У НЕЈЗЕ

Едит: Да додадам дека големи проблеми кај возила се случуваат во првите 20к км. Многу рента компании прават само прв сервис во официален за гаранција.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #5763 на: 15 Април 2025, 13:07:57 pm »
Значи тој што купува нова кола всушност ја купува за вториот сопственик да на е во загуба. Сосема логично.

А и на крајот на денот, за некој да купи половна, прво некој друг мора нова да купи. Од хумано економски причини да му ја намали цената на следниот.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #5764 на: 15 Април 2025, 13:12:19 pm »
Не, тој купува за да си го нахрани комплексот дека вози нова кола.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #5765 на: 15 Април 2025, 13:14:58 pm »
Значи нова Дачиа се купува од комплекс?

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #5766 на: 15 Април 2025, 13:18:06 pm »
Првично таа е направена за ЕВН, а на второ место е за луѓе кои би кажале дека возат нов џип и пракрирани до стара Х5 ка ќе ги сликаат

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4018
« Одговори #5767 на: 15 Април 2025, 13:18:33 pm »
Во тој буџет според мене се купува 2-3-4 години старо возило од повисока класа до 50 000 км. Изгубило најголемиот дел од вредноста, уште е актуелен модел, го продаваш кога е 8 години старо, уште не се стигнати големите трошоци, си изгубил малку пари, по километар поминат те чини најмалку. И цело тоа време си возел подобро возило. Кој купил нова кола знае дека е нова до прво прљање. Многу се преувеличува тоа ново си е ново. АМА БИТНО ПРВ ПРДНА У НЕЈЗЕ

Едит: Да додадам дека големи проблеми кај возила се случуваат во првите 20к км. Многу рента компании прават само прв сервис во официален за гаранција.

Кај има такви возила во МКД. И притоа да имаат изгубено голем дел од вредноста?
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #5768 на: 15 Април 2025, 13:22:08 pm »
Првично таа е направена за ЕВН, а на второ место е за луѓе кои би кажале дека возат нов џип и пракрирани до стара Х5 ка ќе ги сликаат

Значи Дачиа Сандеро, како најевтино ново возило, е правена за ЕВН, а е всушност меѓу најпродавани во ЕУ.

Ај да скратиме, и јас сакам да платам поевтино. Ама не сакам половно. И тие две работи не одат заедно.

Ново си е ново. Моментално имам 36000 км поминати, да свртам уште толку па ќе ја продадам некому за да биде во ќар. Инаку не возам Дачиа и се сомневам дека некогаш би возел.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #5769 на: 15 Април 2025, 13:27:27 pm »

Отвори реклама 5, стави филтер над 2021ва до 50 000 км, ќе најдеш многу

Јас лично имам огласено таква кола.

https://www.reklama5.mk/AdDetails/Index?ad=5293582

Сега искочи фејслифт, колку мислиш ќе вреди во 2028?

Значи Дачи Сандеро, како најевтино ново возило, е правена за ЕВН, а е всушност меѓу најпродавани во ЕУ.

Ај да скратиме, и јас сакам да платам поевтино. Ама не сакам половно. И тие две работи не одат заедно.

Ново си е ново. Моментално имам 36000 км поминати, да свртам уште толку па ќе ја продадам некому за да биде во ќар.

Да зашто флоти се купуваат. На автопат ко со кајче на океан ќе се осеќаш. Неможеш да кажеш дека аргументите се невалидни. Нема правилно, секој си прави како него му одговара. Ама за да си го оправдаш свтоето неможеш да кажуваш дека туѓото не е валидно.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #5770 на: 15 Април 2025, 13:32:26 pm »
Така е. Ама секоја кола се купува према потреби. Сандеро не е за автопат и треба да се прилагодадат очекувањата.

Пак ќе кажам нит сум влегол нит сум возел Дачиа.

И не велам дека туѓето не е валидно, велам дека нема логика некој да купи нова кола за следниот да ќари.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4018
« Одговори #5771 на: 15 Април 2025, 13:33:03 pm »

Отвори реклама 5, стави филтер над 2021ва до 50 000 км, ќе најдеш многу

Јас лично имам огласено таква кола.

https://www.reklama5.mk/AdDetails/Index?ad=5293582

Сега искочи фејслифт, колку мислиш ќе вреди во 2028?

Прво колава во МКД e nische market, второ плаг ин хибрид надвор од гаранција е мачка во вреќа.

Трето за ако дадеш 30к за половна, можеш за 30тина илјади да се земи нов ЦХР, со 10г гаранција.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #5772 на: 15 Април 2025, 13:34:12 pm »
Нов ЦХР ол д веј. Или нов Рав 4 со 10000 евра потрошувачки кредит.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #5773 на: 15 Април 2025, 13:47:03 pm »
Така така, кој не возел од новиве тојоти ќе ти каже така. Од Скопје до Солун и назад го изгубив гласот во нов рав 4 зашто се деревме на 130. Во тојота се пожали другаров дека колата му е бучна и доби одговор да затвара ретровизори на автопат. Звучна изолација од тенџере имаат сите. И му рикна CVT мењачот 4 месеци беше без кола. Многу лоша перцепција за тојота има овој пазар. А плаг ин не е ниту ниш ниту нешто ново. Повеќе од 10 години се користи и е доста докажана работа. И има гаранција 10 години на системот.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #5774 на: 15 Април 2025, 13:55:03 pm »
Може нов Голф?