Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1167276 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #5475 на: 27 Февруари 2025, 23:15:20 pm »
@HugoG јас продадов кола од над 20,000Е, пола пари ми пуштија на сметка, пола на рака ми дадоа. Купопродажниот договор го направивме на 9500Е. Никаков проблем никаде. Тој нотарот што ти правел проблеми, едноставно можеш да му кажеш дека продаваш зарибана кола, и затоа е толку ефтина. Тој не е проценител, ниту пак механичар за да знае.

Ако гледаш да се заштитиш од аспект на измама, а договорот ти е потпишан на речеме на 1000Е, верувај дека парите ке ги чекаш со децении со оглед на експедитивноста на судовите. Јас имам пресуда спрема лик, чисто од инат го тужев за ситни пари, го добив, и сега извршителот нема што да му земе зашто нема ништо на свое име, иако имам пресуда во своја корист.

Гледај колку време колата била во сопственост кај продавачот, дали ја препродава, дали е удрена. За износот во договорот, мање битно.

А за кола го тужеше или нешто сосема друго??

За пари се тужевме, му дадов пари, да ми направи услуга. Не го направи тоа. И го добив, ама која корист.

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
« Одговори #5476 на: 28 Февруари 2025, 11:55:56 am »
Уште едно правно прашање за половини возила.

Ако купам возило, увезено од Франција кое претходно било донесено тука на Француски таблици... Синот на моменталниот газда го купил од Франција од друг сопственик таму и го донел тука во МК на француски таблици и на негово име и после некое време го пренел возилото на МК таблици, ама сега е на име на татко му!

Значи он го купил од Франција на негово име и француски таблици, но после го префрлил на МК таблици и сега е сопственик татко му.

Прашањето ми е, дали јас сум сигурен дека возилото е одјавено во Франција од француските таблици и од име на синот?

Дали јас ако го купам од таткото на МК таблици сега, утре од Франција нема да речат, чекај ова возило не е одјавено кај нас во Франција и се води под име на друг сопственик т.е. на синот.

« Последно менување: 28 Февруари 2025, 13:13:31 pm HugoG »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #5477 на: 28 Февруари 2025, 13:44:54 pm »
Ако го купил во Франција на негово име, за да го префрли тука во МК на татко му на наши таблици му треба основ (купопродажен договор, договор за дар можеби и сл). Мислам дека за да помине тука во МВР, ќе мора да има потврда од Франција за одјавени таблици (кога се работи за редовни таблици), а кога би биле ЦОЛ таблици, за нив веќе мора да има документи при влез во земјата. Ова е мое мислење и логика.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
« Одговори #5478 на: 28 Февруари 2025, 14:25:02 pm »

Ако купам возило, увезено од Франција кое претходно било донесено тука на Француски таблици... Синот на моменталниот газда го купил од Франција од друг сопственик таму и го донел тука во МК на француски таблици и на негово име и после некое време го пренел возилото на МК таблици, ама сега е на име на татко му!

Значи он го купил од Франција на негово име и француски таблици, но после го префрлил на МК таблици и сега е сопственик татко му.

Прашањето ми е, дали јас сум сигурен дека возилото е одјавено во Франција од француските таблици и од име на синот?

Дали јас ако го купам од таткото на МК таблици сега, утре од Франција нема да речат, чекај ова возило не е одјавено кај нас во Франција и се води под име на друг сопственик т.е. на синот.

Како би било регистрирано кај нас ако не е одјавено? Секое увезено возило кај нас подлежи на 3 дена проверка од Полиција, да не е крадено, пред да се комплетира документацијата за регистрација. Мислам дека и со Интерпол се проверува. Колку време е возилото во Македонија?

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
« Одговори #5479 на: 28 Февруари 2025, 14:40:00 pm »

Како би било регистрирано кај нас ако не е одјавено? Секое увезено возило кај нас подлежи на 3 дена проверка од Полиција, да не е крадено, пред да се комплетира документацијата за регистрација. Мислам дека и со Интерпол се проверува. Колку време е возилото во Македонија?

Не знам колку е возилото во МК но од прилика 2 години максимум. Прво е донесено на Француски таблици па после е префрлено на МК пред неколку месеци.

Не се разбирам затоа прашав. Зошто читам кога е од друг град, старите таблици треба сам да си ги одјави претходниот газда во сопствениот град кај што била регистрирана претходно колата што сега ја продал.

Претпоставувам дека за од друга држава е слично. З

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #5480 на: 28 Февруари 2025, 18:50:16 pm »
Не знам колку е возилото во МК но од прилика 2 години максимум. Прво е донесено на Француски таблици па после е префрлено на МК пред неколку месеци.

Не се разбирам затоа прашав. Зошто читам кога е од друг град, старите таблици треба сам да си ги одјави претходниот газда во сопствениот град кај што била регистрирана претходно колата што сега ја продал.

Претпоставувам дека за од друга држава е слично. З

Точно, и со сообраќајната од одјавените стари таблици, одиш по нови. По истата логика, со документите дека возилото е одјавено во Франција, го пријавуваш во Македонија. Плус ете имаш Интерпол проверки и такви работи.

На крај на денот, ако возилото е еднаш регистрирано во Македонија, ги поминало сите проверки, не знам зошто се замараш.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3138
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #5481 на: 28 Февруари 2025, 19:07:40 pm »
Брате хуго мн ја комплицираш хехехехех, зар толку нема коли во мкд седни пробај вози бива не бива , се ми е јасно претпазливост те француски ова она. Има тука луѓе што продават проверено количе

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
« Одговори #5482 на: 01 Март 2025, 18:04:36 pm »
Уште едно прашање, ако го купуваш поволното возило од правно лице т.е. Компанија / Авто-плац, тоа возило на кого се води т.е. на кого е регистрирано? На фирмата?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
« Одговори #5483 на: 01 Март 2025, 18:23:42 pm »
Би требало да е на фирмата. Во реалност, кујзнае. Секако процедурата е иста.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #5484 на: 01 Март 2025, 20:04:00 pm »
Ако добро сум читал, од правно лице предноста е што можеш поврат на ДДВ да направиш при извоз.

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
« Одговори #5485 на: 03 Март 2025, 17:54:42 pm »
.

« Последно менување: 03 Март 2025, 20:40:20 pm HugoG »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #5486 на: 03 Март 2025, 18:35:01 pm »
Sigurno po slika nikoj nemoze da ti kaze, zemi odnesi na proverka ke si kaze strucno lice

Отсутен andov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 112
« Одговори #5487 на: 04 Март 2025, 12:00:20 pm »
Брате хуго мн ја комплицираш хехехехех, зар толку нема коли во мкд седни пробај вози бива не бива , се ми е јасно претпазливост те француски ова она. Има тука луѓе што продават проверено количе

Има еден куп, сите со 150к поминати, сервисирани пред 500 км, домаќински возени, уникати и аптеки

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
« Одговори #5488 на: 04 Март 2025, 18:32:58 pm »
Уште едно прашање. Кога се купува/продава кола со замена или замена со доплата, каква е процедурата?

Гледам многу огласи: "Може замена/Може замена со ваша доплата" итн. па не ми е јасно како иде тој тип на договор...

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3138
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #5489 на: 04 Март 2025, 19:46:29 pm »
Глава за глава