Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1168852 пати)

Отсутен MikiVW

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #2685 на: 08 Декември 2018, 12:28:07 pm »
Некој, негде го спомна Авто Центар Пирковски (во Битола?) во позитивен конктекст, дали некој од форум-ов или некој негов близок има земено кола од таму, ме интересира ако знае некој од каде носат коли, колку може да им се верува, ме заинтересира една Кордоба.....

Газдата го знам лично колку толку и не е некој хоштаплер, но сепак си е трговец и знајш како одат тие работи. Последниве години е некако слаб со возила изгледа нема некој ќар и повеќе работи со сервисот. Возилата веројатно му се колку толку сервисирани пошто има и сервис во склоп со плацот. Негов близок роднина носи коли од Германија заедно со него и можам да ти кажам дека нема донесено лоша кола, фарбана, чукана итн. Ваљда и Пирковски носи од истите места со исти квалитет на возила.

Отсутен MikiVW

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #2686 на: 08 Декември 2018, 12:31:44 pm »
Практичен ѕвер.
4 години користена за упола цена.
Далеку од ефтина, али сепак за упола цена.

Според мене првиов модел на А7 важи за топ5 дизајни на Ауди вклучувајќи ги и овие денешниве. Предобро нешто, му фали само по спортска варијанта на инструмент табла, некако пре елегантно изгледа за таков надворешен изглед.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2687 на: 09 Декември 2018, 18:58:32 pm »
Е па RS7 де  8)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2688 на: 10 Декември 2018, 09:35:09 am »
2.0 тди пумпа дизна ќе да е со овој проблем.
Има и CR, од каде и кога е исправена грешката не знам.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #2689 на: 11 Декември 2018, 14:28:53 pm »
Драги клабери милионери,
Игнорирајте му ја фризурата и одвојте 4 минути.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2690 на: 11 Декември 2018, 14:42:31 pm »
Особено ако е со повеќе од 5 години гаранција, по можност 6 или 7. И таман би бил муабетов.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #2691 на: 11 Декември 2018, 14:43:14 pm »
A што кажа ново батка што ние не го знаеме?  ;D

Кој има време нека прочита (немора све) за да станат некои работи појасни. Особено што анализава е направена за европски пазар.

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/us/Documents/consumer-business/us-fleet-management-europe.pdf

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #2692 на: 11 Декември 2018, 15:24:43 pm »
Особено ако е со повеќе од 5 години гаранција, по можност 6 или 7. И таман би бил муабетов.

Гаранцијата е добредојдена, но не пресудна.
Имаш (сериозни) кварови кои не ти ги покрива гаранцијата од старт, само што во случај на поправка на нова кола ќе бидеш од старт малку повеќе олеснет ...џебовно. ;D

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #2693 на: 11 Декември 2018, 15:36:35 pm »
Видеото од погоре е селективно и неможе да се земе за релевантно.

Пресметката му важи за возила кои што поминуваат 12000 милји годишно, и врз основа на овој податок прави многу паушални апроксимации.

Многу, лоша стартна позиција за да изградиш теза и да ја браниш, ама интересна за да направиш видеа на Youtubе и да кркаш кликови и гледаност.

Во неговото излагање нема никаква информација за:

1. Застапеност на пазарот на возилата со 2, 4, 6, 8, 10 години
2. Која е просечната километража која овие возила ја имаат изминато.
3. Која е просечната цена која што овие возила ја имаат во пропорција со изминатите километри.

Многу е лесно да тврдиш:
"Купи си кола на старо со малку километри максимум до 4 години стара"

Ама како прво многу е тешко такво возило да најдеш.
И доколку го најдеш најчесто цената не му е атрактивна, затоа што претходниот сопственик кој што решил да ја продава веројатно знае дека продава "речиси ново" возило.
Е тука, стапуваме на сцена ние на форумот со коментари од типот "не е нормален колку и бара" , "никад нема да ја продаде", "за 3000 евра плус ќе купам нова, што му е на овој".

Се разбира секогаш улетува по некој примерок со малку километри по дапминг цена, затоа што сопственикот е во финансиски зорт. Ама тоа не е репер за да го земеме како константа во муабетот.

Исто така многу ви е погрешен наративот со кој што латентно ги етикетирате како "глупи" тие што купиле ново возило.

Можеби луѓето сакаат да си купат ново возило, и не се до толку бедни и очајни да купуваат половни возила.

Ве заболе ова последното а?

Ве пецна по егото?

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #2694 на: 11 Декември 2018, 15:44:22 pm »
Во последниве 10 години купив и кола од салон и стара кола потрошач и последнава сo 13.000 км.

Нема везе.
Среќна нова 2019.

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
  • Noob
« Одговори #2695 на: 11 Декември 2018, 16:00:38 pm »
Оваа расправија старо или ново ич не ви е интересна.
Јас се слагам со Страто зашто за мене тоа е добар избор 4-5-6 години стара, малце км, убава цена и супер сме.
Ама тоа е само според мене за мене најдобра опција, има полно сценрија каде нова кола би било подобра опција од стара.
И исто така стратегијата со купување возило неколку години старо е единствено можна ако има луге што купиле нови коли, ако сите тие "се опаметат" ништо не праиме...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #2696 на: 11 Декември 2018, 16:42:05 pm »
Цело е кога има се :)

Ако никој не купува нови коли, ќе нема од кого да се купи релативно стара кола.

Ако пак сите купуваат само нови коли, ќе нема на кого да се продаде релативно стара кола.

Факт е дека ретко се начекува кола во топ форма.

Исто така е факт дека со нова кола се имаат помалку главоболки од аспект одржување, ако се земе предвид ист број поминати км по купувањето.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2697 на: 11 Декември 2018, 16:45:11 pm »
Се начекува кола во топ форма, само треба да го отвориш новчаникот ко бабина пу*ка.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #2698 на: 11 Декември 2018, 18:11:35 pm »
Многу е едноставно, кој има си купува од салон, кој нема си купува од плац. Има и некој што имаат па купуваат стари коли кои им праат мерак, има и некој што немаат пари, па собираат и купуваат колку да ги тера. Има и такви што имаат пари па незнаат што со нив, додека спротивно тој што сања за многу пари, одприлика би знаел што со нив.
Упм не било толку едноставно...

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #2699 на: 11 Декември 2018, 20:11:04 pm »
Ново си е ново, макар и фалично...

Volkswagen Illegally Sold Pre-Production Test Cars Instead of Crushing Them

Dеveloping a new car takes time, money, and a whole fleet of pre-production test models, all of which are usually crushed in the end. After all, they're full of tiny flaws and minute differences compared to the finished product, and they're not certified for road use. But according to a new report in Der Spiegel, that didn't stop Volkswagen from illegally selling at least 6,700 test models to unsuspecting buyers in Europe and North America over the past decade.

The real risk here is that Volkswagen appears to have no documentation on what exactly is wrong with these cars. A company spokesman told Handelsblatt that some of the models just need a software update to become compliant with the production version, while others are so riddled with differences and flaws that they should be scrapped immediately.
Volkswagen says it's not aware of any crashes, injuries, or deaths related to the test cars, and it "deeply regrets" the deceit.

http://www.thedrive.com/news/25421/volkswagen-illegally-sold-pre-production-test-cars-instead-of-crushing-them

Awww..they "deeply regret" што на поштени луѓе продале фалични коли по цена на нови заради чист профит по цена на нечија несреќа, повреда или смрт.