Автор Тема: "SOPA" Што е со овој закон?  (Прочитано 17984 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54955
  • Махер
Одг: "SOPA" Што е со овој закон?
« Одговори #15 на: 19 Јануари 2012, 15:58:30 pm »
Во кратки црти - Carclub.mk става прича на портал со превземени фотографии од некое возило. Производителот на возилото (или фотографот) пријавува дека фотографиите се негови (иако се јавни и медиумски фотографии, наменети за медиуми), и дека ги користиме без дозвола. Без никакво предупредување, има право да бара да го исклучат целиот сајт.

а пример ако пишете -фотографиите се преземени од тој и тој ?

или и така несмее?
Генерално како фотограф ако ја ставиш мојата фотографија, која може да докажам на суд дека е моја, без дозвола... може да те тужам. И ќе си зеам пари за сликата. Ама со СОПА ќе го блокираат сајтот како пиратски.

Не проаѓа ова, па што сака нека е. 3 влaди ќе им паднат, не Обама... Осама ќе им дојде за прецедник.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16713
  • Keep it 100
« Одговори #16 на: 19 Јануари 2012, 16:08:58 pm »

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3738
« Одговори #17 на: 19 Јануари 2012, 16:32:20 pm »
Во кратки црти - Carclub.mk става прича на портал со превземени фотографии од некое возило. Производителот на возилото (или фотографот) пријавува дека фотографиите се негови (иако се јавни и медиумски фотографии, наменети за медиуми), и дека ги користиме без дозвола. Без никакво предупредување, има право да бара да го исклучат целиот сајт.

Јас колку шо разбрав овај закон се однесува на САД only, и тоа би значело дека америчките интернет провајдери ќе треба да забранат пристап до сајтот од америчка територија а не дека треба да се угасни сајтот.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34073
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #18 на: 19 Јануари 2012, 18:57:42 pm »
:)

:)

Имаше и криминал по улиците па воведоа полиција. Сега има ли сеуште криминал?

Овие закони сега се предлагаат за да изменат некои судски спорови кои моментално се водат во Америка помеѓу крупни риби. Потребни им се вакви закони за некои конгресмени и судии да напикаат огромна количина пари по џебовите.
Доколку тие предлози станат закони тогаш нема ништо да се случи, ама баш ништо. Тоа ќе овозможи на многу поситни пребарувачи да пораснат и да заграбат дел од „интернетот“. Можеби ќе има некои прекини во снабдувањето со пиратерија но тие ќе бидат краткотрајни. И овде важи законот за еволуција. Интернет е жив. Ќе си се снајде тој, не се секирајте.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #20 на: 20 Јануари 2012, 01:33:29 am »
Првите моменти кога ја читав оваа ГОЛЕМА ГЛУПОСТ (Сопа, пипа, стиска, Е*** и ред други)
ми беше страв и почнав да се нервирам за тоа што би се случило... Но сега размислив дека како и да го наредат пак ке ја биде... нема да остане строго по правила :D
Edit
megaupload може да го јаде и тоа доста.. Баш ме интересира како ке заврши

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #21 на: 20 Јануари 2012, 08:37:33 am »
Првите моменти кога ја читав оваа ГОЛЕМА ГЛУПОСТ (Сопа, пипа, стиска, Е*** и ред други)
ми беше страв и почнав да се нервирам за тоа што би се случило... Но сега размислив дека како и да го наредат пак ке ја биде... нема да остане строго по правила :D
Edit
megaupload може да го јаде и тоа доста.. Баш ме интересира како ке заврши
Претпоставувам дека основачот и прадлагачот ќе има несреќа многу брзо... Веднаш штом се реши паѓањето на СОПА.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29630
    • CARclub.mk
« Одговори #22 на: 20 Јануари 2012, 09:26:53 am »
RIAA (Recording Industry Association of America) и MPAA (Motion Picture Association of America) стојат зад законов. Веќе традиционално се едни од најголемите лобисти (читај со највеќе пари) во Америка. Познато е дека и заменик-претседателот Бајден е нивни лобист.

Не е баш така едноставно.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7061
« Одговори #23 на: 20 Јануари 2012, 11:48:10 am »
Законот е предложен само Обама да собере некој $ повеќе за предизборна кампања од НАЈбогатите фирми во америка!!!

Дека ова може да функционира чисто се сомневам, тоа е како некој да го патентира врзувањето на врвки, па после да има право на сите да им ги одврзува по улица или сите одврзани да се шетаме.

А во случај да профункционира, тогаш ќе си се вратиме на mirc само со #carclub.mk или на тоа пред мирц што се логиравме на црна позадина со зелени букви како во DOS.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #24 на: 20 Јануари 2012, 11:56:10 am »
Законот е предложен само Обама да собере некој $ повеќе за предизборна кампања од НАЈбогатите фирми во америка!!!

Дека ова може да функционира чисто се сомневам, тоа е како некој да го патентира врзувањето на врвки, па после да има право на сите да им ги одврзува по улица или сите одврзани да се шетаме.

А во случај да профункционира, тогаш ќе си се вратиме на mirc само со #carclub.mk или на тоа пред мирц што се логиравме на црна позадина со зелени букви како во DOS.
Најбогатите фирми, како Google, Facebook, AOL, eBay, Kaspersky, Mozilla, PayPal, Twitter, Yahoo!, Wikipedia, Craigslist, ESET, 4chan? Oвие ќе спијат мислиш, ако некој реши да им ги бутне компаниите во бездна? :)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7061
« Одговори #25 на: 20 Јануари 2012, 12:17:00 pm »
Па и они го дигнаа гласот, сите протестираа на свој начин, секако нема да седат и да гледаат као им пропаѓа империјата, а од друга страна RIAA (Recording Industry Association of America) и MPAA (Motion Picture Association of America) како што кажа Zero гледат да земат што повеќе. Од сево ова се гледа кој ја спонзорира политиката во Америка.

Како и да е да ни се живи и здрави браќата Руси и Бугари, пак ќе си ги гледаме филмовите после 3 дена од премиера и ќе си ја слушаме Ријана за џ.
Ама најголем удар ќе претрпи „нормалниот“ дел од интернетот ако ова се изгласа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #26 на: 20 Јануари 2012, 12:20:54 pm »
Па и они го дигнаа гласот, сите протестираа на свој начин, секако нема да седат и да гледаат као им пропаѓа империјата, а од друга страна RIAA (Recording Industry Association of America) и MPAA (Motion Picture Association of America) како што кажа Zero гледат да земат што повеќе. Од сево ова се гледа кој ја спонзорира политиката во Америка.

Како и да е да ни се живи и здрави браќата Руси и Бугари, пак ќе си ги гледаме филмовите после 3 дена од премиера и ќе си ја слушаме Ријана за џ.
Ама најголем удар ќе претрпи „нормалниот“ дел од интернетот ако ова се изгласа.

Од збор до збор...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43655
  • Il Moderatore
« Одговори #27 на: 20 Јануари 2012, 12:26:36 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #28 на: 20 Јануари 2012, 14:04:43 pm »
А ќе смее да се пее песна под туш? Или може да ти ја исклучат водата во тој случај?

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #29 на: 20 Јануари 2012, 14:28:47 pm »
А ќе смее да се пее песна под туш? Или може да ти ја исклучат водата во тој случај?
Нема да смее.. Ке ти ја исклучат водата, бидејки не е твоја песната...