ako se nekoi polski od kaj ace radisani, decko eden sto gi montirase na punto mi rece deka mu ckripat
sega za sega nema zaakon da te kaznuva ako čkripat kočnici. A ima i škripenje na gumi, posebno letno vreme ako voziš so tvrdi gumi; imav ednaš staveno vo leto M+S edni mišelinki , toa škripenje imaše na sekoj start i sekoja krivina, voopšto da ne kočiš. Mene mnogu mi čkripea pločkite Woking na fiestata , isto ko da sum taxista
, ama sega nekako legnaa ( a može i oti ne e suvo vreme). Nekoj kažuvaat deka čkripat kočnici ako ne se ista marka pločki i diskovi. Nekoj kažuvaat deka ima i čkripenje vo delot kade šepata ja pritiska pločkata
, navodno kaj nekoj pločki tamu imalo nekoj dihtung, a kaj nekoj koli imalo mali pružini ??.
Inaku ne e na odmet škripenje da ima, n.pr. pešaci da uplašiš da ne ti izleta na ulica kade nema pešački nenadejno ili ako ti se vleče pred kola namesto po trotoar po lenta za koli, mesto da mu sviriš ke turiraš motor ili ušte podobro naglo ke secneš na kočnica , ako kvičat pločki dejstvuva.