Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
71 (27.4%)
TRW
37 (14.3%)
LPR
15 (5.8%)
Textar
19 (7.3%)
Woking
2 (0.8%)
Remsa
10 (3.9%)
Valeo
26 (10%)
Ate
48 (18.5%)
Mintex
2 (0.8%)
Pagid
18 (6.9%)
Tomax
6 (2.3%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 259

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 379416 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7274
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #2055 на: 23 Август 2024, 22:21:19 pm »
@Tommy @Sase91 Дечки имате мењано до сега дискови/плочки на А5ките? Моите се веќе при крај на 138 иљади и се мислам на која опција да одам... Дали ОЕМ или заменски некои, препорака?

Јас ги сменив сите плочки на А4-ката во Порше, заедно со сензорите и мал сервис излезе некаде околу 50-55к. Со А5-ката кубурам, зашто ми се јавува повремено чкрипење при крајно кочење, од некаде 10km/h па надолу, иако дисковите и плочките се нови, Паџид мислам дека рече Митревски. Кога ке им дојде време за менување, пак би си зел OEM. На гуми и на кочници некако, не ми се штеди.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #2056 на: 23 Август 2024, 23:04:15 pm »
Ne postojat OEM plocki vo aftermarket.
Postojat ploski spakovani vo kutii od AUDI ili BMW, ili bilo koj brend, a vnatre koga ke otvoris kutijata ima plocki proizvedeni od ATE ili PAGID, Brembo ili nekoj drug brend vo zavisnost so koj proizvoditel sorabotuvaat. Isto vazi i za diskovi.

Apsolutno e nepotrebno da plakate duplo ili troduplo za kartoska kutija i ist proizvod vnatre.
Treba samo malku coek da se potrudi i da zameni diskovi/plocki od kvaliteten brend kupeni na provereno mesto.
Inace se slagam na koj ne mu e bitna razlika vo cena ja ostaa kolata vo ovlasten servis i plaka sta kosta kosta.

Skoro za sekoj brend na kola ima servisi sto gi drzat luge sto rabotele prethodno vo Porshe, BMW ili ...odis tamo i za najmalce upola cena go dobivas istoto.

I sekako barajte da vi smenat glicerin vo kocnici so ispiranje na sistemot.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #2057 на: 24 Август 2024, 12:18:02 pm »
@Tommy @Sase91 Дечки имате мењано до сега дискови/плочки на А5ките? Моите се веќе при крај на 138 иљади и се мислам на која опција да одам... Дали ОЕМ или заменски некои, препорака?

Јас ја земав со сменети предни дискови (така бил планот на одржување) и потоа сменив само плочки некаде на 110-130к и ставив АТЕ од кој не бев мн задоволен. Убаво кочеа ама ми квичеа многу кога беа ладни. Поучен од тоа исксутво кога требаше да ги менувам задните, ги сменив во Порше заедно со плочките, али врска немам колку платив.
Доколку имаш опција да порачаш од настрана некаде и не ти е итно, јас би одел со EBC дискови и EBC Yellow Stuff плочки.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #2058 на: 24 Август 2024, 12:45:27 pm »
Jas zemav TRW set so najskapite plocki od niv mislam cotec dtec nesto bea i top sum zadovolen. Nema kvicenje i mn malce prasina pravat

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
« Одговори #2059 на: 24 Август 2024, 13:00:01 pm »
Jas zemav TRW set so najskapite plocki od niv mislam cotec dtec nesto bea i top sum zadovolen. Nema kvicenje i mn malce prasina pravat
И јас TRW возам веќе година дена, супер се
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1833
« Одговори #2060 на: 24 Август 2024, 13:44:30 pm »
Јас сум со ТРВ дискови и пагид плочки позади сега за сега задоволен нема губришта од кочење, сега планот е и напред таа комбинација да ја ставам

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #2061 на: 24 Август 2024, 13:46:36 pm »
Malce cudno ATE plocki da kvicat. Sum istrosil 10tina ATE seta na razni koli nieden ne pustal zvuk.

Na BMW-to sledna promena ke odam so ATE diskovi i EBC green plocki.
Kupiv i ATE Ceramic plocki ama prvo ke gi stavam EBC da gi probam kako kocat vo odnos na ATE clasicni (super kocat mnogu prljaat) koi gi imam momentalno.

Za Hondata cekaat ATE+ATE na promena na segasnite ATE+ATE.

E sega uste samo da najdam majstor...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43703
  • Il Moderatore
« Одговори #2062 на: 24 Август 2024, 13:55:32 pm »
Земи EBC Yellow. За Green измешани ривјуа има. Некои ги сакаат, некој не се баш многу адоволни.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5897
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2063 на: 24 Август 2024, 15:48:45 pm »
Malce cudno ATE plocki da kvicat. Sum istrosil 10tina ATE seta na razni koli nieden ne pustal zvuk.

Na BMW-to sledna promena ke odam so ATE diskovi i EBC green plocki.
Kupiv i ATE Ceramic plocki ama prvo ke gi stavam EBC da gi probam kako kocat vo odnos na ATE clasicni (super kocat mnogu prljaat) koi gi imam momentalno.

Za Hondata cekaat ATE+ATE na promena na segasnite ATE+ATE.

E sega uste samo da najdam majstor...
Квичат и тоа многу деновиве.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1038
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #2064 на: 25 Август 2024, 23:58:56 pm »
ate std disk+ ate ceramic na bmw x3 nula prasina napred nema kvicenje

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2065 на: 18 Септември 2024, 20:29:54 pm »
Мењав задни плочки на 159-ката, оригинал Alfa Romeo. Произведени од Galfer, моторџиите сигурно ја знаат фирмата, приметив дека овие плочки се и фабричка уградња на 4c. Плочките „спијат“, ми се намали звукот од задните тркала, додуша и претходните беа доста на крај, ама тие беа Textar, и секогаш ми чкрипеле по малку и ми давале "звук“ при тркалање. Тие беа монтирани и нови кога ја земав колата од Германија.

АТЕ Galfer:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

TRW Galfer:

Моите се вакви Galfer:

Така да, ако налетате на Galfer, земајте без мислење. Врв плочки.

https://galfer.eu/

Одамна пишував за Galfer, а денес @Prcot ме израдува кога ми донесе ATE задни плочки за Mito-то и внатре „киндер супрајз“:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #2066 на: 18 Септември 2024, 21:02:06 pm »
Јас од последните АТЕ плочки не бев задоволен. Имав квичење на мали брзини секогаш. И бакарни масти и чистење и што не се проба и не се смени ниш... ОЕМ Ате диск и АТЕ Афтермаркет плочки беше комбото, напред. Пренеси баш искуства како ќе биде.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5897
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2067 на: 18 Септември 2024, 21:05:22 pm »
Исто и јас на жешко време при мали брзини, лудило квичење...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2068 на: 18 Септември 2024, 21:06:39 pm »
Ние со брембо систем напред, навикнати сме на квичење чат-пат. Не сме толку свилени ;D
Секако ме радува што се Galfer тука, не АТЕ-АТЕ, не дека имам нешто против АТЕ од нивна фабрика, туку ете, знам дека Galfer се одлична марка. (Меѓу другото, и на последниот RS Megane плочките беа од Galfer произведени, ги има изложено у Рено салонот). 

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1000
« Одговори #2069 на: 18 Септември 2024, 21:43:33 pm »
Ние со брембо систем напред, навикнати сме на квичење чат-пат. Не сме толку свилени ;D
Секако ме радува што се Galfer тука, не АТЕ-АТЕ, не дека имам нешто против АТЕ од нивна фабрика, туку ете, знам дека Galfer се одлична марка. (Меѓу другото, и на последниот RS Megane плочките беа од Galfer произведени, ги има изложено у Рено салонот).

https://www.instagram.com/reel/C9C9HemIGkk/?igsh=MXJ1ZXlxejBtbm1zeA==

Скролав 10 минути низ chat за да го најдам, ама можам да потврдам дека е вака 😂