Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
71 (27.3%)
TRW
37 (14.2%)
LPR
15 (5.8%)
Textar
19 (7.3%)
Woking
2 (0.8%)
Remsa
10 (3.8%)
Valeo
27 (10.4%)
Ate
48 (18.5%)
Mintex
2 (0.8%)
Pagid
18 (6.9%)
Tomax
6 (2.3%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 260

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 379768 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #1575 на: 22 Октомври 2019, 21:20:26 pm »
Според ова што го кажуваш изгледа дека имаш проблем со системот за кочење. Оди си на мајстор со време.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1576 на: 22 Октомври 2019, 22:27:34 pm »
Симптомите ми делуваат познато.
Ако добро се сеќавам, на еден другар на времето му се случуваше нешто слично. Една од гумиците во клипчето од пумпата му правеше контра притисок после второ притискање папуча.

Ова да не се зема здраво за готово туку само како некаква можна индиција бидејки бледо се сеќавам.
« Последно менување: 22 Октомври 2019, 22:33:11 pm Mikius »

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
« Одговори #1577 на: 22 Октомври 2019, 23:26:13 pm »
ОФТ

Некој во МК да има машина за рамнење дискови директно на автомобил без вадење на дисковите?
Made in Japan ☮

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8689
  • Пичлеме
« Одговори #1578 на: 23 Октомври 2019, 00:08:58 am »
ОФТ

Некој во МК да има машина за рамнење дискови директно на автомобил без вадење на дисковите?

https://www.facebook.com/Avto.Servis.Mijakovski/

Еве и кај Стентоно:

https://www.facebook.com/sncentarzamotornivozila/videos/312168069471205/

Рамнат и овде:

https://www.facebook.com/avtoinzenering/
« Последно менување: 23 Октомври 2019, 00:16:08 am Ipkisija Meskosa »

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
« Одговори #1579 на: 23 Октомври 2019, 01:29:16 am »
ОФТ

https://www.facebook.com/Avto.Servis.Mijakovski/

Еве и кај Стентоно:

https://www.facebook.com/sncentarzamotornivozila/videos/312168069471205/

Рамнат и овде:

https://www.facebook.com/avtoinzenering/

Дефинитнивно им треба повеќе реклама. Фала за информацијата!
Made in Japan ☮

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #1580 на: 26 Октомври 2019, 19:28:51 pm »
Za BMW не знам, за Alfa со брембо шепи знам: Одлични се Ultimax-от, не треба да плаќаш премиум за Green. Ако сакаш подобри од Ultimax, земи Yellow.
Ultimx-от според мене се подобри од OEM плочки, а по цена се тука или поефтини. Подобар „bite“ имаат, подобар коефициент на триење (веќе навлегуваат во „спортскиот“ оддел со 0.45-0.5),  добро налегнуваат, многу малку чкрипат, добро поднесуваат големи температури (нема изразен fade), и битна работа дури и кога ќе се потрошат и кај други плочки се појавуваат вибрации при загреани кочници, овие „спијат“.
Јас реков дека за секоја кола само Ultimax ќе користам, после 2 последовалтелни добри искуства со истите. Цената ми одговара, перформансите се одлични.
Se mislam pomegu ATE i EBC Ultimate, izgleda ke me resis za EBC :)

@Simo - Carrier159 Kako gi nabavuvas?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1581 на: 26 Октомври 2019, 20:36:18 pm »
E-bay, испорака до тука, последниот пат ми ги простија давачките... инаку 15% царина +18% ддв те чека.
Најубаво ако има некој од европа да ти ги донесе после купувањето.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #1582 на: 30 Октомври 2019, 22:07:37 pm »
Pri promena na plocki, BMW F30 a mozda e slicno i kaj drugi, se menjavaat pod difolt i senzorite?

Ako se menjavaat, stekovite pasuvaat od razlicni firmi ili mora da se u komplet so proizvoditelot na plockite?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1583 на: 30 Октомври 2019, 22:14:09 pm »
Мислам дека не зависат од плочката. Некогаш кај некои коли може и стариот сензор да се искористи. Мене ми го скинале каблето при промена на зимски гуми, треба да го мењам.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
« Одговори #1584 на: 31 Октомври 2019, 08:22:28 am »
Pri promena na plocki, BMW F30 a mozda e slicno i kaj drugi, se menjavaat pod difolt i senzorite?

Ako se menjavaat, stekovite pasuvaat od razlicni firmi ili mora da se u komplet so proizvoditelot na plockite?

Пасуваат другар од различни плочки, различни сензори. Самата форма на плочките  (дизајнот) си има жлебче во кое се мести сензорот. Ако  сеуште исправен стави си го стариот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #1585 на: 31 Октомври 2019, 10:36:27 am »
E-bay, испорака до тука, последниот пат ми ги простија давачките... инаку 15% царина +18% ддв те чека.
Од кај братјата може поевтино да си мине ако запали кола.
http://ebcbrakes.bg/

Пасуваат другар од различни плочки, различни сензори. Самата форма на плочките  (дизајнот) си има жлебче во кое се мести сензорот. Ако  сеуште исправен стави си го стариот.
Сензорите ако се извадат еднашка толку од нив, нема назад. Мислам дека не е задолжително да е комплет со плочките од истиот бренд.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1586 на: 31 Октомври 2019, 13:11:20 pm »
Од кај братјата може поевтино да си мине ако запали кола.
http://ebcbrakes.bg/

Ако ги имаат на лагеер, а ги немаат стално тие што ти требаат. Првите за 166 од кај нив беа, само ги чекав 1 месец.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #1587 на: 04 Ноември 2019, 15:53:24 pm »
Здравеј,  Renault Scenic II 1,5 dci што го возам, добив препорака да ги променам предните дискови (а со тоа нормално и плочките). Дебелината на нови дискови е 24 мм а минималната треба да е 21,8, а по она што поминувам со прстот на дискот мислам дека се околу 2 мм отидени (ќе измерам). Работата е што колата си кочи убаво, ниту тресат дисковите/плочките, ниту квичат. Кои би биле останатите симптоми дека се стварно за менување? Ако се покаже дека се отидени 2 мм, нема логика од рамнење, ќе бидат на граница, а не би се играл со кочиониот систем. Затоа ме интересира онака, по што друго може да се познае дека дисковите се за менување а не тресат, квичат?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7385
« Одговори #1588 на: 04 Ноември 2019, 15:59:35 pm »
Ако веќе се под препорачаната минимална дебелина, можеби постои ризик од пукање на дискот при некое агресивно кочење... директни симптоми освен ако не се искривени, не знам дали би имало. :D 

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
« Одговори #1589 на: 04 Ноември 2019, 18:07:05 pm »
Вообичаено е едни дискови да издржат два пара плочки. Трет пар е веќе ризично. Ако стилот на возење не е агресивно забрзување со агресивно кочење тоа значи околу 120-150к километри.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.