Автор Тема: Како се справувате со снегот ?  (Прочитано 383001 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Одг: Како се справувате со снегот ?
« Одговори #990 на: 10 Јануари 2013, 13:08:29 pm »
Фиќото на дедоми, 5 месеци беше не запалено, вчера го палиме, запали исто како дизелашов твој....

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6670
« Одговори #991 на: 10 Јануари 2013, 13:11:19 pm »
Секој современ дизел со исправни греачи и прописна компресија ќе запали од прва на која било температура!

Тоа што во реалноста често се случува дизел да не пали на ладно е затоа што повеќето дизели кај нас се стари продувани конзерви, со вратени километражи и дубиозно тековно одржување („нема гајле брат, терај вака, не мора баш тоа уље...“)

Тука лежи зајакот за голем број наши возила, на кои сопствениците ги мрзи еден филтер за воздух да сменат, а не пак нешто друго кога ке се расипе. Исправна и редовно одржувана кола МОРА да запали, без разлика дизел или бензин

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2839
  • Слобода или смрт
« Одговори #992 на: 10 Јануари 2013, 13:59:33 pm »
Кај мене е неисправна па пали. А тоа да го видеш. :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #993 на: 10 Јануари 2013, 14:31:37 pm »
Сабајле влечеа Фап по Сава Ковачевич, па то брате димна завеса. Ја уше утре би забранил зимно време да се точи било какво дизел гориво. Срамота, само на гзот да се мислело.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #994 на: 10 Јануари 2013, 17:41:06 pm »
i palenje bez gas...

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #995 на: 10 Јануари 2013, 18:24:58 pm »
Кај мене е неисправна па пали. А тоа да го видеш. :D

Зависи што е неисправно , дај јас да ти ја расипам па да видиш дали ќе ја запалиш ;)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17601
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #996 на: 10 Јануари 2013, 20:06:54 pm »
Томе на твоја жалост, снегот што паднал вчера се стопил денеска во моето мило и драго село Гостивар.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #997 на: 10 Јануари 2013, 21:50:45 pm »
Секој современ дизел со исправни греачи и прописна компресија ќе запали од прва на која било температура!

Тоа што во реалноста често се случува дизел да не пали на ладно е затоа што повеќето дизели кај нас се стари продувани конзерви, со вратени километражи и дубиозно тековно одржување („нема гајле брат, терај вака, не мора баш тоа уље...“)

Реалноста знае и за вакви случаи:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #998 на: 10 Јануари 2013, 22:36:03 pm »
auuuu  :o apla konj ovoj bre...pa barem na vakvi temperaturi 2 pati bi go vratil greacot da stopli.... ovoj ko benzin pali...pa i benzin ne se pali vaka treba da stigne gorivoto od pumpata do motorot ...ima sekakvi luge....pa i gas dava cccccc

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #999 на: 10 Јануари 2013, 23:01:44 pm »

за вакви температури треба соодветен акумулатор

не сум сигурен дали и бензинец поубедливо ќе запали на минус триес шес. Можам да замислам каква била вискозноста на маслото... :-( (затоа велам треба посебен акумулатор)

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #1000 на: 10 Јануари 2013, 23:09:43 pm »
Па бензинец е ова и не пали, јас колку што знам 1.6 турбо од нисан/рено е бензинец а и глеј го обртомерот 7000 вртежи

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14385
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1001 на: 10 Јануари 2013, 23:12:03 pm »
Не е само ладното проблем(иако е ‘најголемиот‘ проблем).Многу зависи и од местото кај шо е паркирана,дали ја фаќа ветер колата кој шо помешан со ниската температура е многу лошо,едноставно ја скаменува колата тотално.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1002 на: 10 Јануари 2013, 23:45:28 pm »
auuuu  :o apla konj ovoj bre...pa barem na vakvi temperaturi 2 pati bi go vratil greacot da stopli.... ovoj ko benzin pali...pa i benzin ne se pali vaka treba da stigne gorivoto od pumpata do motorot ...ima sekakvi luge....pa i gas dava cccccc

Nume, на овие коли стискаш дугме, колата се` сама праи, ги активира грејачите, ги гаси грејачите и вергла. Је*и га.. Дугме... :)

@FilipV, Значи не секој дизел со исправни грејачи и прописна компресија пали од прва на било која температура ;)

BTW: што го праави мерцедес - мерцедес:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14385
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1003 на: 11 Јануари 2013, 00:06:42 am »
И Мерцедес знае да зезни,вервај ми... ;)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1004 на: 11 Јануари 2013, 00:10:57 am »
BTW, Јуке-от e Бензинец ;D ;D ;D ;D