Автор Тема: Како се справувате со снегот ?  (Прочитано 382731 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: Како се справувате со снегот ?
« Одговори #1290 на: 20 Декември 2014, 21:32:45 pm »
Истото важи и за земјен пат. Секаде каде што е лизгава подлогата, подобро е да се исклучи ABS

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14381
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1291 на: 20 Декември 2014, 21:45:25 pm »
Ako ima takva opcija voziloto ako nema seci zicite od senzorite. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #1292 на: 20 Декември 2014, 22:11:07 pm »
Повеќе возила немаат опција да се исклучи освен некоја цака да му направиш намерно да не работи АБС от ....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #1293 на: 20 Декември 2014, 22:14:15 pm »
Осиурач...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #1294 на: 20 Декември 2014, 22:18:31 pm »
Поентата на ABS-от не е да скрати кочење, колку што е да ти овозможи да управуваш со колата наместо да лизгаш неконтролирано.

Мада, интересен момент. Вреди да се испроба.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1295 на: 20 Декември 2014, 22:25:21 pm »
Гаси ABS и:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #1296 на: 20 Декември 2014, 22:28:42 pm »
Поентата на ABS-от не е да скрати кочење, колку што е да ти овозможи да управуваш со колата наместо да лизгаш неконтролирано.

Мада, интересен момент. Вреди да се испроба.

10000% точно.
Тоа е и намената на АБС-от.
Управливост при кочење, а не намалување на патот на кочење.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1297 на: 20 Декември 2014, 22:44:20 pm »
Управливост И намалување на патот на кочење. Патот на кочење е само компромитиран на снег и на мраз, додека на сув и влажен асфалт со ABS е пооптимално кочењето.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1298 на: 20 Декември 2014, 23:16:38 pm »
Мене логиката со абс-от на суво како што прикажуваат дека побрзо кочи воопшто не ми е верна.
Зошто?
Еве како работи, сите знаеме. Во даден момент плочките се одблокируваат и го одпуштаат тркалото, односно најпросто објаснето кочи, пушта, кочи, пушта, кочи, пушта....
Без абс имаме кочи, кочи, кочи, кочи..... Никаде немаме пауза на некочење.
Ајде како може да застане возилото побрзо?
Најголем отпор има кога има триење, што логично е возилото да застане за пократко растојание кога гумата се влече, нели?
Еве на видеово убаво е прикажано зошто абс-от е добар односно која е неговата намена:

Еве и овде фино си кажуваат дека има подолг пат без АБС,ама тоа нема логика воопшто! Теоретски е невозможно, како е практично возможно.

Симулаторов е закон.
Ете ја вистината
« Последно менување: 20 Декември 2014, 23:22:54 pm SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #1299 на: 20 Декември 2014, 23:19:35 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова е навистина интересен податок, ако ова е вистина кога најмногу ти треба АБС от тој ќе те издаде ......на мраз при 80 км h од 255 м кочењето без АБС се зголемува на 404 м при иста брзина , на снег и не е толку изразено ама на мраз е премногу разлика ......

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1300 на: 20 Декември 2014, 23:26:52 pm »
Цитат
The ABS controller knows that such a rapid deceleration is impossible, so it reduces the pressure to that brake until it sees an acceleration, then it increases the pressure until it sees the deceleration again. It can do this very quickly, before the tire can actually significantly change speed. The result is that the tire slows down at the same rate as the car, with the brakes keeping the tires very near the point at which they will start to lock up. This gives the system maximum braking power.

http://auto.howstuffworks.com/auto-parts/brakes/brake-types/anti-lock-brake1.htm

Ова е навистина интересен податок, ако ова е вистина кога најмногу ти треба АБС от тој ќе те издаде ......на мраз при 80 км h од 255 м кочењето без АБС се зголемува на 404 м при иста брзина , на снег и не е толку изразено ама на мраз е премногу разлика ......

Ооо и тоа како е вистина! На многу места е опишано ова.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7068
  • хаУс мајстор
« Одговори #1301 на: 20 Декември 2014, 23:53:22 pm »

Ко прво треба да си луд да возиш 80 на мраз.Ко второ,кај нас мраз нема,за 255м нема ни да зборам камоли за 404м пат со мраз,немаме толкави правци.Ко трето почнавме да плачеме за снег.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1302 на: 21 Декември 2014, 00:05:21 am »
Симулаторов е закон.
Ете ја вистината

симулаторов е гола вода.... да дигнеш максимална брзина со шлепер, без абс, да му рокнеш кочница и он следните 300+ метри со блокирани тркала ке иде САМО ПРАВО нели? хахаха.. каков виц...

инаку.. симулаторот е што? компјутерска ИГРИЦА? софтвер? каква допирна точка има со реалноста? што и кој ми гарантира дека не се штелува онака како што му одговара на тој што му треба во моемнтот таков и таков податок? прочитај уште еднаш погоре, и размисли, дали шлепер со сите 18 тркала блокирани 300+ метри ке оди право, по праволиниска траекторија, без да се изврти... и тоа на прав пат... а што ако имаше блага кривина? е тука абс-от ке ти ги спаси мадињата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1303 на: 21 Декември 2014, 00:07:11 am »

Ко прво треба да си луд да возиш 80 на мраз.Ко второ,кај нас мраз нема,за 255м нема ни да зборам камоли за 404м пат со мраз,немаме толкави правци.Ко трето почнавме да плачеме за снег.
Процентуално разликите остануваат без разлика на брзините. Ако на мраз патот е 80% подолг при 80км/ч, ќе биде 80% подолг и при 40км/ч ...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1304 на: 21 Декември 2014, 00:16:06 am »
да дигнеш максимална брзина со шлепер, без абс, да му рокнеш кочница и он следните 300+ метри со блокирани тркала ке иде САМО ПРАВО нели? хахаха.. каков виц...

Ako се изврти тоа значи дека тркалата не му кочат како што треба, односно камионот е неисправен.
Да, ке се изврти ако му го извадат петтиот цилиндар, мајсторите кај нас, нели, пошто они све разбираат.

Ако патеката на кочење на мраз е поголга, на мокро е подолга, зошто би била на сува подлога пократка :) ?