Автор Тема: Automatic vs Manual transmission  (Прочитано 58756 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
Одг: Automatic vs Manual transmission
« Одговори #45 на: 14 Јануари 2012, 02:28:20 am »
После DSG све друго е лабаво... Иф ју ноу уот ај мин! :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8872
« Одговори #46 на: 14 Јануари 2012, 02:48:03 am »
LP VW koga pocna so DSG Hyundai ne ni zamisluvaa deka e vozmozno takvo nesto, sega ke go iskopiraat i toa e toa moze i podobar ke napravat ama prv se znae koj bese

Отсутен Sarach

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 698
« Одговори #47 на: 14 Јануари 2012, 05:07:31 am »
LP VW koga pocna so DSG Hyundai ne ni zamisluvaa deka e vozmozno takvo nesto, sega ke go iskopiraat i toa e toa moze i podobar ke napravat ama prv se znae koj bese

a kako da ne ke napravat......... ke se cudime!!!!!

Отсутен Macedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 63
« Одговори #48 на: 14 Јануари 2012, 06:05:36 am »
а ти имаш максимална контрола на воланот, и максимално си концентриран на сообракајот околу тебе.
Хехе, па ти и кога шалташ си максимално скнцентриран на сообраќајот. Тебе зар ти треба концентрација кога шалтуваш?

Јас не знам што да кажам, затоа ја отворив темава. Јас имам love it & hate it и кај мануелните и кај аутоматските менувачи. Некогаш си велам камо спарков да имаше сега аутоматик, а некогаш велев лелеее г’с би дал Мерцедесов S350 сега да има мануелен. Што знам.
Индиферентен сум.

сепак имаш поголема контрола над воланот кога го држиш со двете раце. на тоа мислев

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #49 на: 08 Февруари 2012, 11:01:42 am »
И едното и другото си има + и -, сум возел повеќе автоматици и мануелни, кога би требало да бирам веројатно би се одлучил за автоматски (DSG), ама МНОООООГУ ми пречи кога ќе заглавам во снег со автоматски менувач, едвај се излегува, тешко се занесува колата напред-назад, како што тоа можеш да го наравиш брзо со мануелен. Со автоматскиот сето тоа се одвива многу поспоро и го губиш моментот/залетот за да се одглавиш. Инаку се друго е одлично кај автоматскиве, посебно ако многу време поминуваш позади волан.

Отсутен VilanM

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #50 на: 08 Август 2012, 16:09:28 pm »
Имал ли некој проблеми со аутоматик? Сте поправале ли во Македонија автоматски мењач? Подолго време барам некој асален, ама за сега само накај Софија ме носат сите резултати... Многу ми е шуб да ја носам во Софија... Ги знам како дишат. 100% ќе направат некоја дубара.
Ако има некој исуство со поправка/репарација/менување на автоматски мењач ептен ќе му бидам благодарен ако ја сподели.
Поздрав!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #51 на: 08 Август 2012, 16:12:55 pm »
Здраво ВиланМ. Добродојде на форумот. За каква кола се работи и каков е проблемот со менувачот? И ние не знаеме дали можеме да ти помогнеме.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #52 на: 08 Август 2012, 16:22:27 pm »
Ни на Запад (а камоли во Македонија/Бугарија) тешко наоѓаш мајстор кој може да ти го отвори и сервисира како што треба аутоматикот, или купуваш нов или наоѓаш фирма која продава репарирани мењачи, ти го носиш/праќаш стариот/расипаниот доплаќаш пари и добиваш нов репариран со гаранција. Си го ставаш кај тебе а тие си го поправаат твојот и потоа го шиткаат.

Е сега каде што како стварно не можам да ти кажам.

Инаку за темата, нема поголема лагодност од аутоматик мењач, та на автопат та низ град а поготово низ регионални патишта аутоматикот е милина. Си има мали цаки (исто како и обичниот) кој треба да се научат поготово кога спушташ/качуваш планина ама многу поубаво е да се вози аутоматик (освен ако имаш Порше, тука греота е да имаш аутоматик). Кај мене постојат 2-3 начини кои можат веднаш да сменат брзина во поголема/помала со контролирање на позицијата на гас. Или кик даун или држење на специфично место гаста и веднаш менуваш брзина, ама треба малку време да ја осетиш гаста за тоа.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #53 на: 08 Август 2012, 16:37:50 pm »
Автоматик ако поминуваш повеќе време во кола, и те како се осеќа тоа што немора да менуваш рачно брзини. едноставно само даваш гас и тоа е тоа..Е сеа што на некои места можеш рачно да смениш веднаш, а автоматикот тоа не го разбира тоа е тоа...На глупавиот компјутер му треба време и одредена брзина да свати дека колата се движи побрзо, и да смени брзина...Ама кога си помислиш дека немораш да менуваш брзини...priceless :D

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #54 на: 08 Август 2012, 16:43:02 pm »
Никогаш не би возел кола автоматик и кола со дигитален брзинометар.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #55 на: 08 Август 2012, 16:45:07 pm »
Американците пак повеќе фураат автоматски менувачи...За разлика од европјаните, кои што фураат рачен менувач.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
« Одговори #56 на: 08 Август 2012, 16:46:07 pm »
На глупавиот компјутер му треба време и одредена брзина да свати дека колата се движи побрзо, и да смени брзина...Ама кога си помислиш дека немораш да менуваш брзини...priceless :D

Не, доколку му го научиш тертипот на гаста има да менува веднаш штом ќе помислиш дека треба да смени брзина...И за нагоре и за надолу со брзините. И менувањето е многу побрзо него старите аутоматици.

Замисли возиш доаѓа угорница и без гушење ја качуваш, ако е пострмна доволно е гаста да ја подесиш едно 30% погоре од моменталната и брзината веднаш оди надолу за дел од секунда.

Никогаш не би возел кола автоматик

И јас така велев се додека не провозив аутоматик и не видов која разлика е.

Американците пак повеќе фураат автоматски менувачи...За разлика од европјаните, кои што фураат рачен менувач.

Па и во Европа автоматските се се повеќе застапени, БМВ веќе има модели кои стандардно доаѓаат со аутоматик нема мануелен во понуда, Германија, Швајцарија огромен број на возилата се со аутоматик (дури повеќе од мануелен)...Аутоматикот е поскапа варијанта ама и подобра за секојдневна кола.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #57 на: 08 Август 2012, 16:54:07 pm »
Кога порачувавме Туарег со мануален менувач се јавуваа по 5 пати да верифицираат дека навистина сакаме мануален а не аутоматик. Не се навикнати некој да нарачува мануален за SUV-a ;D

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
« Одговори #58 на: 08 Август 2012, 16:56:14 pm »
Кога порачувавме Туарег со мануален менувач се јавуваа по 5 пати да верифицираат дека навистина сакаме мануален а не аутоматик. Не се навикнати некој да нарачува мануален за SUV-a ;D

И добро што сте порачале мануелен, аутоматик менувачот кај Туарег (поготово првиот модел) е најголемо ѓубре што постои (мејд ин тајван) и нема некој а да не се расипал (некој проблем со вентилите)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #59 на: 08 Август 2012, 17:55:11 pm »
На V10 TDi мењачот беше баш добар. Си ги завртел 230.000 ко ништо. :) Аутоматик, се подразбира.