Автор Тема: Осветлување во фиоката  (Прочитано 6835 пати)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Осветлување во фиоката
« на: 12 Јануари 2012, 21:51:49 pm »
Ајде давајте совет. Искрено уште не сум видел нова кола која нема светло во фиока освен мојата (Mitsubishi Colt 2011) и да бидам искрен ми смета тоа што нема. Е сега ми треба идеја како да го изведам тоа. Мене ми падна на памет да земам од лентите со ЛЕД диоди што мислите паметно или џабе ќе се глупирам само?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
Одг: Осветлување во фиоката
« Одговори #1 на: 12 Јануари 2012, 21:54:00 pm »
Како да се пали? На отварање, на копче?

И јас би сакал ако може да се пали со горното копче за светло во кабина...

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #2 на: 12 Јануари 2012, 21:56:29 pm »

Па би ја направил да се пали на прекинувач кога ќе се отвори касетата тоа не е проблем твоето решение е уште поедноставно едно реле само треба да се стави
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3 на: 12 Јануари 2012, 21:58:54 pm »

Па би ја направил да се пали на прекинувач кога ќе се отвори касетата тоа не е проблем твоето решение е уште поедноставно едно реле само треба да се стави
Да може и кога ќе се отвори. Јасно.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #4 на: 12 Јануари 2012, 22:01:13 pm »

Да може и кога ќе се отвори. Јасно.
ова со диодиве личи на паметно се крати лентата или незнаеш?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 12 Јануари 2012, 22:07:54 pm »
Не мора ни реле. за од горно светло :) Мала снага е 5W за обично сијаличе, уште помалку за LED, може директно од светлото да се извади струја. Јас би го направил со микропрекидач блиску до самата вратичка. Таму во близина би "украл“ 12v од касетофонот или сл.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #6 на: 12 Јануари 2012, 22:11:07 pm »
струја ќе украдам од упаљач најблиску ми е :) прекидачиве кај да ги барам Логинг?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7 на: 12 Јануари 2012, 22:13:59 pm »
Ова на Симо е одлично, ама да не е мал одот на прекидачот па да се пали безвезе. Тоа ми е. А и би направил да има светло кога ќе се дигне поклопецот од багажникот исто така. :) А каде има поефтини ленти? Уствари најефтини ми доаѓа да си соберам светла од Ѓорче ко за кабина што стаив за 150 денари. :) Наместо да давам 800 за лента.

Икономис!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8 на: 12 Јануари 2012, 22:15:17 pm »
Ова на Симо е одлично, ама да не е мал одот на прекидачот па да се пали безвезе. Тоа ми е. А и би направил да има светло кога ќе се дигне поклопецот од багажникот исто така. :) А каде има поефтини ленти?
И тоа нема?! :P Аууу, ме потсети на Самарата.... :D :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3893
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #9 на: 12 Јануари 2012, 22:23:11 pm »
Ајде давајте совет. Искрено уште не сум видел нова кола која нема светло во фиока освен мојата (Mitsubishi Colt 2011) и да бидам искрен ми смета тоа што нема. Е сега ми треба идеја како да го изведам тоа. Мене ми падна на памет да земам од лентите со ЛЕД диоди што мислите паметно или џабе ќе се глупирам само?
да те утешам... и во фиестата нема :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #10 на: 12 Јануари 2012, 22:27:45 pm »
Ваков тастер ти треба (како за на врата кој ја прекинува масата, а плусот оди директно до сијаличката):

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #11 на: 13 Јануари 2012, 02:53:43 am »
Нека стопли малце само и ќе го реализирам па ќе видиме како ќе излезе

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #12 на: 13 Јануари 2012, 06:02:48 am »
најефтини ленти имате во ботс,ја ги земам од таму 10денари диода,непар се ,нјамлку можеш 3,6,9.... или цела лента

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 13 Јануари 2012, 07:26:49 am »
Ваков тастер ти треба (како за на врата кој ја прекинува масата, а плусот оди директно до сијаличката):

http://www.swedishautoparts.com/shop/catimages/Volvo-Door-Contact-Switch-1362769.jpg[/img] 
Тастеров брка работа за во гепек, ама за фиока не. Битејќи треба да го заштрафиш некаде кај што има маса-контакт со шасија, а кај тоа вратичето за предната фиока, немаш ништо слично. И онака треба да носиш ожичување, па исто ти е дали + или - ќе прекинуваш со прекидачот.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #14 на: 13 Јануари 2012, 14:21:48 pm »

http://www.swedishautoparts.com/shop/catimages/Volvo-Door-Contact-Switch-1362769.jpg[/img] 
Тастеров брка работа за во гепек, ама за фиока не. Битејќи треба да го заштрафиш некаде кај што има маса-контакт со шасија, а кај тоа вратичето за предната фиока, немаш ништо слично. И онака треба да носиш ожичување, па исто ти е дали + или - ќе прекинуваш со прекидачот.

Да, ама па попрактичен е зашто помалце ќе се познава и полесно се прицврстува