Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 621589 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #1080 на: 09 Март 2014, 19:03:19 pm »
@Deni
Со мала дијагонала до 32 инча, околу 25к па нагоре можеш да земеш нешто посолидно.
За поголема со цена под 40к неможеш да земеш ништо саглам. Односно над 40 инчна дијагонала треба да одвоиш буџет од 40к па нагоре за да имаш саглам ако гледаш така.

Значи Саше си бара нискобуџетна варијанта со фул хд за да може да си го користи како монитор...Тоа е добра насока во која треба да се бара модел за него.
40-ка му е минимум за таа намена. За да добие тоа што го бара, верувам дека сите оние смарт срања ке ги стави на страна и ке оди на класична варијанта на ТВ за да дојде до поголемата дијагонала и добра цена.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1081 на: 09 Март 2014, 19:05:47 pm »
@Deni
Со мала дијагонала до 32 инча, околу 25к па нагоре можеш да земеш нешто посолидно.
За поголема со цена под 40к неможеш да земеш ништо саглам. Односно над 40 инчна дијагонала треба да одвоиш буџет од 40к па нагоре за да имаш саглам ако гледаш така.

Значи Саше си бара нискобуџетна варијанта со фул хд за да може да си го користи како монитор...Тоа е добра насока во која треба да се бара модел за него.
40-ка му е минимум за таа намена. За да добие тоа што го бара, верувам дека сите оние смарт срања ке ги стави на страна и ке оди на класична варијанта на ТВ за да дојде до поголемата дијагонала и добра цена.
Taка де.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #1082 на: 09 Март 2014, 19:27:20 pm »
Точно така Сале, телевизоров повеќе го зиам колку да не ми е празна комодата, секако овој што ми е во сегашнава соба не е пуштен 1 година може :) Смарт не ми треба оти секако компјутерот ќе ми биде поврзан со него. Првен гледав 32ка но вчера ми стаса комодата па 40ка е минимум да изгледа културно. Ќе поминам до Сетек утре, ако не најдам ништо зиам 2 комада од АМЦ па да сме здрави живи. Треба да зимаме за во куќата 4 телевизори па за жал неможе секој да биде повисока класа. Заради тоа и гледам да ги земам овие сега, па понатаму другите два.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #1083 на: 12 Март 2014, 19:30:37 pm »
Земени се два од дотичните телевизори спомнати погоре. 1 саат изгледав една ХД Реди епизода од Хаваи Фајв-О и супер е сликата, презадоволен сум од вложено-добиено. Останува уште една 55ка убава за дневна и една буџет варијанта 32ка за спална да се земе.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1084 на: 13 Март 2014, 00:51:35 am »
So Philips ne mozes da se zaebes, dobivas dosta dobra slika za parite vlozeni.
Kaj mene ne se gasi doma po cel den 40kata sto e kupena eve veke 3 godini i slikata e kako od prv den, vo meguvreme drugari so mnogu poskapi televizori kupeni koga doagaat i vidat me prasuvaat koi setinzi gi imas da namestam i jas na mojot doma zasto slikava e top, eden od niv ima Bravia platena nad 55k.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7112
« Одговори #1085 на: 24 Март 2014, 13:14:55 pm »
ШТО Е ПОДОБРО: ПЛАЗМА ИЛИ LCD?

Просечниот македонски портошувач се грижи за два најважни елементи во врска со производот што го купува: цена и цена. Третиот елемент на кој обрнува внимание е квалитетот, но ако првите две се задоволувачки тогаш оваа третата и не е толку важна.

Разликата меѓу плазма телевизор и LCD

Плазма телевизорот содржи матрица со неколку илјади ќелии невидливи за голото око, исполнети со благороден гас. Матрицата е поставена меѓу две стаклени плочи. Гасот се јонизира и емитува ултравиолетово зрачење со што се предизвикува фосфорот нанесен на стаклото и доаѓа до емитување на светлината. Кај LCD телевизорот во средината на екранот постои слој на течни кристали кај кои под дејство на контролиран напон може да се ориентира така што само пропушта дел од спектарот на светлото во позадина со што се генерира сликата. Минималната големина на плазмата е 32 инчи и малку е подебела од LCD телевизорите. Најновите модели се тенки, само неколку сантиметри. Најмалиот LCD телевизор е 13 инчи, па често се користи и како монитор за компјутер. Сепак, плазмата има повеќе стакло, додека LCD-то има повеќе пластични компоненти, па затоа и се полесни.

Квалитет

Кога станува збор за квалитетот на сликата, и едниот и другиот дел имаат свои предности. Плазма телевизорите се подобри поради репродукцијата на црната боја и подобриот контраст погоден за ноќно гледање, иако нема позначаен квалитет на сликите на дневна светлина. Исто така, кај плазмата боите се поприродни. Кај LCD телевизорите резолуцијата е поголема, со што има предност во гледањето на кратко растојание. Исто така, LCD телевизорите помалку рефлектираат надворешно светло, но репродукцијата на црната боја е нешто полоша. Поради тоа при некои брзи сцени, може да дојде до „размачкување“ на сликата, иако кај поновите модели овој проблем е решен.

Според времетраењето, LCD телевизорите имаат подолг животен век. Но, кај новите и најдобрите модели на плазма телевизори, времето на траење е продолжено на 100.000 часови, додека кај просечниот LCD телевизор сатите се движат на околу 60.000. Сепак, треба да земете во предвид дека многу зависи од квалитетот на компонентата вградена во телевизорот.

Цена

LCD телевизорот се помали од плазма телевизорот, но гледајќи во просек тие се и поскапи. Ако барате совет, тогаш секоја варијанта понудена со овој телевизор ќе биде одлична. Сепак, постои генерално правило дека е подобро да купите LCD екран ако е помал од 47 инчи, а доколку се одлучите за поголем телевизор, тогаш предност се дава на плазмата.

http://www.fakulteti.mk/news/14-03-24/shto_e_podobro_plazma_ili_lcd.aspx

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1086 на: 29 Март 2014, 07:47:38 am »
Кога стигнав до „подобар контраст погоден за ноќно гледање“ веќе престанав да го читам. Толку од „квалитетен“ текст. Уствари, само тој пасус пробав да го читам...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1087 на: 31 Март 2014, 16:42:52 pm »
Си купив Philips LED 40 PFL 4358H, 21.990 денари на флаер од АМЦ.
200 херца, 3Д, наочарчиња активни и друго нешто дрн дрн... Си купив и ХДМИ кабелче.

За тие пари толку, се нема сила повеќе моментално.
Уште сум на работа па тевето се стабилизира дома, после да го уклучам па ќе пишам некои импресии...

Едит:

Телевизорот е одличен за парите. Приказот на боите и сликата се сосем солидни. Нема смарт, нема ЛАН, нема њи-фи...
Нема кирилична подршка на преводот но тоа ми е решено со Вестерн Диџитал ХД плеерот.

Кај поголемиот дел од ТВ каналите сликата е катастрофа, единствената причина поради која одбегнував ЛЦД до сега, но не гледам многу ТВ, повеќе филмови и добредојде ми е  :)
« Последно менување: 01 Април 2014, 09:27:49 am pirat_07 »

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #1088 на: 01 Април 2014, 19:06:02 pm »
Катастрофа е сигналот што ни го пракаат кабелскиве оператори, затоа така ти се гледа квалитетот на сликата кога гледаш ТВ канал.
Еве јас имам ЛЦД Филипс 32-ка фулл ХД.
До сега преку УСБ му имам пуштено само 720п филмови пошто УСБ-то ми е 7.21 Gb и не собира поголем филм и сликата е екстра, на ~2-2.5 метри одалеченост гледам, заприметувам секакви детали на лугето и околината, значи џам слика.
Потоа пуштам нашиве канали, слика катастрофа.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
« Одговори #1089 на: 02 Април 2014, 02:11:00 am »
И двајцата еден повик до каблскиот оператор да ве посетат и да ви го измерат сигналот,барем Пират кај мене на нашиот кавадаречки оператор не е за така лоша сликата мислам на дигиталните канали.

Инаку честита ТВ то пират,добар избор.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #1090 на: 02 Април 2014, 02:31:31 am »
Порано беше слаб, па на бандера се качија и ги сменија приклучките горе. Исто и раскрсницата ми ја сменија.
Не дека сликата е многу тиња, али сепак има разлика од гледање на филм кога ке ставам на УСБ, па потоа ке префрлам да гледам ТВ канали (значи мислам на дигиталната телевизија да се разбереме).

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1091 на: 02 Април 2014, 11:10:14 am »
И двајцата еден повик до каблскиот оператор да ве посетат и да ви го измерат сигналот,барем Пират кај мене на нашиот кавадаречки оператор не е за така лоша сликата мислам на дигиталните канали.

Инаку честита ТВ то пират,добар избор.
Благодарам :)

Има добар сигнал.

ХД каналите се со одличен квалитет.
Дигиталните... Виа сат нејчр е најдобар, 24кичен е солиден и уште по некој... Другите реално се со лош квалитет, посебно забележливо ако не се потргнеш 2-3+ метра од телевизорот.

Изборот е ок, далеку од добар според моите стандарди за лед тв.
Морав да се догребам до нешто пошто нон стоп гледам серии и филмови и ми преседна од црт-то веќе. За во новата куќа се надевам ќе биде во спалната ;)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1092 на: 19 Април 2014, 09:19:50 am »
    So mislite za quart televizori.Ima eden na flaer od amc i go davaat 39 inci za 14990.Me interesira trajnosta.
Treba da e pristojno traen i da ima daljinsko.Napredna tehnika ne e potrebna.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви тр&
« Одговори #1093 на: 19 Април 2014, 09:54:59 am »
i jas ke prasav za nego, za na rabota ke mi e... u AMC ima nekoj da preporacate so slicna cena nesto podobar??
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5393
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1094 на: 19 Април 2014, 10:06:33 am »
Катастрофа е сигналот што ни го пракаат кабелскиве оператори, затоа така ти се гледа квалитетот на сликата кога гледаш ТВ канал.
Еве јас имам ЛЦД Филипс 32-ка фулл ХД.
До сега преку УСБ му имам пуштено само 720п филмови пошто УСБ-то ми е 7.21 Gb и не собира поголем филм и сликата е екстра, на ~2-2.5 метри одалеченост гледам, заприметувам секакви детали на лугето и околината, значи џам слика.
Потоа пуштам нашиве канали, слика катастрофа.

Jaс уствари и не гледам телевизија, освен некогаш спорт... (еве ракометов денес што ќе се игра на пример). Од аспект на квалитетот на сигналот што ни го пракаат кабелскиве оператори се согласувам 100%.
Кога го приклучив телевизорт на обична одл-скул алуминумкстара антена, разликата во квалитетот на сликата спрема кабелските оператори испадна небо и земја.

Така да советот ми е, ставете си антена баталете тоа кабловските оператори. Што па даваат а е вредно да се гледа (освен природонаучни документарци, кои алтернативно ги има да се симнат од нет во ХД квалитет).