Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 620931 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #465 на: 27 Март 2013, 21:28:49 pm »
Реално 50 ка тип топ за дневна во која глеаш од 6 метра оддалеченост
Мора да се приближиш на 3-3.5m, за да може нормален текст од иконите на компјутерот да може да го читаш во 1920 резолуција. За да се надмине овој недостаток, мора телевизор од 85-100 инчи.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #466 на: 27 Март 2013, 22:13:40 pm »
Кај мене во дневна 55" телевизор е на оддалеченост од 4.5m до 7m и имам чувство дека нема да е на одмет да имаше уште дестина инчи поголема дијагонала...
Ум шо идит отпосле не јет ум!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #467 на: 27 Март 2013, 22:29:30 pm »
Не сум (којзнае колкав) мегаломан, ама кога станува збор за новиве технологии на дисплеи, кои може у ѕид комотно да ги вградиш, колку што дозволува ѕидот, толкав дисплеј би ставил. Нема ниту една сиутација кога дисплејот би ми бил преголем.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #468 на: 27 Март 2013, 23:01:43 pm »
Кај мене во дневна 55" телевизор е на оддалеченост од 4.5m до 7m и имам чувство дека нема да е на одмет да имаше уште дестина инчи поголема дијагонала...
Тоа е реално размислување. Многу мразам кога ќе кажат дека 60инчи TV треба да го гледаш од 18метра оддалеченост. Што се тичам ја, би го гледал и од 3 метри.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #469 на: 28 Март 2013, 09:21:21 am »
Не сум (којзнае колкав) мегаломан, ама кога станува збор за новиве технологии на дисплеи, кои може у ѕид комотно да ги вградиш, колку што дозволува ѕидот, толкав дисплеј би ставил. Нема ниту една сиутација кога дисплејот би ми бил преголем.
Кога планирав простор на ѕидот за телевизор земав во предвид 50" па така ги монитрав висечките елементи над комодата. Потоа излезе да земам 55" кој што ми стрчи околу 10cm и го блокира отварањето на едното крило од прозорот кој е десно од телевизорот. Гугле знае попрецизно бидејќи со него го местевме телевизорот на ѕид. Во секој случај не изгледа лошо, но ако земев 60-ка ќе стрчеше ептем.

Тоа е реално размислување. Многу мразам кога ќе кажат дека 60инчи TV треба да го гледаш од 18метра оддалеченост. Што се тичам ја, би го гледал и од 3 метри.
За мене репер за максималната оддалеченост од која треба да се гледа е моментот кога ќе престане да се приметува разликата во квалитет на слика помеѓу HD и Full HD резолуција. Тогаш знам дека сум премногу далеку.
Од друга страна премногу блиску е кога гледањето ќе почне да ме замара односно кога ќе почнам со поглед да барам работи по екранот.
Се на се, во мојов случај мислам дека направив одличен избор како на големината, така и на самиот телевизор. Едноставно ми е ќеф да гледам филмови кај мене во дневна. Ми недостасува само уште квалитетен сараунд за искуството да биде комплетно. Во моментов сум со добро Hi-Fi стерео кое исто така пружа одлично искуство и задоволство, но за доживувањето да биде комплетно недостасува добар 5.1 кој нема да можам да си го дозволам во блиска иднина. На сето тоа дополнително задоволството е и гледање на FullHD филмови во 3D. За жал имаме премногу обврски и многу малку време за да гледање филмови.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #470 на: 28 Март 2013, 10:01:14 am »
@gojdo, се поместува елемент, не е толку страшно :) И нов се праи ако баш нема каде со 60-ка ТВ :)

Уствари, сеа коа ќе ми текне, 72-ка беше магичната бројка на времето... кој немаше72-ка ЦРТ ТВ, не го биваше! :D Сеа со инчите исто ќе се тепаме :D 72... најс...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #471 на: 28 Март 2013, 10:02:37 am »
Се купува и нов стан, ако веќе ни поместувањето на елементот не помага. Ама тоа кој сака да плаќа пари, да губи време и да се замара со тоа. Мене таман ми се вклопи 55-кава и покрај тоа што првично планирав да купам 50-ка, па така и го планирав просторот.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #472 на: 28 Март 2013, 10:06:47 am »
Реално 50 ка тип топ за дневна во која глеаш од 6 метра оддалеченост
Мора да се приближиш на 3-3.5m, за да може нормален текст од иконите на компјутерот да може да го читаш во 1920 резолуција. За да се надмине овој недостаток, мора телевизор од 85-100 инчи.

чекај малце... нели се подесува dpi на windows?

ја имам 42-ка во големичка соба и читам икони без проблем од секаде (пошто се нааа оолкави :-))

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #473 на: 28 Март 2013, 10:18:45 am »
Dpi на штампач се подесува. :D Во Виндоус мењаш големина на фонтови.
42-ката на која резолуција ја возиш и од колку далеку ја глеаш?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #474 на: 28 Март 2013, 10:35:19 am »

Во виндоус се мења И дпи, а со тоа и големината на сите елементи, не само на фонтовите.

Инаку, телевизорот го терам на 1280x720 (не е фул хаде). Но, во контекст на читливоста на содржината од далечина, резолуцијата е практично ирелевантна. Битно е колку милиметри ќе биде висок текстот под иконите, а не од колку пиксели на број е сочинет.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #475 на: 28 Март 2013, 10:44:23 am »
А да си се преселиш во Градско кино нели е подобра и полесна варијанта?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #476 на: 28 Март 2013, 12:17:40 pm »
Не е. Телевизороф има катаљарда пати поквалитетен приказ на слика

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #477 на: 28 Март 2013, 13:46:59 pm »

Во виндоус се мења И дпи, а со тоа и големината на сите елементи, не само на фонтовите.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Инаку, телевизорот го терам на 1280x720 (не е фул хаде). Но, во контекст на читливоста на содржината од далечина, резолуцијата е практично ирелевантна. Битно е колку милиметри ќе биде висок текстот под иконите, а не од колку пиксели на број е сочинет.

Ако 50“ телевизор го возам со неговата нативна (максимална) резолуција, од 1920x1200, тој телевизор има 45,28 ppi (pixels per inch).
Ако 80“ телевизор го возам на истата резолуција, тогаш тој телевизор има 28,3ppi (pixels per inch) ако висината на фонтот е 9px, тој ќе биде прикажан многу поголем на 80“ телевизор.

Твојот 42“ телевизор со резолуција од 1280x720 има 35 ppi,  па поголеми се гледаат букквите со 9px висина отколку на 50“ фул хаде.

Она горе од widnows е нешто несмасно склопено, а уствари врска неам ни што праи.... глупости некои праеле..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #478 на: 28 Март 2013, 13:48:14 pm »
ppi e points per inch i se koristi za pecatenje. Mislam da ne se mesa taa dimenzija vo televizorive. Tie imaat po 1 point za sekoja boja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #479 на: 28 Март 2013, 13:49:29 pm »
ppi e points per inch i se koristi za pecatenje. Mislam da ne se mesa taa dimenzija vo televizorive. Tie imaat po 1 point za sekoja boja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pixels_per_inch
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!