Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 540091 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #225 на: 19 Декември 2012, 08:09:31 am »
Full HD на 32 инча?
Зошто?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #226 на: 19 Декември 2012, 09:03:43 am »
Јас имам фул ха - де на 22 инчи, па што?
Сликата и тоа како е подобра од тој со ха - де реди.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #227 на: 19 Декември 2012, 09:05:35 am »
8-ca...
Ti imas full HD na monitor...
Ne na TV...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #228 на: 19 Декември 2012, 10:24:45 am »
Па ќе се користи за гледање филмови претежно и чат пат за играње

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #229 на: 19 Декември 2012, 10:36:49 am »
8-ca...
Ti imas full HD na monitor...
Ne na TV...

Аии види богати, од кај знајш бе шо имам дома?

Грешка си како и по обичај :)

Фул Ха - де имам на ТВ, а ха-де реди на монитор. И двата се 22 инч.
;)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #230 на: 19 Декември 2012, 11:45:28 am »
Каков е тој телевизор од 22 инчи ;D

Јас во WC би ставил 42ка, не па на друго место ;D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #231 на: 19 Декември 2012, 11:51:14 am »

За жал не сум...Тоа дома што го имаш е или тешко кинеско телевизорче или пак монитор е ЛГ/Самсунг кој користи ефтин, најефтин ТН панел исто како и кај најефтините монитори со тоа што има вграден тјунер и електроника за да можеш да уклучиш еден куп влезови...
Да не објаснувам зошто, што и како е со матрицата на панелите, и онака нема потреба, пошто сите тоа го знаете, или мислите дека го знаете :)

На 32 инчен телевизор, најголемиот маркетинг трик е со фул хд резолуцијата...
Еве, јас ке се понудам кој сака, да направиме тест...
Ке изнудиме на тест 32 инчен ТВ со хд реди и фул хд...
Ке пуштиме слика...
Нормално ке се гледа само панелот!
Кој го познае фул ХД-то од хд-реди-то, јас ке му го поклонам истото...
Во спротивно он на мене да и ги поклони истите.

Може? :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #232 на: 19 Декември 2012, 11:59:57 am »

Големи вистини се пишани во овој пост. 22 е одлична димензија за телевизор во шпајз/остава.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #233 на: 19 Декември 2012, 12:47:23 pm »

За жал не сум...Тоа дома што го имаш е или тешко кинеско телевизорче или пак монитор е ЛГ/Самсунг кој користи ефтин, најефтин ТН панел исто како и кај најефтините монитори со тоа што има вграден тјунер и електроника за да можеш да уклучиш еден куп влезови...
Да не објаснувам зошто, што и како е со матрицата на панелите, и онака нема потреба, пошто сите тоа го знаете, или мислите дека го знаете :)

На 32 инчен телевизор, најголемиот маркетинг трик е со фул хд резолуцијата...
Еве, јас ке се понудам кој сака, да направиме тест...
Ке изнудиме на тест 32 инчен ТВ со хд реди и фул хд...
Ке пуштиме слика...
Нормално ке се гледа само панелот!
Кој го познае фул ХД-то од хд-реди-то, јас ке му го поклонам истото...
Во спротивно он на ене да и ги поклони истите.

Може? :)

Може, ама и не може !
Прво сметам дека од квалитетен ха-де извор, разликата е приметлива. Нема да биде приметлива од ДВД, аналогна земска и кабловска, но од БлуРеј или сателитска да. Дека разликите не се големи, да и тоа се сложувам, но се значително видливи.
Но од друга страна методологијата за верификација на разликите не може да биде веродостојна, и нема да изведеме правилен заклучок. Имено, сум блеел ко теле пред еден куп телевизори и она што најмногу во очи ми падна е опишано во следниот случај:
3 ЛГ телевизори 42“ од слична ценовна класа (35-39,000 ден) врзани на исти сурс (презентациски ХД медиа плеер) на кој вртеше некое видео со прилично овошки. Портокалот на сите 3 телевизори бешњ приказна за себе. На едниот ТВ беше „нормален“ портокалов, на другиот „као лимун жут“, а на третиот како црвен цитрон ?!? Башка тоа, се приметуваа огромни разлики во темните делови и способноста на панелот и електрониката на приказ на градацијата на крајните сиви тонови. И сето ова на ха-де модели од иста фирма и од иста скоро иста ценовна класа.
Како ние ке направиме веродостоен тест на 2 различни по цена и квалитет панели ?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #234 на: 19 Декември 2012, 12:58:10 pm »
Како ние ке направиме веродостоен тест на 2 различни по цена и квалитет панели ?

Конечно некој да разбере и да ја свати поентата...

Друго...На 32 па поготово на фулл хд нема да видиш разлика...Се до 42 разликите се минорни...
МИНОРНИ...

Се над 42 си бара фул ХД...
Една од најбитните работи е и далечината од која ке го гледаш...
Големината на пикселот е различна...

Зборуваме за панели за ТВ...
ТВ панелите немаат никакве благе везе со панелите за монитори...
22 инчен тв...лОл...
Не е моментот за големината, за панелот е...
99% од тие 22-ки се тв/монитор....
Ама ај...
Неможам на 8-ца да му кажувам што све е различно, кога нема познавање од тоа што треба да му кажам...Ај да е за цигли, песок, изолација, пеки, ама вака...нема резон...МОже само да се препираме :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #235 на: 19 Декември 2012, 13:43:41 pm »
Море Сале, шо панел има мониторов? А шо панел има LCD телевизор?
Ист.

Така?

Ај не туку се прај најпаметен овде.
Барем да ми побараше спецификација на тв то и на мониторот, па да кажеше некој заклучок. Вака тресиш од ракав.

Ако имаш вишак 42 ка, дај ми го ќе ми се најди. Јас имав пари за 22ка.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #236 на: 19 Декември 2012, 14:12:43 pm »
А не е се и до тв панелите и резолуцијата. Огромна улога во крајниот рендеринг на сликата играат и вградените видео процесори, за мене можеби најбитна.
А поентата ке ја пренесам преку следниов пример:

Техномаркет, ЛГ и Сони телевизори и презентациско видео демо со некои детали со пустина и камили. Разговараме со продавачот околу телевизорите и тој ми вика колку мека слика има ЛГ-то. Во истиот момент, а размислувајки токму околу „мекотијата“ на сликата го прашам што гледа?
Тој се смее и ми вели: - „Па гледам пустина“
а јас му велам: - „Гледаш пустина затоа што има камила, инаку и двајцата ке мислевме дека е пудинг. На Сони-то е пустина, затоа што можеш да ги броиш зрнцата од песокот.“
И воопшто не карикирам, ама ептен беше драстично, затоа и го давам како пример.

И тука е клучното во постов. Идентична големи на панели, на ЛГ-то можеби и поквалитетен, слични цени, но од детали ни Д.
А ние разглабаме за ХД - реди / нереди

Колку работите беа поедноставни на времето кога имаше 2 фирми за телевизори со по еден модел.
Ти вика пријател, одам по телевизор.
Ти го прашаш; - А каков?
а тој одговара: Во боја  ;D

Во денешни услови е малку посложено: - Па еве се одлучив за еден Самсунг со VMCP-UPM панел, Full Led backlight co Local Dimming, нов 3D filter со низок CrossTalk, со вграден WiFi и ethernet, ах, да и Смарт секако со триста п.... м...... и ........

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #237 на: 19 Декември 2012, 14:13:39 pm »
Море Сале, шо панел има мониторов? А шо панел има LCD телевизор?
Ист.

Така?

Нималку не е ист и не е така!

Ај не туку се прај најпаметен овде.
Барем да ми побараше спецификација на тв то и на мониторот, па да кажеше некој заклучок. Вака тресиш од ракав.

Не се правам најпаметен нити сум, а и не тресам ништо од ракав, него ти тресеш.
Спецификација за што? За мониторот со вграден ТВ тјунер што го имаш?
пфффффффффф.....
Ме изнасмеа.
И тоа без да ти побарам спецификација...Добро е додека може да се лажат луѓе како тебе и да им се зимаат пари...
На ЦРТ монитор можеш да гледаш ТВ?
Или не?
Исте е екранот на ЦРТ монитор и на ЦРТ телевизор?
На ЦРТ телевизор можеш да гледаш слика од компјутер?

Ах бе 8-ца, после се љутиш ако некој нешто ти каже и ти укаже на тоа дека грешиш...
Реков дека нема да коментирам повеќе и да влагам у дискусија, ама па греота е луѓето кои неразбираат уште повеќе да бидат одведени во погрешна насока со нешто што ке прочитаат некаде по нетов и по форуми напишано во стил како твојот...

А не е се и до тв панелите и резолуцијата. Огромна улога во крајниот рендеринг на сликата играат и вградените видео процесори, за мене можеби најбитна.

Да, и тоа е една од клучните работи во кои се разликуваат ТВ од монитор намените, + типот и изработката на вградените панели...
Ама ај...Спецификација побара 8-ца, небаре ке проектира плоча со носивост 1 тон на метар квадратен...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #238 на: 19 Декември 2012, 15:05:06 pm »
Па напиши бе Сале, просветли не. Не вака се правиш мангуп без поткрепа.
Како некој „јак“ фраер од маало..... Еехх седи бе копиљ, ништо не знаеш.

;D ;D

Ајдеи стави некое линкче, да видам што е разликата, баш ме интересира. Ајде кажи ти стручно, дека си ги сервисирал итн..

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #239 на: 19 Декември 2012, 15:09:55 pm »
Темата не е за тоа...Темата е за каков телевизор сакаш да имаш или ти треба. А не која е разликата помеѓу процесорите, панелите, матриците на панелите, беклајтот итн итн...
А тебе не те интересираше тоа него се нафрли дека твојот 22 инчен монитор тв имал фул хд...

И не се правам мангуп, едноставно кажав мое мислење. на ТВ до 42 инча нема потреба од фулл ХД и нема да се примети разлика...
Деталите, точките оштрината итн итн зависат од еден куп други параметри, а не од тоа дали тв-то е фул хд или е хд реди...