Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 541421 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #2205 на: 21 Јули 2018, 01:06:04 am »
И колку ќе ти испадне разликата се на се до 8ма класа сони?

http://tehnomarket.com.mk/product/740364/sony-kd-55xe8096baep

Вчера у техномаркет глеав 49" 75 серија Сони, слика од Јутуб џам, уште да имав место да го удомам, од 27.7 ми рекоа ќе имало нова акција+постоечката со која следува 5 години гаранција.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #2206 на: 27 Јули 2018, 10:46:57 am »
Дечки, во ценовен ранг од околу 30К,49-50 инчи, кој бренд и модел нуди највеќе во смисла да е понов моделот, резолуција и квалитет на дисплеј/слика, OS со достапни апликации, конектирање со уреди? Набрзинка што читав, Сони и Филипс се со Андроид ОС, Самсунг и ЛГ си имаат свои ОС-и, незнам што од ова е предност или мана. Ако некој веќе барал модели во овој ценовен ранг, нека сподели. Љубител сум на ЛГ и имам 3 комада до сега, ама незнам дали сега во 2018 е најдобар избор ЛГ.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #2207 на: 27 Јули 2018, 12:52:13 pm »
Јас скоро барав за блиски ...

Најпрвин барај со 5 год. гаранција и знај дека за тие пари тешко ќе најдеш со андроид. Моделите кои ги гледав јас беа:

https://neptun.mk/categories/televizori/LG-43-UK-6470-PLC
Овој го земавме, пред 2 недели на Хепи дејс за 27.000 плус имаше и промоција на ЛГ за 5 години гаранција.

http://tehnomarket.com.mk/product/740797/sony-kdl-49we660baep-fullhd-smart-led-tv
Овој исто беше во игра, само тогаш беше 30к. Ако не ти смета тоа што е само фул ХД тогаш ти е еден од предлозите. Провери, мислам дека е со 5 год гаранција.

Инаку, имаш опција во Нептун да си доплатиш за +3 год. гаранција за Самсунг и ЛГ

Отсутен Rosso Corsa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
« Одговори #2208 на: 27 Јули 2018, 14:55:18 pm »
Дечки, во ценовен ранг од околу 30К,49-50 инчи, кој бренд и модел нуди највеќе во смисла да е понов моделот, резолуција и квалитет на дисплеј/слика, OS со достапни апликации, конектирање со уреди? Набрзинка што читав, Сони и Филипс се со Андроид ОС, Самсунг и ЛГ си имаат свои ОС-и, незнам што од ова е предност или мана. Ако некој веќе барал модели во овој ценовен ранг, нека сподели. Љубител сум на ЛГ и имам 3 комада до сега, ама незнам дали сега во 2018 е најдобар избор ЛГ.

Јас долго време гледав и на крај земав Philips 55PUS6412 пред 2 месеци. Го зедов преку Dimitar

Телевизорот е фантазија. ИМа два ОС оперативни системи. Смарт на Philips и + Андроид , но верувај кога ќе го видиш АНдроид, смартот нема ни да го запалиш.
Права лудница човеќе. СЕкој ден новини има, игри, апликации, вести во живо, далечинско со тастатура. Aмбилајт светла од позади, слика супер.
Да сакам не може да ми здосади.

Многу се напред отидени со Андроид Сони и Филипс. Немој да си се зафркнал со LG или било кој друг. Слушав и дека со квалитет се многу опаднати.
Каков LG. Ништо немаат од апликации. 10 програмчиња од кои 9 нема ни да ги користиш и толку. Ниту апдејти на апликации ниту ништо.

Само Сони и Филипс  и обавезно андроид. Истиов овој модел го имаш и во 43 и 49 варијанта. Па 49ката може и ќе ти се уклопи во буџетот од 30000 денари.
ПОскапи се од 30000 ама пробај пиши му на Димитар и може ќе ти среди за поевтино.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2209 на: 27 Јули 2018, 22:53:13 pm »
Potragata prodolzuva.
Uste mesec i pol mi ostanuva dodek se vselam t.e. kupam TV.

Momentalna dilema
http://tehnomarket.com.mk/product/785721/samsung-ue-55mu7002-4k-smart-led-tv
Pros: slikata mi se dopaga najveke
           Relativno brz smart
           7k poeftin od Sonyto 2018ta model
Cons: 2 godini garancija samo
            2017ta model

http://tehnomarket.com.mk/product/5005891/sony-kd-55xf8577-4k-ultra-hd-smart-led-android
Pros: 5 god garancija
          2018ta model
          Android 
Cons: seuste neproveren
            Spored Dimitar naduvana cena, i se nadevame deka vo periodot koga ke mi treba ke se normalizira cenata i razlikata ke padne od 7-10k vo sporedba so Samsungot

http://tehnomarket.com.mk/product/740383/sony-kd-55xe8505baep

Pros: se od drugiot Sony pogore
           Cena koja e skoro ista so Samsungot
Cons: 2017ta model no proizveden mart 2018ta taka da ne deka e nesto stoeno.

Da napomenam deka site se 100hz paneli i samo takvi gledam.
Slikata spored moj vkus na boi contrast i sl. broj 1 Samsung pa Sony pa LG

Sto bi vie?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #2210 на: 27 Јули 2018, 23:00:21 pm »
Јас би Sony Android 2018 - 5год гаранција.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #2211 на: 28 Јули 2018, 01:35:29 am »
Potragata prodolzuva.
Uste mesec i pol mi ostanuva dodek se vselam t.e. kupam TV.

Momentalna dilema
http://tehnomarket.com.mk/product/785721/samsung-ue-55mu7002-4k-smart-led-tv
Pros: slikata mi se dopaga najveke
           Relativno brz smart
           7k poeftin od Sonyto 2018ta model
Cons: 2 godini garancija samo
            2017ta model

http://tehnomarket.com.mk/product/5005891/sony-kd-55xf8577-4k-ultra-hd-smart-led-android
Pros: 5 god garancija
          2018ta model
          Android 
Cons: seuste neproveren
            Spored Dimitar naduvana cena, i se nadevame deka vo periodot koga ke mi treba ke se normalizira cenata i razlikata ke padne od 7-10k vo sporedba so Samsungot

http://tehnomarket.com.mk/product/740383/sony-kd-55xe8505baep

Pros: se od drugiot Sony pogore
           Cena koja e skoro ista so Samsungot
Cons: 2017ta model no proizveden mart 2018ta taka da ne deka e nesto stoeno.

Da napomenam deka site se 100hz paneli i samo takvi gledam.
Slikata spored moj vkus na boi contrast i sl. broj 1 Samsung pa Sony pa LG

Sto bi vie?

Некако ме влече Самсунгот, бидејќи лично сум го видел и многу ми се допадна. Голема штета што Самсунг немаат Android. Ќе бидат без конкуреција.
Бидејќи ги бива да продадат дизајн и убаво склопено парче во целина.

Мислам само дека ти е стар модел па побрзај да си го земеш да не снема. Се може да се случи за месец дена.

Сони се исплати само модел од 2017 да се земе со 5 години гаранција. Бидејќи ем се на попуст, ем има 5 години гаранција.

2018 моделите може ќе паднат за некој месец, секоја година е така. Но имај во предвид дека
тогаш гаранција ќе биде 2 години. Така да за Сони мислам дека ова сега е најдобар период за купување.
Нека не ти сметаат тоа што се 2017 година моделите. Разлика речиси и да нема со 2018.  Направив споредба на некои модели кои ме интересираа и видов дека има разлика од 20000 денари на некои телевизори помеѓу 2017 и 2018. А истиот модел скрос.
Tие 20000 денари ќе си ги инвестирам во систем кој би го приклучил, нешто вакво

http://setec.mk/index.php?route=product/product&filter_name=sony&sort=p.price&order=DESC&page=2&product_id=29889

или ако имам мали деца би им купил едно Сони ПС 4 и завршена работа

Пред некој ден гледав на Дојче Веле дека германците навалиле на техника од изминатите години и се помалку се одлучуваат да купат нови модели на коли и апарати за домаќинство

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #2212 на: 01 Септември 2018, 10:39:03 am »
Не знам дали е соодветна тема, ама ќе пишам тука...

Кратка приказна од мое лично искуство.

Сите ние имаме телевизор дома. Се повеќе и повеќе од нас (ако не и сите) сме сопственици на "моредни" led телевизори.

Вака... Во 2014та, купив телевизор. LG. 42`, LED, FullHD, 3D, Smart TV, со тогаш 2 години гаранција. Нормално, откако ќе помине гаранција, веќе можеш да почнеш да очекуваш дека нешто може да откаже. Па така кај мене, неколку месеци откако помина гаранцијата (се погоди летото 2016та), прв пат ми се расипа телевизорот. Имаше дефект на позадинското осветлување, слика има ама неосветлена.

Прв момент, си викаш ако го носам у сервис, ќе остане којзнае колку дена таму, ќе те ошурат, ќе ти дадат само 3 месеци гаранција за оправката, и не знаеш пак на што си.
Па почнуваш да се распрашуваш по роднини и пријатели да ти препорачаат некој мајстор од поверење.... И ми даваат број, наводно задоволни од неговата услуга и од направеното. Дотичниот мајстор се вика Бранко (познат како Бранко Треф по скопските електроничари и сервисери, познат по неговиот "Уникатен стил" на работа - што јас од после го увидов). Ми го даваат бројот, 070 227 011. Кога гледам се совпаѓа со бројот на еден од ретките огласи за вакви услуги.... https://reklama5.mk/AdDetails?ad=2091467

Се јавувам на телефон, човекот крајно културен, ми бара слика од телевизорот со модел со све, му праќам, вика ќе дојдам, ќе го земам, за неколку саати ќе биде готов и ќе кошта околу 3000 ден. Си викам, супер зделка. Ем нема да сме долго без телевизор, ем не е претерано скапо, башка демек човек по препорака.
Така и беше, го зема, го врати за 3 саати, телевизорот пак си работи, сите среќни и задоволни.

Поминуваат неколку месеци, не знам точно колку, од прилика скоро една година, телевизорот пак се расипува. Пак со исти симптоми. Си викам, ете, дошле на ред другите диоди, да ти е*ам и LG и телевизор и све. Ај, задоволен од услугата првиот пат, му се јавувам пак на Бранко. Бранко пак доаѓа, го зима телевизорот, го поправа за 3-4 саата, го враќа, иста цена на коштање, ние пак среќни. Си викам сеа се оправија сите диоди, сега сум раат неколку години.

Арно ама, пред неколку дена се случува истото, по трет пат. Е тука веќе, крај. Викам, мене очигледно ме је*е некој. Почнувам да се распрашувам по сервиси, електроничари, пријатели и роднини... Го носам кај друг сервисер (нема да го именувам, за да не испадне дека го рекламирам). Човекот ми вика треба да го отвориме телевизорот, да видиме што е, откако ќе отвориме, ќе те контактирам, ќе те запознаам со проблемот, и варијантите за отстранување на истиот. Ми вика не знам што да очекувам внатре во телевизорот, има све и свашта и секакви мајстори. Викам ОК, барај ме кога ќе биде, ќе се чуеме и ќе се договориме.

Во текот на утрешниот ден, ми стига порака на Viber, од мајсторов. Содржината на пораката, неколку слики...

и муабетот:
- "Pozadinskoto e katastrofa. Vaka ni divite pleminja vo Afrika ne rabotat.
- "Оva mi lici na Branko Tref"
- "Za 20 min. ke ti pisam da vidam dali nesto moze da se iskoristi".

Ми се јавува после помалце од 20 минути, и ми кажува дека од 10 ленти, 8 се упропастени. Уз пат уште некој муабет кој веќе не е битен...

Неколку саати покасно, ми праќа пак слики од извршената поправка (како уствари треба да изгледа све)...

Отидов, си го земав, платив 3700 денари, и целото позадинско осветлување е заменето.

Ко за крај... Си викам, да му се јавам пак на дотичниот Бранко, и да му кажам дека телевизорот ми е пак во дефект, па да дојде да го земе, па кога ќе дојде да го праам лом... После си викам, кој го е*е, не заслужува да се расправам, па ќе стокмам еден текст, и ќе го објавам насекаде по интернетов кај што сум активен (повеќе или помалце).

Целта на муабетов ми е да го споделам моето исксутво со еден од многуте "вакви" мајстори, воедно и антиреклама за истиот. Сите имаме телевизори по дома, сите ги користиме секојдневно... Кога ќе настане проблем секој од нас сака брзо да заврши работа и нели ако е можно поевтино да поминеш. Јас го почастив Бранко 100 евра, за "касапски" завршената работа. Дознав дека човекот си има (како што реков претходно) "уникатен" и препознатлив стил на работа.

Тоа е тоа, чувајте се од вакви преваранти.
« Последно менување: 01 Септември 2018, 10:44:40 am KaZaN »

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви требk
« Одговори #2213 на: 01 Септември 2018, 10:46:37 am »
Не се гледат сликите.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #2214 на: 01 Септември 2018, 10:49:00 am »
Не се гледат сликите.

поправив. :D

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2215 на: 01 Септември 2018, 11:05:08 am »
Благодариме Казан, многу корисно.

Јбг... Сите сакаме поевтино да поминеме, посебно по безболно и по брзо. Често тоа е само скапо школо.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2216 на: 01 Септември 2018, 11:08:22 am »
Во ред е вака да го поправи, за 200-300денари... Залемил диоди од стари ленти на место на прегорените, и тоа ко со чекич да ги лемел ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #2217 на: 01 Септември 2018, 11:11:19 am »
Има такви мајстори шо си оставаат  "терен" за работа,тешки мајсторишта!
Земи испечати ги сликите и залепи ги кај него на излог 😉

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2218 на: 01 Септември 2018, 11:19:10 am »
Очекувано од LG телевизор да се расипе.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2219 на: 01 Септември 2018, 11:20:59 am »
Неочекувана е ваквата поправка, си кажува Казан дека очекувано било расипувањето :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.