Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 620421 пати)

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #555 на: 01 Октомври 2013, 14:46:57 pm »
поголема дијагонала од 42 инчи не би купил пошто  ке се гледа од ~2.5 м. одалеченост.
Ке се користи и за интернет пребарување пошто керка ми е по цел ден на лаптопот, па со оглед на тоа што ке се префрлувам на оптика на макс тв мислам дека нема да имам проблем со брзината на пребарување.
И нормално би сакал да ги има сите курци и тракатанци што ги нуди технологијата.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #556 на: 01 Октомври 2013, 15:02:56 pm »
Јас би се откажал од сите тие вајфаи, интернети, вградени кодеци и слични глупости само да добијам во дијагонала.
Toa e вистинското размислување.

Мало, мало ама техничарче!!!
-Ами џабе и инжињерче да е, мало е!
Поштоваење за муабетот но, поентата е во тоа што сите тие поскапи модели ги имаат сите гаџети... Не дека толку многу ќе го користиме 3д или нетот на ТВ  :-\
Ок да се купи големина за истите пари, но според мене џабе голем екран ако е сликата бледа и како намачкана со путер од кикиритки... 47 инчи под 1000 евра нема лезет според мене, треба да е класа.

Сите запнале за голем, бреееее.... ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #557 на: 01 Октомври 2013, 15:48:41 pm »
Јас сум убеден дека сите што го правите муабетов со големина, со намачкани со путер слики и слично, немате видено како изгледа слика на 50 инчна плазма од 2,5 метра, со дефинирани параметри, подесени бои, гами итн итн, зборите на памет...
Има неколку дечки на форумов, ке се издадат самите и ке потврдат за тоа што го зборувам...
Следна работа е тоа што голем дел од тие што имаат смарт ТВ никогаш освен на УСБ не гледале филм на плеер и не ја увиделе разликата во квалитетот...Тоа е само ради една работа -  не виделе подобро...
Во моментот тврдам дека WD-TV Live има моментално најдобра слика од сите плеери кои се нудат на пазарот кај нас, со обработка на сликата со процесор од блуреј плеер...
За понатака ја прекинувам дискусијата...

Јас повторно ке купам плазма, фул хд се разбира и поголема од 50 инча и несакам да има никакви смарт сра‘а на неа, сакам да ми биде уклучен плеерот (кој воедно го прави телевизорот да биде смарт со сите негови гаџети кои ги поседува) и да гледам квалитетна слика, а не ЛЕД блидинг, или посран агол ако седам на страна или пак вештачки фаци итн итн...

Но, секој со своето размислување и вкус за и околу сликата :)
Без навреда, се разбира...
Сакам сликата да ме релаксира, не да ме оќори блескавоста на белото...Сакам да видам детали а не темно сива позадина...И така натака :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви тр&
« Одговори #558 на: 01 Октомври 2013, 16:55:26 pm »

Цитат
Во моментот тврдам дека WD-TV Live има моментално најдобра слика од сите плеери кои се нудат на пазарот кај нас...

Токму така, сликата е стварно топ, има одлични опции ама нема можност да се инсталира XMBC + Navi.
А има многу ружно далечинско (и тоа моето е вер.2 - првото беше бетер) и ужасен плеер за музика - за да вчита една песна му треба исто време како за блуреј филм ??? и без опција за плеј листа.

AppleTV e приказна за себе, има одлични опции, 2-ката има одлична FullHD слика, ама без можност за ЏБ, што го ускратува од можноста за инсталација на XBMC на кој има ненормално многу бесплатни снимани и содржини во живо.

Дримбоксот пак со вграден диск е неприкосновен за FullHD и музика. Има толку едноставен а употреблив плеер, чита и МП3 и  lossless FLAC и извонредно квалитетно репродуцира.

Од друга страна најчесто појаките модели на ТВ во кои се вградени моќни видео процесори и квалитетни панели се смарт.

Е оди сега одбери оптимално решение.

Цитат
Сакам сликата да ме релаксира, не да ме оќори блескавоста на белото...

Е баш за тоа...
Нема месец откако ја гледав новата серија на Филипс - напумпан констраст и блештавило од што секој момент очекуваш да експлодира панелот. Чувството е како да си на ласерска корекција на вид, само што после 10 минути гледање во него излегуваш со потполно слепило. И тоа не е најстрашното, туку убедувањето дека сликата е прекрасна, природна и со премногу детали  ???

А тоа што сите се бледи во лицата како штотуку да го гледале „Петок 13-ти“?
А тоа што портокалот е зелен, а е зрел?
А тоа што и папагалот да се види нема да се препознае?
А тоа што перлите на фустанот од госпоѓицата се три пати помалку на број, ама блештат како експлозија на супер нова?
А тоа што пустинскиот песок (од многу детали  ;D) изгледа мазен како пудинг од ванила?

Ама е смарт - ептен.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #559 на: 01 Октомври 2013, 16:57:19 pm »
Едини плеер што доволно добро се покажал е Windows 7 со VLC сега за сега. Здравје понатаму ќе видиме.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11881
  • Архитект
« Одговори #560 на: 01 Октомври 2013, 18:57:07 pm »
Јас од VLC бегам како од сида.

Полош плеер нема, нема ни да има.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #561 на: 01 Октомври 2013, 19:01:09 pm »
Едини плеер што доволно добро се покажал е Windows 7 со VLC сега за сега. Здравје понатаму ќе видиме.

Јас користам Блуреј плеер на пц, и МПЦ-ХЦ со виндоус медија кодек пек. Филмови симнувам во мкв 1080п или рипувани блуреји. Сега за сега, размачканост на 50“ плазмава гледам само кога гледам булшит телевизии од македонски теве куќи.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #562 на: 01 Октомври 2013, 19:06:06 pm »
Кој е подобар од VLC, и зошто?

Најважно од се дали има можност за кроп на видеото? :)

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7108
« Одговори #563 на: 01 Октомври 2013, 19:08:43 pm »
Јас користам BS Player, отвора секакви видеа.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11881
  • Архитект
« Одговори #564 на: 01 Октомври 2013, 19:12:27 pm »
Bs Player има лоша слика. Иначе во опции ми е најдобар.
Јас си користам Windows Media player classic.
Исто така KM Player е одличен.

Ама тоа VLC срањето, порано се пикаше секаде, мораше со него да гледаш. Беше најодвратниот плеер што постои. Одвратно изгледаше, одвратни функции.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #565 на: 01 Октомври 2013, 19:16:47 pm »
Токму така, сликата е стварно топ, има одлични опции ама нема можност да се инсталира XMBC + Navi.
А има многу ружно далечинско (и тоа моето е вер.2 - првото беше бетер) и ужасен плеер за музика - за да вчита една песна му треба исто време како за блуреј филм ??? и без опција за плеј листа.

Мислам дека има и таква можност само што треба да знаеш а лот... :) А лот мислам на тоа дека треба да му се влезе и да му се инсталира друг оперативен, со тоа што мислам дека нема да биде доволно стабилен, мада мислам дека имаше типови кои му имаа инсталирано комплетен Линукс систем. Спомна Нави? Што подразбираш под нави?

За далечинското не дека е ружно, ама е некако мутаво...Единствено добро е што е мало...
Незнам за кај тебе, ама кај мене одлично ги отвараше песните...Единствено ако не не му правиш постојано анмоунт па моунт на хардот, и нели зависи колку е полн...И колкав капацитет му е закачен...Плеј листа? Музика би слушал? Јас искрено за гледање на материјали го користам, за музика пуштам ЦД, ДВД Аудио и слично...Ако веќе сакам преку него да слушам музика, терам концерт...Тука нема муабет...
За останатите работи се слагам во целост...
Само чудно ми е што на прв поглед сите тие напукани бои го привлекуваат вниманието, но од друга страна ги одвлекуваат купувачите од вистинската слика и приказот...
Што е маркетинг :)
Смарт маркетинг :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
« Одговори #566 на: 01 Октомври 2013, 20:55:57 pm »
Кој е подобар од VLC, и зошто?

Најважно од се дали има можност за кроп на видеото? :)

До сега не сум начекал подобар плеер од VLC.

Плус, VLC + VLC Remote for Android = Awesome. Најдобро е што автоматски стиска пауза кога ми звони телефонот. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #567 на: 01 Октомври 2013, 20:58:28 pm »
Не сум ја сретнал најважната Crop функција на друг плеер освен VLC. Согласно тоа за мене е единствен плеер.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #568 на: 01 Октомври 2013, 21:21:19 pm »
MPC-HC има.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви тр&
« Одговори #569 на: 02 Октомври 2013, 00:49:42 am »

Мислам дека има и таква можност само што треба да знаеш а лот... :) А лот мислам на тоа дека треба да му се влезе и да му се инсталира друг оперативен, со тоа што мислам дека нема да биде доволно стабилен, мада мислам дека имаше типови кои му имаа инсталирано комплетен Линукс систем. Спомна Нави? Што подразбираш под нави?

За далечинското не дека е ружно, ама е некако мутаво...Единствено добро е што е мало...
Незнам за кај тебе, ама кај мене одлично ги отвараше песните...Единствено ако не не му правиш постојано анмоунт па моунт на хардот, и нели зависи колку е полн...И колкав капацитет му е закачен...Плеј листа? Музика би слушал? Јас искрено за гледање на материјали го користам, за музика пуштам ЦД, ДВД Аудио и слично...Ако веќе сакам преку него да слушам музика, терам концерт...Тука нема муабет...
За останатите работи се слагам во целост...
Само чудно ми е што на прв поглед сите тие напукани бои го привлекуваат вниманието, но од друга страна ги одвлекуваат купувачите од вистинската слика и приказот...
Што е маркетинг :)
Смарт маркетинг :)

XMBC оди на х86 компатибилни процесори, а WD мислам дека е со Sigma, и досега не е портиран а мислам дека нема ниту да биди заради ограничувања на овој процесор во однос на OpenGL hardware acc. графика која ги бара интерфејсот на оваа апликација. Можеби има нешто последно време, но јас се откажав од таа варијанта пред скоро пола година.

На WD-то е закачен исто HDD WD Book 2TB со USB3. Го зедод зашто е припремен за мултимедиа и автоматски оди во стендбај. Ама одеше и при гледање на филм, па морав да му апдејтирам фирмвер кој донекаде го реши проблемот - сега многу ретко му се случува да заспие среде филм, освен ако не му е ужасно досаден  ;D
Дискот скоро никогаш не се анмоунтира, инаку знае да прави проблем и со тоа. Сепак аудио плеерот е тапа. Сум користел многу, овој е крајно некомфорен за работа.
Имам многу мизика во FLAC, и квалитетот не се разликува од ЦД, а немора да вадам и ставам дискови. Правам плеј листа на Drеаmbox 800 HD и уживам. Тоа некогаш ми е релаксација по работа, некогаш гласно уживање со ќерка ми, а и супер решение за дружби и забави. Можам да влечам преку Samba контент и oд Windows и од Linux но интерниот HDD е доволен засега.
На дискот поврзан на WD TV плеерот исто имам музика, ама скоро никогаш никој не пушта.

Navi е плагин за XMBC и е еден вид на агрегатор на мултимедиа содржини од интернет. Библиотека со линкови освежувани на дневна база со филмови, концерти, музика, серии и стриминг на контент во живо т.е. разни сателитски и ipTV канали. Наместо да ги симнуваш си ги гледаш од сервери низ цел свет. Кај мене на оптика одат глатко како да се на локален диск.
Сега има и други слични плагини, ама не сум имал време да ги тестирам.
« Последно менување: 02 Октомври 2013, 11:21:42 am ZokiPet »