Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 681991 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55352
  • Махер
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #2640 на: 09 Јули 2020, 10:51:00 am »
7ца серија на самсунг VS 9 на Сони. Ова во живо едно до друго ќе биде смеење. :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20401
« Одговори #2641 на: 09 Јули 2020, 11:11:40 am »
7ца серија на самсунг VS 9 на Сони. Ова во живо едно до друго ќе биде смеење. :)

Оди спореди ги во живо, ги знам телевизорите и не вреди 400 евра повеќе да се фрлаат.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11178
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2642 на: 09 Јули 2020, 11:17:37 am »
Sony KD-55XG8577 е иста цена со 9005, понов модел е, подобар процесор и повеќе рам
споредено со Самсунгот , најголемата разлика е 100хз панелот

https://www.zkelectronics.com/comparetv/sony-kd-55xg8577/germany/samsung-ue55ru7100kxxu/uk/

*веројатно е за нијанса послаб од нептун моделот од овој на споредбата

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2643 на: 09 Јули 2020, 11:21:53 am »

Оди спореди ги во живо, ги знам телевизорите и не вреди 400 евра повеќе да се фрлаат.
Kaj да одам, дома ми е Самсунгов. Врска нема со Сонито во другата соба. Мислам немам ни зборови да опишам колку е голема разликата во секој поглед. Сега кога би земал пак, сигурно ќе земам повисока серија на телевизор како што ми е Сонито.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2644 на: 09 Јули 2020, 11:31:37 am »

Kaj да одам, дома ми е Самсунгов. Врска нема со Сонито во другата соба. Мислам немам ни зборови да опишам колку е голема разликата во секој поглед. Сега кога би земал пак, сигурно ќе земам повисока серија на телевизор како што ми е Сонито.

Според мене не вреди за гледање срање тв, некоја серија и по некој филм да се фрлат толку пари повеќе. Ама секој си бира како си ги троши парите. Мене само тоа што не е андроид ми смета.
Sony KD-55XG8577 е иста цена со 9005, понов модел е, подобар процесор и повеќе рам
споредено со Самсунгот , најголемата разлика е 100хз панелот

https://www.zkelectronics.com/comparetv/sony-kd-55xg8577/germany/samsung-ue55ru7100kxxu/uk/

*веројатно е за нијанса послаб од нептун моделот од овој на споредбата

Ќе ти направи ли реална разлика 100хз панел освен ако не гледаш спортски настани со 100фпс? Тие опции што ги имаат сите телевизори за измазнување слика одма ги гасам затоа што на ништо не личат филмови и серии со тие “подобрувања“.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2645 на: 09 Јули 2020, 11:59:33 am »
Едно е не вреди, друго е дали има разлика. Разлика има и тоа огромна, која ја увидов кога го донесов дома. А дали вреди е прашање за секој да си го одговори. Јас сум го одговорил еднаш Да, еднаш Не, и сега гледам дека следниот одговор ќе е Да.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4443
« Одговори #2646 на: 09 Јули 2020, 12:40:53 pm »
Разумен компромис  :D

KD55XG8096BAEP
https://www.galerija.com.mk/kupi/kd55xg8096baep/

35,990 ден
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2647 на: 09 Јули 2020, 12:51:13 pm »

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11178
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2648 на: 09 Јули 2020, 13:36:01 pm »
Ќе ти направи ли реална разлика 100хз панел освен ако не гледаш спортски настани со 100фпс? Тие опции што ги имаат сите телевизори за измазнување слика одма ги гасам затоа што на ништо не личат филмови и серии со тие “подобрувања“.

овој е native 100Hz, не збориме за ултра мега хајпер 800, 1.200Hz
ако на телефон разликата помеѓу 60 и 90 е небо и земја, очекувам и на ТВ да биде предност

телевизор кај нас се користи за Нетфликс, Јутуп и Плекс, телевизија само ако пее нешто на VH1 или слично

едит: како се справува Тизенот со горните апликации? има ли редовни апдејти?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2649 на: 09 Јули 2020, 13:45:55 pm »
Само да напоменеме е дека разликата на телефон не е дека дисплејот има повеќе херци, туку дека и самиот интерфејс се рендерира во толку херци. Кај телевизор тој дел може да е опфатен во менијата или слично, но изворниот материјал нема да има разлика. Освен ако не се вклучи некој софтверско хардверски soap opera effect за да измисли фрејмови меѓу реалните, за да надополни.
Од друга страна филмовите се во 24фпс, а телевизија на 30Hz. HFR филмови се околу 48fps. Кај телевизорите МНОГУ поважно е да има соодветно скалирање на фрејмовите за да нема прескокнување или stutter на фрејмови кога конвертира од 24/30/48 на 60 или 100, отколку колку реално фрејмови има. Зошто тоа може некогаш да е екстремно и страшно иритантно. Сум имал искуство со stutter на Sharp теелвизор што беше тотално неподносливо, буквално секои 5-15 сеекунди рандом сецнува сликата. И од кожа те вади.

До друга страна ако се користи за гејминг или слично ефектот ќе е ист како кај мобилен со тоа што самата игра ќе се ренрерира во повеќе фрејмови и ќе е помазна.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5823
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2650 на: 09 Јули 2020, 14:04:02 pm »
Мислам дека ова е одлична понуда
Моделот мислам дека е 2018-та, ама како машина за денариве мислам дека е бест бај

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Se soglasuvam, ova bese 99k redovna cena ako se sekavam dobro.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20897
« Одговори #2651 на: 09 Јули 2020, 14:13:24 pm »

ако на телефон разликата помеѓу 60 и 90 е небо и земја, очекувам и на ТВ да биде предност

телевизор кај нас се користи за Нетфликс, Јутуп и Плекс, телевизија само ако пее нешто на VH1 или слично

Има редовни апдејти за Тизен, ама како ОС, не го бива баш. Поприлично е спор.

Е сеа, да бидам искрен, не знам Андроид ТВ каков е, за да можам да споредам  :-\
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #2652 на: 09 Јули 2020, 15:17:59 pm »

За тоа што го користиш не ти менува дали е 100хз или 50/60. Рефреш рејт ти менува само ако може да ти се претстави содржина со толку фрејмови. 25 фрејмови филмови и 30 серии не менува дали ги гледаш на 50хз или 100хз. На телефон разликата се приметува затоа што телефонот рендерира 90фпс кои се прикажуваат. И на компјутер имаш 200+хз екрани ама не ти менува ништо ако не прикажеш содржина со толку фпс. Филм со 25фпс изгледа исто на 50,100,200,300хз. И веројатно засекогаш ќе си останат на тој фрејмрејт филмовите.

Мазноста на серии и филмови на телевизори е фејк преку нивните процесориња и мене тоа ми е одвратно за гледање, затоа и изгасено ми е.
« Последно менување: 09 Јули 2020, 16:13:52 pm DarthJe5us »

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 973
    • nobrain.dk
« Одговори #2653 на: 09 Јули 2020, 16:04:41 pm »
со други зборови кажано земете си 55ка до кај 30к дали самсунг или лг или сони секако кај нас си нашава телевизија и сигнал многу многу нема да извадиш од перформансите..  јас би го предложил овој ради блутут конекција и слични ствари

https://www.neptun.mk/categories/televizori/SAMSUNG-UE-55-RU-7172-UXXH
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви требk
« Одговори #2654 на: 09 Јули 2020, 16:20:28 pm »
Па не е тоа со други зборови. Напротив, друго тврдевме. Дека е важен убав контраст и да нема статер. А не да се летаме по херци и блутут (wtf?)