Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 622569 пати)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #1575 на: 31 Октомври 2015, 10:24:43 am »
Ok, a bi mozel streamovi da gledam direktno na nego?
Zasto ako ne moze, i moram da go povrzuvam so laptop togas i ne mi treba nekoj dzver, mozam so poslab da se zadovolam.

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1770659

Ovoj go dava za 26 000den, t.e. 10k poevtino od nov sto e.
On go kupil vo Maj mesec 46k.
« Последно менување: 31 Октомври 2015, 10:33:02 am DENDE-LANCERED »

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
« Одговори #1576 на: 04 Ноември 2015, 14:47:48 pm »
Edno drugarce sto raboti vo AMC mi predlozi slednava kombinacija,
da si zemam LED sto ne e smart, i on za 5000den ke mi sredi mini PC so instalirana Kodi aplikacija ili platforma so koja moze streamovi, serii i se ostanato da se gleda.
Istata moze i na laptop da se instalira pa so HDMI da se povrzi na TV, ali od stekaj odstekaj kabli preku takvo mi e, so mini PC e poprakticno.

E sega dali e podobro taa varijanta ili da se kupi smart TV so vgradeno wi fi i ostanati trakatanci.
Razlikata vo cena e ista.

Jas go bendisam Samsung j5100H 40ka, i go imam za 21k preku Dimitar ili 22k vo Krusell.
A takov TV so Smart e minimum 27k.

Sto mislite?

Jas kako sto sum cul Smartot i ne brka mnogu mnogu rabota.
A so mini PCto istite featuri ke gi dobijam, WIFI, You Tube itn.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1577 на: 04 Ноември 2015, 15:13:56 pm »
Mulmedia PC >> smart komponenti integrirani vo televizor

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1578 на: 04 Ноември 2015, 15:28:04 pm »
Го пазарив вчера LG 47 LB 670 V

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

•47"(119cm) Full HD 3D Led TV
•Triple XD Engine
•Резолуција:1920 x 1080
•700Hz MCI
•2D/3D конверзија
•Smart Sound Mode
•Virtual Surround Plus
•Wireless Sound Sync
•Tru-Black Control
•Resolution Upscaler
•Tru-Color Generator
•2.1 Speaker System
•Smart Share,LG Store
•Magic Remote
•Time Machine
•HDMI 1.4 x 4,Componentb,,Scart ,Digital Audio Out (Optical,USB 2.0 x 3
•JPEG,JPS,MPO,DivX HD
•AC3(Dolby Digital), EAC3,HAAC,AAC, Mpeg, MP3, PCM, DTS
•DVB-T2/C/S2
•Вграден Wi-Fi

На некоја промоција со 4000 попуст

Солиден. Доста солиден.

Да досподелам.
LG-во го препорачувам заради екранот, одличниот приказ на бои.

Не го препорачувам заради ебаниот webOS. A читам на нет дека не сум единствен на светов.
Она што е најбитно кај Смарт телевизор е да има солиден Smart Share. Бар јас така мислам. СУпер си е ЈуТјуб и апликации и се тоа.
Ама многу често при стримање на филмови од ПЦ прекинува филмот: Out of memory. App closed. Пеин ин ди ес. А читам на нет дека проблем е webOS-от и се чека верзија 2.0 каде би требало да се поправени заебанциите.

Препорачајте медиа сервер за на ПЦ. Што се не пробав, ама на сите нешто им мањка. И на iMac и на PC исто.

• Plex - не пушта преводи (познат проблем, гуглано, нема чаре сега за сега)
  • Nero - му треба вечност за да апдејтува библиотека, квалитет на транскодирање така-така
  • Serviio - му давам втора шанса па ќе видиме. Првиот пат ми се губеше, па не се старуваше конзолата итн.
  • TvMobili - супер си работеше, се додека не ме потсети дека треба да платам

Сите си го пренесуваат звукот безпрекорно, DTS, Dolby..

Преку УСБ не ми се допаѓа квалитетот кој што се испорачува.
Лаптоп преку HDMI (и тоа божем екстра квалитет, тазе земено) засецкува при движења на екран. Може да е и до Лаптопот.

Ова SaleSk што го сподели баш ќе го разгледам сега. Ама ми е нон сенс да опнеш кеш за нов телевизор и да треба да доземаш друг уред за да може на раат да гледаш филмчиња.

Апдејт:

Пред отприлика 2-3 недели телевизоров доби webOS 2.0. Горе наведените проблеми околу шерувањето се средени. Не сум добил out of memory порака. Се што сум пуштил идело без проблем.
Притоа, на компјутер како сервер го користам Serviio пошто без проблем стрима и преводи.

Од друга страна, вчера Plex доби апдејт за webOS, и воедно го пуштија free за домашна употреба. Го ставив и со него исто така нема никаков проблем при стримање и башка преку апликацијата ги пушта и преводите. Фин и прегледен интерфејс има.

Сега ми фали само некоја апликација налик стариот Попкорн, за да немора да симнувам материјали туку директно да стримам.
Оној новиот Попкорн си има проблеми и багови и не го наоѓа телевизорот.
Stremio е катастрофа и ја бута цела мрежа дома и го гаси wi-fi - то
Kodi е ок, не стрима преводи. Ставив и Genesis на него сосе плагин tknorris за стримање и муда. Не функционира. На компјутер/таблет си е одличен.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1579 на: 04 Ноември 2015, 17:17:26 pm »
Да не знаеш кој формат преводи чита телевизорот?

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
Одг:
« Одговори #1580 на: 04 Ноември 2015, 23:59:06 pm »
Како кој формат?

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
« Одговори #1581 на: 05 Ноември 2015, 00:12:34 am »
ваљда мисли на .srt / .txt

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви тр&
« Одговори #1582 на: 05 Ноември 2015, 04:24:18 am »
Sto bi odbrale za vo spalna kade 40ka e max golemina i mora da ima Wifi, Full HD minimum, 3D ne e bitno.

Ovie gi merkam;

http://setec.mk/Tv-Audio-Video/%D0%A2V's/LED-TVs/SAMSUNG-UE40H6200-40-102cm-3D-SMART-Hub67115

http://setec.mk/Tv-Audio-Video/%D0%A2V's/LED-TVs?product_id=68220

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=216320

Preku Dimitar ke bidat taka da ne se tie ceni.

Posledniot e najdzver i e 31k denari.

E sega, od Philips sum prezadovolen od slikata, za Samsungot nekako se dvoumam da ne ima premnogu sranja pa da ja izvitoperuva slikata i ja pravi neprirodna kako sto Deni kazuvase.
Philipsot si go znam da go podesam i gledam deka kaj novite modeli e gore dole isto.

Vo dnevna Philipsot ne go menjam za nisto, taka mi e podesen top so ozvucuvanje i BP, taka da ovoj ponov ke se kupi i sepak ke ide direktno vo spalna pa da ne kupuvam BP zatoa mora da ima Wifi i da otvara brzo fajlovi na you tube.
Koja konfiguracija na hardver treba da ima za da otvara brzo stvari na net?

EDIT;
do tie sto imaat SMART televizori so WI-FI, dali moze so browserot da se gledaat streamovi za fudbalski natprevari?
Poentata mi e da gledam u spalna fudbal bez da moram da go privrzam laptopot so HDMI za TV.

Го земав 6400ката од кај Димитар само во 55 инчи должина.Претходно отидов во амц бидејќи имам пријатели и споредив неколку телевизори. Од филипсот подобар беше само еден модел на сони кој чинеше 9000 денари поскапо и реално беше подобар барем во дизајн.Амц ми дадоа 1000 денари попуст и тоа велат под тоа навистина неможам ептен дека сме пријатели,нов модел е и веќе е на промоција,а од нептун несакаа ни да чујат за попуст.Тоа давале само на ѓубрето беко и грундиг.На високата класа на телевизори не давале  ;D Јас се зезнав што го земав само кога испадна и го платив малку поскапо.Да почекав ќе ми испаднеше 3000 денари поевтино,но и пред попустот ова беше телевизор кој убедливо највеќе нудеше за парите,а сега е апсолутно број 1.

Знаев дека кај Димитар ќе добијам најдобра цена,но сакав да се информирам претходно и по дуќаниве и да ги разгледам моделиве.
Поточно ова го земав и кога ќе имам повеќе време и ќе направам слики и едно review за него иако баш и не сум некој кој знае да прави  такви работи.

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=216325

Јас од овој сум презадоволен.Сликата е нешто неопишливо и некако многу реалистична.навистина дури и се приметува со голо око.Чуден е навистина и мене многу ми се допаѓа.Дали дека е 4к или нешто друго но стварно е кул.Пробано е исклучиво на македонски канали и таму го има овој ефект.

Значи 5та серија на филипс не.Читав доста лоши критики на нет.Дури мислам дека филипс и се бламира со 5тава серија.6та серија е веќе сосема друга приказна.Највеќе нуди за парите.

Така да сега со оваа цена филипсот 6тата серија е врв за цената.Андоидот е одличен.Иако мислиш дека нема да треба сепак верувај знае да те задржи доста време особено ако отидеш на Play Store.СЕпак она што највеќе ми се допадна е што преку андоидот од телефон можам да сликам и каде и да сум можам директно да ја шерувам сликата дома на телевизорот.НЕшто што  ејпл одамна го имаше но меѓу иос уредите.Стварно е кул работа да се сликаш и да им испратиш слика дома на твоите.Се разбира ова под услов да немаш љубовница  ;D
Се на се многу сум задоволен иако сеуште не сум седнал детално да му ги проучам опциите,а верувам дека ги има уште многу многу.

Мој советување е да си земеш андроид.Не штеди 5000-6000 денари нема да сменат ништо.Андроид и онака е иднината и ако не убацат андроид овие од самсунг и панасоник  пропаѓање им е неизбежно.

Значи Филипот 6400 е дефинитвно врв за парите без разлика на должината која ќе ја одбереш.
И сонито би го земал исто така во обsир бидеќи е доста добар,но тоа веќе е голема разлика во цена.Сега и уште поголема поточно 11000 денари во мојата 55 инча варијанта.За таа разлика реално не вреди сонито.

Значи брат само андроид.Ќе се каеш верувај ако земеш без.Ова е топ.Седнување и нема станување.  :'(

« Последно менување: 05 Ноември 2015, 04:36:16 am malinamamun »

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1583 на: 05 Ноември 2015, 13:26:16 pm »
Како кој формат?

Сите преводи до сега биле .srt. Со тоа што преку USB си ги чита најнормално доколку името на фајлот е исто на филмот и преводот.
За стримање од компјутер на ТВ, само со Serviio како сервер немам проблем ( името на фајлот е исто на филмот и преводот на компјутер). Kodi не стрима преводи, Plex не стима преводи (како сервер, не преку апликација).

Plex-от преку апликација ги прикажува преводите, но ги буни специјалните карактери, ш,ѓ,ќ (соодветните српскохрватски). Кај преводот дава unknown .srt.
Ама му го најдов чарето и за тоа. После името на филмот треба да се стави и наставка за јазично подрачје, пример, JennaDoesDallas720p.sr.srt (sr е за српски, hr за хрватски преводи итн. ги има кодовите на интернет)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
« Одговори #1584 на: 17 Ноември 2015, 01:35:43 am »
Na kraj odluka padna na LG 695V 42 inchen.

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=215054

http://www.technomarket.com.mk/products/09142362/lg-42lf652v

Zemen vo Neptun za neverojatni 30k sto e dolicna cena. Momentalno imaat Happy days i odlicni ceni.

3Dto si brka rabota doaga so 2 para pasivni naocari.
Za spalna i poveke od odlicen e.

Overal odlicen deal za parite.

2015ta model i moeto parce interesno e proizvedeno Oktomvri 2015ta sto me iznenadi.
Vredese sto cekav i istrazuvav.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1585 на: 17 Ноември 2015, 01:41:30 am »
Како кој формат?

Сите преводи до сега биле .srt. Со тоа што преку USB си ги чита најнормално доколку името на фајлот е исто на филмот и преводот.
За стримање од компјутер на ТВ, само со Serviio како сервер немам проблем ( името на фајлот е исто на филмот и преводот на компјутер). Kodi не стрима преводи, Plex не стима преводи (како сервер, не преку апликација).

Plex-от преку апликација ги прикажува преводите, но ги буни специјалните карактери, ш,ѓ,ќ (соодветните српскохрватски). Кај преводот дава unknown .srt.
Ама му го најдов чарето и за тоа. После името на филмот треба да се стави и наставка за јазично подрачје, пример, JennaDoesDallas720p.sr.srt (sr е за српски, hr за хрватски преводи итн. ги има кодовите на интернет)

Дури сега читам. Јас имам и друг проблем со тоа што телевизорот не ми дава да премотувам делови ако пуштам преку неговиот плејер.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #1586 на: 20 Ноември 2015, 10:13:11 am »
Клабери, имате да препорачате некој држач за ТВ за на ѕид за 43“ по можност евентуално да се извлекува во длабина, вертикала, навалува ...

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
« Одговори #1587 на: 06 Декември 2015, 11:10:09 am »
Сакам вакво телевизорче,постаро моделче е,ама си има добри функции(гласовни команди,вградено ви-фи,смарт даљинско,3Д,2 пара наочари а имам дома уште 4 па ке бидат 6 ,плус 400 херцно е.

Го има само во Техномаркет,на друго место не можев да го најдам.

http://www.samsung.com/uk/consumer/tv-audio-video/televisions/hd-tvs/UE40H6500STXXU
« Последно менување: 06 Декември 2015, 12:22:54 pm AUDI »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
Одг:
« Одговори #1588 на: 06 Декември 2015, 14:18:54 pm »
Истиoт мoдел гo имaм веке 2 гoдини и сум презaдoвoлен. Незнaм кoлку пaри се движaт сегa, тoгaш гo плaтив нa прoмoцијa некoјa вo Нептун 46000 денaри.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
« Одговори #1589 на: 06 Декември 2015, 17:31:25 pm »
Сега е 34 000,јас 3 години имам 6030 серија,40 инчен и сум презадволен,затоа и го сакам овој модел,има задоволителни перформанси.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!