Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 620264 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #1470 на: 21 Април 2015, 08:11:39 am »
Жими стојко ке уживаш кога ке ги гледаш пикселите како зрна грашок.
Тој телевизор треба да го гледаш минимум од 8 метра. Верувам дека цел стан ти е толку долг, не само дневната.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
« Одговори #1471 на: 21 Април 2015, 10:04:29 am »
На 50ка 1080п на 1.5 метар не гледам пиксели, сигурно дека нема да гледам пиксели на 4 пати поголема резолуција и дупло поголем телевизор.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #1472 на: 21 Април 2015, 11:01:00 am »
На 50ка 1080п на 1.5 метар не гледам пиксели, сигурно дека нема да гледам пиксели на 4 пати поголема резолуција и дупло поголем телевизор.
4 пати поголем телевизор :)

Како и да е, он дет бомбшел може да ја затвориме темава, пошто тука завршуваат желбите и потребите за телевизор :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #1473 на: 21 Април 2015, 13:53:51 pm »
;D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1474 на: 23 Април 2015, 10:43:28 am »
Гледам никој не ми пишал мада во меѓувреме разгледував и ме интерсира ваше мислење, значи гледав обични 40 инчни тв-а и од тоа што видов во цена околу 20 000ден ми западнаа во око следниве:
1. TCL кинески бренд ок слика
2. Грундинг ми падна во очи дека е 200 херци и има топ слика ама па прочитав дека грундингот е всушност беко и се склапа во турција. исто ми сметаше што има само бела варијанта....
3. Филипс, вака ок изгледа продавачиве викаат дека е бавен на менување на канали
4. Тошиба исто така 200 херци
Кој од брендовиве е вака по ценава best buy во однос на тоа што го добиваш. Немам искуство колку се кварливи погорниве марки

Извини што не можам да ти одговорам на прашањето, но од аспект на херцажата на освежувањето (рифреш рејтот) - нели ви изгледа сликата со голем рифреш рејт некако „вештачки„? Не можам точно да го објаснам ова ама мене ме потсеќа на чуството како кога гледаш некоја ТВ драма (серија со евтина снимка во студио).
HFR филмовите во Синеплекс ми го прават истото чуство, а исто и телевизорите со висок рифреш рејт. Ама HFR филмовите (тие малку што ги има) барем се снимани во висок рифреш рејт, додека телевизорите вештачки го зголемуваат. Всушност која е поентата во повисок рифреш рејт ако изворниот материјал нема таков рифреш рејт?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1475 на: 23 Април 2015, 11:01:40 am »
Всушност која е поентата во повисок рифреш рејт ако изворниот материјал нема таков рифреш рејт?

Се вика маркетинг, и најчесто се користи за продажба на широките народни маси. Тагрет потрошувачи кои се во најголем број :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #1476 на: 23 Април 2015, 12:03:32 pm »
Мене ми изгледаат подобро со повисок рефреш рејт. Веројатно пошто сум навикнат од игри да изгледа така снимка.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1477 на: 23 Април 2015, 12:19:18 pm »
Frame Rate не е исто со Refresh Rate.

Второто е убаво да е високо, првото се знае колку треба да е 24fps за филм, 30fps за вести, 60fps за пренос на спорт, 120fps+ за слоу моушн. Секое мешање на овие вредности ќе доведе до влошена слика. Исто како што е лошо да има филмот 50fps (HFR) и е неприродно за окото, така е лошо пак и да има 15fps.

Покрај тоа што повисок фрејм рејт е лоша работа за филмови/ серии и слично, уште полош ефект е вештачко додавање на фрејмови од страна на телевизорите и слични уреди. Особено што не се стабилни при репродукцијата. Имам 80 инчи Sharp Аquios кој е катастрофа според мене за гледање филм. Додава, одзема, пусти-штури со фрејмовите партал ги прави. До толку сум изнервиран од него да не би погледнал Шарп телевизор пак. Иако сликата е супер, фрејм рејтот го уништува. И тоа и на HDMI кај што не би смеело да чачка некој зошто доаѓа директен сигнал од компјутер тој пак е ист, ги интерполира, па утиња, па еднаш е 50, за две секунди 30. Те мачи едноставно. Страшна работа е тоа и кога би земал телевизор ќе обрнам огромно внимание воопшто таа опција ДА ЈА НЕМА. Значи не да се исклучува, туку да ја нема воопшто. И тука као се исклучува ама не е никогаш СКРОЗ исклучена за сликата да биде онаква каква што јас сум ја пратил од мојот уред за давање слика! Ако сакам ефекти ќе си ги ставам јас.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5382
« Одговори #1478 на: 23 Април 2015, 15:59:33 pm »
Го земав Грундингот на попуст за 18к денари и сликата е топ. Него друго, на телекабел за пребарување која земја ја бирате? Јас одбрав Финска и ми најде 106 дигитални и незнам колку аналогни. Толку се или друго треба?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4588
« Одговори #1479 на: 23 Април 2015, 17:36:15 pm »
пробај со Полска,или прашај во телекабел

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг:
« Одговори #1480 на: 23 Април 2015, 18:31:24 pm »
Имачка. Проверено

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви тр&
« Одговори #1481 на: 22 Мај 2015, 10:51:34 am »
Ја имам едно техничко питање за TВ. Другар мој го мрзеше да порача напојување за телевизорот 28ца шо го имаше и на иселување го остави и рече зимај прај шо сакаш. Е сеа, на телевизоров позади вика 12V DC 4A. На амазон буричкам и има опции од 48 и 60 вати а нигде на TВто не можам да видам таков податок, дали 48 или 60..

Совет?
Cogito ergo zoom

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1482 на: 22 Мај 2015, 11:04:04 am »
12V  пута 4А рамно на 48w

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #1483 на: 22 Мај 2015, 11:53:18 am »
Е сеа, на телевизоров позади вика 12V DC 4A. На амазон буричкам и има опции од 48 и 60 вати а нигде на TВто не можам да видам таков податок, дали 48 или 60..

Совет?
Да завршиш основно :) Во второ одделение по математика се учи множење на цели броеви, а во петто по физика се учи што е ампер, волт и ват.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Присутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
« Одговори #1484 на: 22 Мај 2015, 12:01:41 pm »
Телевизор е соу јестердеј.

Optoma HD141X + сараунд, блурејче и сателитски рисивер е се што треба.