Frame Rate не е исто со
Refresh Rate.
Второто е убаво да е високо, првото се знае колку треба да е 24fps за филм, 30fps за вести, 60fps за пренос на спорт, 120fps+ за слоу моушн. Секое мешање на овие вредности ќе доведе до влошена слика. Исто како што е лошо да има филмот 50fps (HFR) и е неприродно за окото, така е лошо пак и да има 15fps.
Покрај тоа што повисок фрејм рејт е лоша работа за филмови/ серии и слично, уште полош ефект е
вештачко додавање на фрејмови од страна на телевизорите и слични уреди. Особено што не се стабилни при репродукцијата. Имам 80 инчи Sharp Аquios кој е катастрофа според мене за гледање филм. Додава, одзема, пусти-штури со фрејмовите партал ги прави. До толку сум изнервиран од него да не би погледнал Шарп телевизор пак. Иако сликата е супер, фрејм рејтот го уништува. И тоа и на HDMI кај што не би смеело да чачка некој зошто доаѓа директен сигнал од компјутер тој пак е ист, ги интерполира, па утиња, па еднаш е 50, за две секунди 30. Те мачи едноставно. Страшна работа е тоа и кога би земал телевизор ќе обрнам огромно внимание воопшто таа опција ДА ЈА НЕМА. Значи не да се исклучува, туку да ја нема воопшто. И тука као се исклучува ама не е никогаш СКРОЗ исклучена за сликата да биде онаква каква што јас сум ја пратил од мојот уред за давање слика! Ако сакам ефекти ќе си ги ставам јас.