Автор Тема: Возачка дозвола на 16 години  (Прочитано 28637 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
Одг: Возачка дозвола на 16 години
« Одговори #30 на: 25 Ноември 2012, 09:45:07 am »
И некој што ке ми положи на 16 години, после 2 години поминато, односно на 18 години ке може да управува возило после 23 часот ??
Пошто законот вели дека секое лице до 21 година се смета за возач почетник за период од 2 години од вадењето на возачката. Ако е така, ја наредно лето 21 година ке полнам и уште ке немам право да возам после 11 пошто во октомври 2013 ми истекуваат тие 2 години и на булевар србија ке ме застануваат и ем ме гледа дека сум со таткоми и ми се праи силен дека не сум смеел после 11 да возам, а некој на 16 години што ке положи, на 18 години ке може и после 11 саат и на тато ремапираниот џип да го вози, свашта закониве ни се тиња невидена

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #31 на: 25 Ноември 2012, 09:45:50 am »
Треба да напраат нешто со картони или што ти знам макети и слично, зашто голем дел од народов е неписмен коа станува збор за паркирање

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #32 на: 25 Ноември 2012, 09:49:45 am »
Треба да напраат нешто со картони или што ти знам макети и слично, зашто голем дел од народов е неписмен коа станува збор за паркирање

Мој другар кога положи, првите 6-7 месеци во кривини влегуваше со преширок лак и понекат навлегуваше во спротивна лента, мислиш автобус вози. Па автобус да возеше немаше толкав лак да му треба, али тоа е габаритот на колата шо се вика и ден денешен не си го знае

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #33 на: 25 Ноември 2012, 10:02:43 am »
Со 16 хормоните парче праат, а со 18 па многу различно е, сибало векот! Пуштете ги децата нека си возат и нивните родители нека си бидат одговорни и тоа е тоа. Сигурно ќе има ограничувања, а тоа дали мене ме научил инструкторот да паркирам , тоа е булшајзе, пошто он ме учеше на тачките на југо, ја полагав со лада самара, сеа треба да испаркирам алфа од 4.8 метри.

Од мене им поддршка иницијативата да возат. Исти ѓаол дали тие луди 16 годшни ќе возат сега или за 2 години. На 16 ми требало да ја крадам колата (или сум мислел дека ми требало), па сум правел опасен прекршок, сум возел без никој да ми покаже, да ме едуцира и да ми укаже на грешките, а вака барем 16 годишните ќе имаат можност да учат од своите родители за правилата и прописите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #34 на: 25 Ноември 2012, 10:59:39 am »
Simo-Carrier166

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #35 на: 25 Ноември 2012, 11:09:00 am »
И некој што ке ми положи на 16 години, после 2 години поминато, односно на 18 години ке може да управува возило после 23 часот ??
Пошто законот вели дека секое лице до 21 година се смета за возач почетник за период од 2 години од вадењето на возачката. Ако е така, ја наредно лето 21 година ке полнам и уште ке немам право да возам после 11 пошто во октомври 2013 ми истекуваат тие 2 години и на булевар србија ке ме застануваат и ем ме гледа дека сум со таткоми и ми се праи силен дека не сум смеел после 11 да возам, а некој на 16 години што ке положи, на 18 години ке може и после 11 саат и на тато ремапираниот џип да го вози, свашта закониве ни се тиња невидена

Ја као шо знам ако полагаш на 18 возач почетник си до 21. Ако полагаш на 19 возач почетник си пак до 21. Ако полагаш на 20 возач почетник си до 22.Полагаш на 40 возач почетник си до 42. Овие сеа шо ќе полагаат на 16 ќе можат да возат до 8 саат навечер само во својата населба, а коа ќе напунат 18 ќе можат да возат каде било али до 11 саат се до 21 година.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #36 на: 25 Ноември 2012, 11:13:37 am »
Бубе, ете шанса за тебе... :)

Од 1-ви да се спремаш да полагаш :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #37 на: 25 Ноември 2012, 11:15:19 am »
Не сме ние толку паметна, свесна и пред се воспитана нација за вакви работи.
Се сложувам.

Отсутен викацот

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 342
« Одговори #38 на: 25 Ноември 2012, 11:31:20 am »
после нова година ќе ми биде страв да ја паркирам колава некаде низ град..........
Фиат Типо

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #39 на: 25 Ноември 2012, 11:59:52 am »
Мене и сега ми е. Живеев „принудно“ 3-4 месеци во аеродром, колата ја оставав на јавен паркинг. На стилто, сите гребаници сем една, ми се од тој период од паркинзите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #40 на: 25 Ноември 2012, 13:13:31 pm »

Ја као шо знам ако полагаш на 18 возач почетник си до 21. Ако полагаш на 19 возач почетник си пак до 21. Ако полагаш на 20 возач почетник си до 22.Полагаш на 40 возач почетник си до 42. Овие сеа шо ќе полагаат на 16 ќе можат да возат до 8 саат навечер само во својата населба, а коа ќе напунат 18 ќе можат да возат каде било али до 11 саат се до 21 година.

Ако е така, ок, да не испадне работава кога ке положат на 16 и после 2 години, односно на 18 години да можат и нокно време да возат без придружба, за разлика од некој што ке положи на 18, 19 или 20 години

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #41 на: 25 Ноември 2012, 13:25:49 pm »
Фило, законот си го читнал или на памет зборуваш сега?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #42 на: 25 Ноември 2012, 13:34:46 pm »
Да, возач почетник е секое лице до 21 година, 2 години откако ке извади возачка дозвола, него мене малку ме забунија овие 2 години што се, да не не го смета за почетник откако ке поминат 2 години од полагањето на малолетници

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #43 на: 25 Ноември 2012, 13:48:48 pm »
Тие 2 услови треба кумулативно да се исполнети, не се секирај :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #44 на: 25 Ноември 2012, 13:57:34 pm »
Значи сеа малолетнициве 4 години ке имаат рестрикција во возењето машала, ја едвај уште 1 година ке издржам, а стварно понекат иам потреба да возам после 11 кога се вракам од работа, значи ниту пијан, ниту од кафана сум излегол, ниту со мене некој, ниту пак бесна кола возам, ама тоа е