Автор Тема: Passat Variant B8 1.4TSI 150HP ACT  (Прочитано 245 пати)

Отсутен Vixa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 87
Passat Variant B8 1.4TSI 150HP ACT
« на: 05 Август 2026, 15:51:51 pm »
Се случи и тоа на форумов Пасат бензин и тоа 1.4 TSI :)

Пред да одам на одмор годинава случајно на оглас ми излезе овој Пасат и бидејќи ми требаше поново и поголемо возило се одлучив да го купам и со него да одам на одмор.

Станува збор за VW Passat Variant B8 генерација од 2016 со 1.4 TSI EA211 мотор на каиш и 150 коњски сили и 250nm со ACT технологија што гаси два цилиндри кога нема потреба од нив за заштеда на гориво. За преносот е задолжен рачен 6 степен менувач. Резервоар колку што можам да најдам на нет и по тоа што собра 60литри гориво мислам дека има 66 литри со кои може да се помине 1050км според бордот кога е фул.
Колата има поминато 124 000 км и купена е од Порше Македонија и таму е сервисирана до истекот на гаранцијата, после тоа е сервисирана на локални сервиси. Првиот сопственик менувал на своја воља уље и филтри на 10к+- иако од фабрика тој интервал е многу поголем што е голем плус за моторот и тоа и беше еден од главните фактори да се одлучам да ја купам настрана што е одлично сочувана внатре и надвор(со некои ситни гребаници од Скопска вожња) и моторчето работи одлично.

Опрема има некоја средна мислам дека е Comfortline и од неа би издвоил Адаптивен темпомат , трозонска клима и ErgoComfort седишта другите работи како само затварачки ретровизори итн нема потреба да ги набројувам :)

Возењето е многу удобно и тивко дури и на 160км/ч и моторот за мои потреби е дури и повеќе од доволен. Колата воопшто не се чувствува дека е толкава при возење што е многу интересно.

Некои модификации што би сакал да ги направам во брзо време се:

- Подобра мултимедиа(head unit) со поголем стаклен екран 8" и можност за AndroidAuto кој се наоѓа по локалните отпади за околу 300 еур +-
 - Камера за позади на знакот на гепекот.
 - Промена на сите сијалички напред од жолти во по бели (xenon look) халогенки во стилот на OSRAM Cool Blue Intense или слични. Лед не сакам да ставам затоа што е рефлектор и мислам многу ќе ослепува други а со фабричките халогенки сосемa   солидно се гледа навечер.
 - Поголеми бандаши летни 18ки или 17ки.
 - Chip Tuning , по интернет на овој мотор лесно вадат 175-185 кс и 320 њ меѓутоа мене ми е сосема доволно и сега како што е па ќе оставам за понатаму доколку се решам за таков чекор. Слободно кажете мислење на оваа проблематика :)
 - Затемнување на стаклата позади 80% напред 30% веќе направив и сум многу задоволен како испадна.

Сменето до сега:
- Уље Мобил 1 ESP и филтри Filtron на 122000
- Акумулатор Exide AGM 72Ah

« Последно менување: 05 Август 2026, 16:27:46 pm Vixa »

Отсутен Vixa

• Јуниор
  • **
Одг: Passat Variant B8 1.4TSI 150HP ACT
« Одговори #1 на: 05 Август 2026, 16:00:41 pm »
Затемнување на стакла...

« Последно менување: 05 Август 2026, 16:32:37 pm Vixa »

Отсутен Vixa

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 05 Август 2026, 16:36:16 pm »
Некои слики од потрошувачка

Гостивар > Скопје најголем дел по знаци некаде нешто -+

Враќање од втор крак Грција со заглавување на граница 2-3 часа во место

Скопје > Грција > Скопје со 5-6 часа граница фулл товарено од гепек до седишта :D

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 926
« Одговори #3 на: 05 Август 2026, 16:50:25 pm »
Честитки, со здравје да се вози.
Со толкав гепек можеш месец дена на одмор да одиш :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2905
« Одговори #4 на: 05 Август 2026, 17:13:31 pm »
Со здравје да се вози и многу безгрижни км. Може и по некоја слика од внатрешноста, баш ме интересира какви седишта има, односно дали има разлика од модел до модел (кај VW)
Своерачен потпис ;)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30771
    • CARclub.mk
« Одговори #5 на: 05 Август 2026, 17:39:20 pm »
Одличен!

Кажи ми, каде ги затемнуваше стаклата?

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3773
« Одговори #6 на: 05 Август 2026, 18:37:25 pm »
Одличен Пасат, а стар 10 години. Буквално изгледа како да е 2022 година. Одлично возило, прекрасен изглед и боја. Топ!

Не знам дали е освежуван полиран али топ изгледа.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1600
« Одговори #7 на: 05 Август 2026, 18:52:33 pm »
Со среќа да се вози колата и да си уживаш во неа. Ме интересира како изгледа адаптивен темпомат со мануелен мењач...???
In an Alfa Romeo, looking good is more important than looking where you’re going.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4110
« Одговори #8 на: 05 Август 2026, 18:58:23 pm »
Одличен!

По сликите фолија центар во маџари

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7869
« Одговори #9 на: 05 Август 2026, 19:18:27 pm »
Со среќа да се вози колата и да си уживаш во неа. Ме интересира како изгледа адаптивен темпомат со мануелен мењач...???

Изгледа така што може да те успори до трокирање, ако самиот не смениш брзина. Од искуство кажувам.

Отсутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 187
« Одговори #10 на: 05 Август 2026, 20:09:51 pm »
Со здравје да ја возиш, супер ќе те служи.
Имам најнова и истестирана верзија VCDS ако ти треба за нешто дополнително да активираш, free of charge секако :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34526
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11 на: 05 Август 2026, 20:45:05 pm »
Со здравје да се вози. А зошто има таблица сменето неодамна па одма после на продажба?

Отсутен Vixa

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 05 Август 2026, 21:19:43 pm »
Честитки, со здравје да се вози.
Со толкав гепек можеш месец дена на одмор да одиш :)

Фала ви на сите , да си купите тоа што имате мерак :)
Собира многу дури и кај резервната гума може да ставаш работи :D

Со здравје да се вози и многу безгрижни км. Може и по некоја слика од внатрешноста, баш ме интересира какви седишта има, односно дали има разлика од модел до модел (кај VW)
Еве една лоша слика што најдов во телфон

Одличен!

Да во ФолијаЦентар , ASWF фолии, тие ги има и на маздата што ја купив од Гојдо и уште стојат :)

Супер си работи дури и низ град на 55 ако го наместам си забрзува и успорува според тие пред тебе, на автоматик е сигурно многу подобар овој систем затоа што буквално нема замарање :) Еднаш ми се случи да ми каже да помогнам со кочење бидејќи пред мене влета еден од страна нагло.

Со здравје да ја возиш, супер ќе те служи.
Имам најнова и истестирана верзија VCDS ако ти треба за нешто дополнително да активираш, free of charge секако :)
Нарачав и јас еден клон од Али па ќе тестираме како работи, ќе те контактирам за помош :)

Со здравје да се вози. А зошто има таблица сменето неодамна па одма после на продажба?
Колата била од Демир Капија можеби затоа е сменета таблицата на СК , каде гледаш ова ?
« Последно менување: 05 Август 2026, 21:38:21 pm Vixa »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34526
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13 на: денес во 00:32:46 »
Колата била од Демир Капија можеби затоа е сменета таблицата на СК , каде гледаш ова ?

Епа според буквите BM, од прилика пред година до година ипол максимум тие букви беа актуелни кај нови таблици. Добро чим дошла од друг град, значи не е лупната ничкосана некаде па морало нови таблици пошто старите биле уништени.
Со здравје да си го возиш и убаво да си го одржуваш, убаво количе. Раните верзии немаа Андроид ауто, за да го добиеш треба да се смени компјутер. Ако ти требаат деталите пиши ми ќе прашам како идеше таа работа за замена преку Порше и колку кошташе.