Автор Тема: BMW 118D Автоматик  (Прочитано 7634 пати)

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 768
    • ibiz.mk
Одг: BMW 118D Автоматик
« Одговори #30 на: 22 Јуни 2026, 17:45:13 pm »
particulate filter
possible to continue journey....

Прв пат ова ми се појави вчера на враќање од Дојран. Не возев повеќе од 110-120, носев кровен шатор и велосипеди, па не ми се газеше,

а последни неколку месеци е претежно кратки релации, 20-30км дневно.
Па фатив Куманово-Свети Николе(скоро) 4та 2500 обртаи, се исчисти warning

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
« Одговори #31 на: 23 Јуни 2026, 06:54:39 am »
particulate filter
possible to continue journey....

Прв пат ова ми се појави вчера на враќање од Дојран. Не возев повеќе од 110-120, носев кровен шатор и велосипеди, па не ми се газеше,

а последни неколку месеци е претежно кратки релации, 20-30км дневно.
Па фатив Куманово-Свети Николе(скоро) 4та 2500 обртаи, се исчисти warning

Пробај стави DPF Адитив од Liqui Moly

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
    • ibiz.mk
« Одговори #32 на: 20 Јули 2026, 12:00:56 pm »
пробано со адитив,
последнот месец дена само на подолг пат се возеше. 3 пати до софија и назад, и 10тина пати куманово-скопје и назад.

во 2 резервоара полни ставив  адитив.
грешката се пали понекогаш, на наредно гасење-палење ја снемува.

нема губење на снага и сл супер си вози.

ке гледам деновите на мајстор да ја оставам, прво тука локалец ако успее да ја реши, па после ке тражам некој само со BMW што работи

инаку во последно време приметувам на ладно, прво поваѓање има нешто како метално тропкање, како олабавен heatsheald, минимално само дел од секунда

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 432
« Одговори #33 на: 23 Јули 2026, 18:06:32 pm »
Sto napravi go resi li problemot, metalnoto tropkanje e obicno znak za lanecotkaj ovie motori ama toa nem vrska so grekata za dpf

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6956
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #34 на: 24 Јули 2026, 09:30:00 am »
Или heatshield-от кај турбината.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
    • ibiz.mk
« Одговори #35 на: 24 Јули 2026, 09:39:02 am »
Да да. Тропкањето е heatsheal кај турбината. Го лоциравме(репродуциравме)

За dpf чекам термин да го стави на дијагностика и да видиме што понатаму

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6382
« Одговори #36 на: 24 Јули 2026, 11:42:12 am »
Се знае шо, или киретажа на постоечкиот и гасење или нов.
Би ти препорачал ако се чачка да си видиш усисната грана на шо изгледа, ако се затнал не можи да е само тој, а се друго уназад да е чисто.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2901
« Одговори #37 на: 24 Јули 2026, 13:56:45 pm »
ако се затнал не можи да е само тој, а се друго уназад да е чисто.

Ја би рекол дека може, секој DPF има рок на траење (не во датум, туку во предодредена количина што може да собере) т.е во него се трупаат саѓи/пепел кој не согорува и си се акумулира.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6382
« Одговори #38 на: 24 Јули 2026, 14:47:47 pm »
@balanar Од пракса од пред месец дена кај другар не е баш така, ми цркна ајфонот немам слики да видиш на што личеше моторот внатре, аутлендер со 2.0тди.
Мајсторската препорака беше да се вади дпф,гасење софтверски и тоа е тоа, ќе си терс како нова . Среќа во несреќа е  шо класика маткачи мајстори ела денес елс утре и на крајот во домашни услови се растави колата, шо иначе возеше нормално со повремени лимпови. 
Се пресече се исчисти од внатре цело саќе од филтерот и се завари назад, по думание се отиде да се провери егр, кога се изваде егеерот беше парче ќумур, значи со хилта да го удираш побрзо железо ќе се скрши него тоа ќумурот да падни. Отиде в канта и тој и се стави плочка,  заради овие две работи се извади и усисната.. Е тек таму да видиш шо е ќумур, јака им душа на Фауве шо ги напраиле да  издржат да работат со 5 посто проток моторите. Дупките на усиснста и на блокот беа намалени на дијаметар на мало прсте, како работеше колата да ми је знати.
После цело ова се исклучија софтверски двете работи и колата тераше нормално некој период, почна од време на време да губи снага,  по гуглање форуми јутубу и еј ај наидовме дека во турбото има некој акутстори/лептир шо мрдаат, и тие знселе да се заќумуросаат заради ова се. Се подоштршрафи, се изнапрска со чистачи и таму, еве сега нема никакви симптоми. Иначе киломтетражата е релативно ниска и реална, уште е во двестотките некаде.
Депеефот е последниот чмар не викам дека не  можно само тој да се затни и друго се да е стакло, можи можи.
Али болје спречити него лечити. Не е на одмет да се проверат и другите работи во шо состојба со цел да се избегни поскап квар.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
« Одговори #39 на: 24 Јули 2026, 22:14:23 pm »
Kaj koj majstor go nosis , imas li nekoj da preporacas za toj motor

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1065
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #40 на: 25 Јули 2026, 01:54:46 am »
@Tomce

moja preporaka e da ne go vadis ni agrot ni dpfot zatoa sto DDE na BMW e codirano na AGR I DPF.
brisenje i rekodiranje ne pomaga zatoa sto celiot dde e optimiran na temperatura so agr, cim ke se promeni doturot na vozduh i diesel se menuvaat parametrite vo dde.to.
ako go imas toj stariot agr sto ne e elektronski nego mehanicki togas samo iscistigo i ke raboti bidejki vo nego nema elektronika. DPF moze da se cisti, posle ovie zafati kolata ke raboti mnogu podobro.
site drugi zafati ti se porizicni.
neka ti ja ocitaat kolata striktno so ISTA+ softwerot na BMW, so drugi softweri dzabe probuvas, premnogu se generecni ke ocita failure codes.
So ISTA+ tocno ke ti napravat analiza koj del i kade zapinja, ima vo ista+ scenario analiza se odi del po del taka da mozebi dpf ne startuva regeneracija radi nekoj senzor.
pobaraj vo skopje mehanicari koji imaat ista+ bez ista+ poskapo ke te fati.
mada cistenjene na usisna agr i dpf e sekogas dobredojdeno.
plus druga rabota dizel mora da se vozi na rabotna temperatura barem 1h od 2 000 do 3.000 obrtaii na otvoreno togas se sogoruvaat site stetni naslagi predhodno ne razviva mototr dovolno jaka temperatura.
« Последно менување: 25 Јули 2026, 15:38:41 pm changetheoil savethecar »
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
« Одговори #41 на: 25 Јули 2026, 13:00:48 pm »
Cistenje na egr i usis da , sekogas e dobro da se iacisti no cistenje na dpf pogotovo ma bmw e dosta rizicen zafat i ne e preporaclivo i najcesto posle toa  e prosledeno so dosta problemi okolu turboto. A preporaka na nokos to ima insta i znae da ja rakuva ?

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1065
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #42 на: 25 Јули 2026, 15:52:33 pm »
@M.Meskov

Neznam za koj motor stanuva zbor jas na mojot N47D20 go iscistiv DPFot so pena mu vbrizgaa vnatre direktno, ima tuka finti da ne smee kolata da e na rab temp treba da e ladna itn... otkoga go ocistija DPFot ja vozev mozebi 100.000km i ne svetna niednas check engine niti pak se pojavi nesto povtorno pak so DPf kolata ja prodadov use ja vozat bez da svetne nekoj check engine za dpf.
AGR ako menuvas ili OEM ili Pierburg.
A za ISTA+ toj software znaat da go rakuvaat samo mehanicari sto prosle edukacija vo BMW ovlasten servis, dali doma dali vo stranstvo. ISTA+ vrsi simulacija na greskite sprema ocitanite podatoci vo DDE, prioritetni gi stava tamu kade sto pojavu code failure pa cekor po cekor samiot software vrsi simulacija na kolata i na kraj isfrla analiza sto sve treba da bide opfateno.
dpf da se napolni toa znaci ne doslo do regeneracija dolgo vreme
da se proveri dali se koristelo ulje ACEA C3 BMW LL04 5W30 za toj mototr max mid saps ulja se dozvoleni.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен M.Meskov

• Јуниор
  • **
« Одговори #43 на: 25 Јули 2026, 22:12:21 pm »
Pa za toj  N47 so elektricen EGR, dobri ama specificni motori ne trpat majstorski greski. Zatoa prasav dali poznava nekoj majstor koj stvarno si ja znae rabotata. Bev kaj  dvajca visoko renomirani majstori i toa  po preporaka ama katastrofa se.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
    • ibiz.mk
« Одговори #44 на: 25 Јули 2026, 22:28:44 pm »
Fala na sovet @changetheoil savethecar
Dosega za servisi i osnovni raboti(ne okolu motor) si idam kaj komsiski decki.
Gi znam im veruvam. Ke vidam kakva dijagnostika imaat.

Ako imate nekoja preporaka za specijalisti za bmw ali od kumanovo. Predlozete

Kolku sto razgledav "Veli" kaj romanovce go ima kako samo so bmw raboti.

Drugi so zakazuvanje, pa ostavis na termin pa sedi so denovi dodeka go vidat ne mi se dava.