Автор Тема: BMW 330e G21 2021 292hp PHEV Sport Line  (Прочитано 157 пати)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1962
BMW 330e G21 2021 292hp PHEV Sport Line
« на: денес во 13:53:50 »
Конечно бидна!  :) BMW 330e G21 Plug-in Hybrid.

Бензиски мотор 2.0 B48B20A, 4 цилиндри со 181 HP/135 kW и електромотор со 111 HP/83 kW упарени со ZF8HP автоматски менувач и погон на задни тркала. Вкупна системска моќност е 292 HP. Батеријата е со капацитет од 11kWh. Произведено 01/2021 (на денот на мојот роденден ;D), купено со поминати 137.400km и увезено од Белгија.

Малку околу потрагата на возило - почнав да размислувам кое е следното возило за мене уште во декември, после враќањето во Македонија. Размислував помеѓу целосно електрично возило или плаг-ин хибрид. Изборот се сведе на - доколку е електрично Tesla Model 3, доколку е plug-in BMW G20/21, со преференца према G21. По соочувањето со реалноста дека сеуште сме далеку од добра инфраструктура за целосно електрично возило, а и тоа дека сакам подолг период на транзиција према целосно електрично возило, се решив да одам на плаг-ин хибрид опцијата.

Од старт исклучив автоплацови од Македонија и решив дека ќе се носи од странство. Имав неколку колеги од Хрватска кои беа презадоволни со возилата кои ги купија директно преку онлајн аукции од лизинг компании. Опцијата беше да се донесе до Хрватска, па потоа да се извезе до Македонија, се додека не дознав дека Exleasingcar платформата станува достапна преку овластен претставник во Македонија - дури и за физички лица. Преку платформата може да се купуваат возила од најголемите лизинг компании во Европа - Ayvens (ALD Automotive), Arval, VWE итн. Возилата имаат извештај со сервисна историја и извештај од детална инспекција со слики од сите страни (особено детални слики доколку има визуелни оштетувања) и сите можни технички детали. Во мојов случај инспекцијата беше од DEKRA.

Стапив во контакт со фирмата кај нас, се регистрирав, потпишавме договор и уплатив депозит при што ми го верифицираа акаунтот и можев да пребарувам и наддавам на аукции. После неколку обиди и изгубени аукции, конечно го победив возилото кое и најмногу ми направи мерак како добар all-rounder, одлично сочувано, моќност, боја (Blue Ridge Mountain) и опрема.

Си платив и бев информиран дека возилото ќе стигне во Македонија за еден месец со оглед на тоа што фатив и католички и православен велигден. После точно еден месец од победување на аукцијата, возилото стигна во царински склад во Скопје.

И нормално марфи се јави, падна Шваке системот на Царина и две недели немаше царинење. Оваа недела конечно го зедов, направивме хомологација, технички преглед и сега чекам таблици - во меѓувреме набавив пробни таблици за да можам да свртам некој круг низ град.  8)

Првични импресии - предобро возило! Направив околу 100км низ град, генерално на струја и едвај чекам да ја провозам на отворено да продиши моторот. Иако има прилично висока километража, од кои околу 63 илјади на струја, батеријата е во одлична кондиција со 88% State of Health. Завчера поминав вкупно 40км само на струја.

Од опрема има следново, на кратко:

- Адаптивни LED предни светла, LED DRL, LED магленки, LED задни светла
- Електрични ретровизори со греачи и автоматско затемнување
- Сензори за паркирање напред/позади и камера позади
- Акустични стакла (за дополнителна звучна изолација)
- M кровни носачи, Shadow Line
- Затемнети стакла позади
- Кожни спортски седишта со електрично прилагодување и меморија
- Греење на предни седишта
- Кожен волан
- Автоматска трозонска клима (напред/позади)
- Амбиентално внатрешно осветлување
- Sensatec внатрешност, црн кров
- Virtual Cockpit
- 10.25" inch мултимедија со DAB, WiFi, Apple CarPlay, Android Auto и Connected Package Professional (за MyBMW апликација на телефон)
- Безжично полнење за телефон и USB-C порти напред/позади
- Активен темпомат со Stop&Go функција и лимитер
- Систем за автоматско паркирање
- Фабрички алармен систем
- Keyless, два клуча, NFC картичка и можност за digital key на телефон
- Кука за приколка
- 17" SportLine алуминиумски бандажи - 225/50/R17

Планови за друг пост ќе оставиме..  :)

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6999
Одг: BMW 330e G21 2021 292hp PHEV Sport Line
« Одговори #1 на: денес во 14:11:16 »
Опааа, уште еден лубеничар.

Со здравје да се вози! Добра боја.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7798
« Одговори #2 на: денес во 14:11:55 »
Со здравје да се вози. Возачкото седиште изгледа како првиот ден. Прашање само, дали преку купувањето преку аукции, постои можност за поврат на данок?

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1962
« Одговори #3 на: денес во 14:18:08 »
Опааа, уште еден лубеничар.

Со здравје да се вози! Добра боја.

Благодарам! Влегов во клубот на караванџии. Бојата е предобра во живо.

Со здравје да се вози. Возачкото седиште изгледа како првиот ден. Прашање само, дали преку купувањето преку аукции, постои можност за поврат на данок?

Благодарам! Плаќањето е према нивната фирма во ЕУ и директно платив нето цена без ЕУ ДДВ бидејќи возилото директно се извезува во МК.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4136
« Одговори #4 на: денес во 14:31:34 »
Одлично возило, со здравје да се вози и многу километри без проблеми!

Кумашинот има седан со иста моторизација, па го имам возено неколку пати на отворено и колата е многу многу брза и многу релаксирана за брза вожња. Лесно може да останеш без возачка со ова возило. Како Пасат е :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2125
« Одговори #5 на: денес во 14:44:56 »
Одличен избор колега има седан 190ка, али опремава иста се имам провозено и без зборои бев а тек ова со 290 кс, создравје да те служи и многу безгрижни километри

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2826
« Одговори #6 на: денес во 15:01:44 »
Убаво караванче, внатре е како од салон, со здравје да служи и само на убави места да те носи.

Воедно, фала за инфо околу платформата за купување од странство преку аукции, сигурно ќе му се најде некому, можеби и мене еден ден, добро е што има фирам во МК која ќе ти ја истера целата логистика и секако предноста со плаќање на нето цена за да не се замараш после со поврат.
Своерачен потпис ;)

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2392
« Одговори #7 на: денес во 15:17:18 »
Со здравје да се вози, многу убаво изгледа. Бојата сум ја видел во живо и е chef's kiss

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4592
« Одговори #8 на: денес во 15:24:07 »
Многу убаво ауто, со арно да те служи и без проблеми.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30625
    • CARclub.mk
« Одговори #9 на: денес во 15:31:15 »
Леле прекрасно возило! Пре-кра-сно! Браво! Кај плаг-ин хибрид, па и караван! Да бидам искрен, мене (фејслифтот) ми е една од опциите за во иднина.

Добредојде во пхев друштвото, имаме колачиња!

Едит: Да не заборавам, сакам кругче!

Присутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 173
« Одговори #10 на: денес во 15:42:57 »
Одлична кола и одлична боја. Многу почнаа каравани да ми фаќаат око  :D