Автор Тема: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...  (Прочитано 984980 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг: Body Building, Fitness, P90X, MMA, Boxing i slicno...
« Одговори #4635 на: 16 Мај 2016, 10:34:57 am »
Жал ми е што ќе те разочарам, но сето тоа е добро проучено досега.  ::)

Еве ја студијата: Proof of the effect of testosterone on skeletal muscle

А битниот дел од студијата е следниов:

Каде може да се види дека Placebo+Exercise е нормално вежбање во теретана, носи цели два пати помалку резултати отколку тестостеронска терапија без вежбање. Во поглед на набивање на чиста немасна мускулна маса.

Секако дека теретаната си има свој ефект, и со и без терапија, меѓутоа разликите се комични. Поготово што се постигнуваат видно послаби резултати отколку дремење на кауч и употреба на соодветна терапија.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22377
« Одговори #4636 на: 16 Мај 2016, 10:43:26 am »
Скрати ја поентата..што уствари треба/не треба да правам според студијава?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4637 на: 16 Мај 2016, 11:02:21 am »
Дека нема замена за големи количини на тестостерон во телото, без разлика на се останато.  :-X

Цитат
Replacement doses of testosterone when given to healthy
hypogonadal men, and supraphysiologic doses when given
to eugonadal men, increase fat-free mass, muscle size and
strength.

Со други зборови целата дисциплина и вежбање и замарање од 5-10 години, може да се замени за 3-6 месеци соодветна терапија. A никој нема да забележи разлика во „маката“ за стекнатиот изглед.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4638 на: 16 Мај 2016, 11:21:04 am »
Па шо знам...околку мене има  луѓе кои се повеќе  од 2 години на некаква "терапија"..па само растат ко теста секаде и паѓаат исто толку брзо..и во изглед и a и во тежина.

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #4639 на: 16 Мај 2016, 11:35:41 am »
Еее овие податоци ги барав, браво дени, цар си. Баш правев муабет со колегиве, дека некој што зема стероиди без вежбање, да мие садови дома ќе направи поголеми раце од мене. :D Но јас сум сепак за Вива, природно си е природно. ;D

Па шо знам...околку мене има  луѓе кои се повеќе  од 2 години на некаква "терапија"..па само растат ко теста секаде и паѓаат исто толку брзо..и во изглед и a и во тежина.

Потполно се согласувам, во теретана имам ваков пациент кој за 6-7 месеци се прави "ѕвер" , ќе престане да иде во теретана 5-6 месеци и ќе падне добри 20 кила во мускулна маса. Типот никогаш не бил на повеќе од 10-12% bf но самиот си кажува плус дека не јаде редовно и секоја година исто. Како и да е јас имам правено 5-6 месеци пауза и не сум паднал речиси воопшто на мускулна маса, туку само на сила. :)
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4640 на: 16 Мај 2016, 11:46:17 am »
Од моето досегашно скромно искуство, трајноста (не брзината) на саканите резултати е пропорционална со вложеното време во теретана..и кујната.
Со редовно и долготрајно вежбање, телото се претвара во машина за горење калории каде после неколку години веќбање јадеш повеќе од најдебелиот у фирма и ццкаат кога еднаш у 3 месеци ќе смачкаш 2 чизбургера од 7 мица со све внатре. ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4641 на: 16 Мај 2016, 11:49:45 am »
Тоа си е индивидуално до човекот, и неговото сфаќање и однесување. Да поедноставам. Зимаш еден просечен човек рецимо 180цм, 80кг, и 20% сало. И за 2-3 месеци го трансформираш во 180цм, 83кг и 13% сало. Реално вака нели, нешто што секој би го сакал. Испукуваш јака рестриктивна диета, пукаш турбо вежбање 3 месеца со рикавери не видено, и стигаш до посакуваната цел. После тоа, што еве и ти велиш, животот продолжува секако. Тоа треба да се одржува, или со терапија или со страшни вежбања кои доликуваат на тој изглед. Ама, работата е што-како-зашто потоа. А пред тоа? Кога тој ќе го постигне тој резултат и со колку мака? За година дена? Две? Можда. Маааксимум во најпрви дани може да постигнеш 1кг покачување на чиста мускулна маса како почетник, (а нагоре се помалку нормално), ама еве да го земеме максимумот како основне почетник.

Значи математика. 80кг*80%=64кг чист мускул имал на почетокот човекот. А целта е 83*87%=74кг мускулна маса. Значи точно 10кг мускул треба да качи, а притоа да ослабе 7кг сало. Колку време треба за ова? Математика вика 10 месеци, само за да качи мускули, ама така ќе стигне до 94кг, а не 83. Значи треба чиста маса да качи и да ослабе истовремено, или најбрзо. Тоа би дошло околу 14-20 месеци зависи од дисциплината. Ете така. Зборувам а брзина на постигнување на резултат. А потоа life goes on.

Ако за 3-4 месеци стигнеш некој голем резултат како овој погоре, не зборам за којзнае што да направиш, туку само она за кое сонува 80% од машката и женската популација, потоа е оставено на тебе да си јадеш над мејнтененс околу 2500калории да речеме, и да си вежбаш и спортуваш 3 пати неделно. Тоа е релативно лабавко за човек кој сака да е фитнес ориентиран. Или споредбено, тоа е многу-многу полабаво отколку првиот метод. Поготово психолошки кога веќе ги имаш резултетите и само твое е да ги одржиш, а не да ги постигнеш (мотивација).

Во споредба инаку би требало 14-20 месеци да јадеш ~2100калории дневно и да се утепуваш од вежбање, за потполно истиот резултат што инаку се постигнал за 3-4 месеци. А пази, тој горе ако продолжи следните 10 месеци да си тера со одржавање ќе е бајаги изнад вториов.

Со други зборови терапијата трае, дур трае. Ама работи. Докажано (и тоа на големо докажано кај сите спортисти/глумци/јавни личности). По неа, можеш да се улежиш пак, можеш да одржаваш, можеш и да тераш со терапија пак после некое време. Но, поентата е што е шифра за игрица во реалниот живот. Ти дава „шорткат“ односно „пречица“ до целта. И нуди можности многу подалеку од оние што ги нуди хипофизата.

P.S. Сакам да кажам дека нема разлика во машината на телото. Иста е машината без разлика како си стигнал до неа. Може си добил на лото, може си работел 10 години, ама колата е иста на крај.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4642 на: 16 Мај 2016, 11:56:22 am »
Премногу филозофија е математика е ова за мене.
I like to keep it simple. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4643 на: 16 Мај 2016, 12:00:36 pm »
Се сложувам. Ако си гледаш како Rhythm of life нема утка. :) Па и малце математика си треба, да не се запече мозокот. :) :) :)

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #4644 на: 17 Мај 2016, 01:48:05 am »
На сликава сум 84-5 кила од пред три недели. Денес се мерев после тренинг 86.3 кг(што е и мој личен рекорд) :D.
Колку масти има тука?  :D

Се надевам до летото да стигнам до 90ка, презадоволен ќе сум.
« Последно менување: 17 Мај 2016, 01:59:10 am Deno »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #4645 на: 17 Мај 2016, 02:55:18 am »
Ај и јас да се „пофалам“. Почнав повторно активно да вежбам веќе два месеци и тоа по 5 пати неделно во просек. На вагата не сум мрднал, но затоа имам напредок во изглед: осетно сум исправен, рамениците, градите и грбот ми се пополнети, а стомакот ми е малку вовлечен и собран. За овие два месеци повратив сериозно од мускултурата која некогаш ја имам направено и сум задоволен од постигнатото. Со храната внимавам, но не многу, од оваа недела ќе почнам по-ригорозно особено во однос на алкохолот. Од суплементи земам играчки за деца, т.е. ZMA со трибестан, фетбрнери, некои прашоци за енергија пред тренинг, витамини и минерали. Сеуште ми е многу рано за да направам шема, но ако вака потерам некое време пред нова година би сакал да направам шема со примоболан како основа + малку пропионат тестостерон и анавар.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4646 на: 17 Мај 2016, 12:54:37 pm »

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #4647 на: 18 Мај 2016, 14:04:50 pm »
На сликава сум 84-5 кила од пред три недели. Денес се мерев после тренинг 86.3 кг(што е и мој личен рекорд) :D.
Колку масти има тука?  :D
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Се надевам до летото да стигнам до 90ка, презадоволен ќе сум.

Според моја претпоставка си некаде околу 17-18% :)

Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4648 на: 19 Мај 2016, 08:53:15 am »
Not a valid youtube URL

http://www.bang.fit/#/home

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4649 на: 19 Мај 2016, 15:52:36 pm »

Целото:
http://www.youtube.com/watch?v=v6mMpE8AaA0

со ова музиче: