исто ко зглоб од кола- само што нас ни треба колаген наместо графитна маст
Се додека не дојдеш до коска на коска, штетата е реверзибилна.
На колега му рекоја да пиет нодол ( клучната билка е ѓаволска канџа, трн), желантин и семе од уров ( кај Гоце студентскион пазарчено, тамо набави, уровот мелен, не цели зрна).
арно ама немаше некој ефект, но можда како превенција би збркале работа. Нодолот пише во упатството како се пијат, уровот е мешункасто растение, по едно кафено лајче дневно, може да го консумираш колку сакаш, но сепак 1 лајжичка за кафе е некоја препорака, со повремени паузи. Желантинот содржи холестерол и поради него, неговата употреба е ограничена, мене 5-6 дена во месецот ми беше таман, можда и од повеќе не би имал штета, но за мене тоа е некоја безбедна зона, холестеролот ми остана во граници на нормала, а крцкањето не ми се повтори. Телешки желантин, најверојатно помалце холестерол имат. Тија работи ти се достапни во секое време овде.
Онда и ТТ зглобовите ги прави џам, ама не сум користел синтетички тт, па нема ни да зборувам околу тоа
Онда имам користено некој колаген во прашак од виола, си ја бркаше работата, но како и сте суплементи овде имаше некоја пренапумпана цена. Ако го најдам поефтин би го зел пак. Исто, чинам и на форумов има задоволни од ЦХ алфа, ама и за него важи истото, мислам дека бугарија го наоѓаа доста поефтино. 1/3 од тоа што е овде.
Е сега филан чоек што се занимава повеќе или помалку со нутриционизам ( негова е и количката) ми ги препорача
овие, овие ти се бест бај, ми се на ниет да ги нарача пак, само не знам сега како се со испораки, пошти, царини... инаку би ги нарачал одма. Треба да ги почекаш. Се пијат 1 месец, би требало уште најмалце месец да немаш гајле, а можеш да ги распоредиш 2 недели пиеш, месец пауза, пак 2 недели пиеш... да ти траат подолго, во зависнос од потребите.
Сега мислам ова од искуство, не сум доктор, не можам да ти препишам рецепт нити да те пратам на ртг, ама мене баш лактите ми крцкаа, повеќе или помалце се од горе наведеното ми помогна. За сега пробај со колаген или желантин телешки + уров ( нодол лично не сум пиел), а сум пиел или едното(колаген) или двете(желантин + уров), но не и колаген и уров и желантин, оти сум сметал дека само со едно од ними си „покриен“, т.е. не ми се појавил проблемот.
Баскет на асфалт, скокање јаже на тврда подлога, скокање на тврда подлога, све што осеќаш удар ќе ти напрајт сериозна штета најмногу на колената, па избегавај такви моменти.
И, колку и да е стекот број 1 за протеини и нај билдерско јадење, сепак гледај протеините да се од растителна природа, поради
мочна киселина.
Ако зане некој нешто плус, секако не би ни било на одмет.