Автор Тема: Ford Focus 1.5 tdci 120hp, 2015 facelift  (Прочитано 1531 пати)

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 308
Ford Focus 1.5 tdci 120hp, 2015 facelift
« на: 03 Февруари 2026, 23:42:11 pm »
Конечно го дочекав и тој ден да ја претставам мојата 3та кола досега ;D. Трета кола и трета различна марка, после Голф 4ка 1998, Пежо 207 караван 2008, овојпат потценетиот Форд. Станува збор за караванската (пак после Пежото караван::)) изведба на третата генерација на Фокус, како фејслифт, произведен Април 2015 год. За мене лично барана и донесена со возење од Германија, со 230.000 км и 6-степен рачен мемувач. Дојде во МК на 31ви Декември, ама многу се одложи со празниците и додека се среди царина, сите процедури и таблици, првпат седнав да ја возам официјално пред 10ина дена. Оттогаш извозени скоро 500 км и впечатоците се одлични.
Желба дамнешна беше Фокус, посебно и на сопругата иако таа сакаше хечбек, ама јас сакав караван, а и во Германија повеќе се каравани отколку хечбек, па немаше некои дилеми околу изборот. Главни барања ми беа да биде фејслифт, пошто е драстично поразлична од претходната верзија (2011-2014) и да не е црна боја  ;D Ова се први слики, кога беше на огласот во Германија:

Не можам да се пофалам со некоја опрема, односно нема што нема  ;D : Нема грејачи на седишта и волан, нема темпомат, нема електрични подизачи на стакла назад, нема електрика на ретровизори, нема паркинг сензори, нема голем екран за infotainment системот кој е баш карактеристичен за Sync 3 системот кај Фокус од 2015, нема наслон за рака напред и назад, нема дневни лед светла или било што од лед/ксенон и нема алуминиумски бандажи  :-X туку челични со оригинал Форд раткапни и со all season кинески гуми (2024 dot) . Али ова последното ќе се промени деновиве, пошто денеска зедов доста добри половни бандажи , и пазарени ми се нови GoodYear Vector3 4season 205/55/16 и за наредни 5-6 год воопшто да не размислувам за тема гуми/бандажи. Челичните бандажи комплет со гумите и раткапните ќе одат на продажба штом се монтираат новите.

Опремата која ја нема, а која можеби за голем дел од луѓето е битна работа, за мене беше тотално во втор план. Прво и најважно ми беше да се најде добра кола за добра цена, и како што кажав да е фејслифт и да не е црна, а и времето беше кратко, отприлика прва недела од Декември беше кога се договоривме со луѓето во Германија да почнат да бараат и да најдат нешто пошто си идеа наваму за празниците, а таму фаќаа неработни денови за католички Божик. Така да се бараше практично, рационално, нешто што вреди да се увезува затоа што секоја година плус, секој км помалку, секоја опрема плус, одма крева во цената уште таму, башка и овде со давачки кои се изгор.

Од сервиси, од претходниот сопственик е направен мал сервис во ноември, на 226.000 км. Голем сервис е направен на 180.000 км. Има нов акумулатор од Мај 2025 (старт-стоп е изгледа исклучен од германецот пошто на табла го покажува како grayed out и пречкртан знакот). Тој претходно ја зел 2018 год со 90.000 км. Проверена на лице место со оригинална форд дијагностика, извозена прописно итн..Сет кумплуг (можда и замаец) ќе треба ако не годинава тогаш в година. Тоа и беше спомнато во огласот и проверено и потврдено од луѓето кои ја купуваа за мене (тие и самите се механичари со искуство). Се слуша мал rattle звук кога е притиснат кумплугот, но не влијае ништо во менување брзини и возење и така беше возена до овде. Веројатно и една од причините што германецот ја даде поефтино, зато што не му се исплаќа таму да фрла пари по сервиси за кола 2015 која реално таму веќе се гледа како стара. Таман стигна овде, сменивме горна пумпа на кумплуг (Sachs 7500 ден) ;D јебига и дошло времето. Каросериски одлична, напред има се на се 5-6 точки од камчиња и над лево и десно задно тркало на спојот на панелите на браникот и крилото има мало лупење на бојата кое верувам лесно се решава.
Тоа е тоа засега, повеќе слики од нејзиниот нов живот на нашиве никакви улици и патишта, во периодот што следи.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7073
  • Бенве сие бенве
Одг: Ford Focus 1.5 tdci 120hp, 2015 facelift
« Одговори #1 на: 04 Февруари 2026, 00:02:26 am »
Со здравје да си ја возиш. Сликај го воланот, имам копче со темпомат, ново не отпаковано, ќе ти го даам евтино ако е за твојот модел.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 872
« Одговори #2 на: 04 Февруари 2026, 00:35:44 am »
Со здравје да се вози

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10527
« Одговори #3 на: 04 Февруари 2026, 01:38:20 am »
Тоа се последните години кога можеше да се најде кола по сопствена мерка без тривијални работи кои речиси никогаш нема да ги користиш а дебело ќе ги платиш.
Штета што нема преден среден потпирач, но најбитното го имаш, ја немаш проклетата обврска на секое влегување да кликаш на копчето стартстоп.
Ако имаш каде да чуваш сет бандажи не ги продавај, купи си летни гуми за Алу бандажите.

Го немав отворено форумов подолг период поради отсуство од државава и изгубив навика. За малку сме се разминале да ти ја понудам i30, но можеби и подобро, ќе сум ти ги пореметел плановите за каравнче
Со здравје да си ја возиш.

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
« Одговори #4 на: 04 Февруари 2026, 01:41:17 am »
За напред за наслон за рака види на Тему. Јас имам ставено на Фокус МК 2.5 и ок е како за евтин кинески афтермаркет наслон.

Focus 2015 mk3 arm rest za search na temu

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9429
« Одговори #5 на: 04 Февруари 2026, 05:07:52 am »
Ova e istiot motor na PSA so problematicniot lanec od 7mm?

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1942
« Одговори #6 на: 04 Февруари 2026, 07:22:25 am »
Со здравје да се вози
Со здравје да си ја возиш друже, добар примерок си земал и треба да има одлично возење!
Тоа се последните години кога можеше да се најде кола по сопствена мерка без тривијални работи кои речиси никогаш нема да ги користиш а дебело ќе ги платиш.
Штета што нема преден среден потпирач, но најбитното го имаш, ја немаш проклетата обврска на секое влегување да кликаш на копчето стартстоп.
Ако имаш каде да чуваш сет бандажи не ги продавај, купи си летни гуми за Алу бандажите.

Го немав отворено форумов подолг период поради отсуство од државава и изгубив навика. За малку сме се разминале да ти ја понудам i30, но можеби и подобро, ќе сум ти ги пореметел плановите за каравнче
Со здравје да си ја возиш.
Само што го видов "клуч" на темата. Честитки и до здравје да се вози новото :)
Ova e istiot motor na PSA so problematicniot lanec od 7mm?
Не е, Форд дизел е, го имаш во верзија 75/95/120кс. Истиот е во Фиестите на комерцијалистите, а они знаеш како возат службени ауто

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
« Последно менување: 04 Февруари 2026, 08:54:03 am Ordevski »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2758
« Одговори #7 на: 04 Февруари 2026, 08:52:27 am »
Со здравје да се вози.

Јас не би го продавал сетот со челични бандажи, посебно што е оригиначен сет, нема да му земеш некоја пара а ќе ти се најде.

И јас не сум сигурен дали е ист моторот со ПСА групацијата (знам дека 1,6 хди го делеа) и фамозниот проблем со ланчето, ама ако членот вели дека не е ист, тогаш една главоболка помалку.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15282
« Одговори #8 на: 04 Февруари 2026, 09:03:59 am »
Создравје да се вози друже! Добра да му е среќата. Моторот е генерално доста издржлив. Така што ќе те служи :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17925
« Одговори #9 на: 04 Февруари 2026, 09:04:10 am »
Тој мотор од ПСА заживеа од 2019 па наваму.

И Форд имаат 1.5 дизел од истиот период, тој па уште бетер е, мислам дека е и со каиш во масло (на дизел, што го деградира маслото уште повеќе од бензин).

Ова што си го таксал Боби е супер, со здравје да се вози и да носи на далечни дестинации. Што и да фали од опрема, може да почнеш да си собираш делови и електроника од отпади - јас така си го опремив Митото по ќеиф :)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4081
  • MadaFunker
« Одговори #10 на: 04 Февруари 2026, 09:09:36 am »
Со здравје да се вози !
Стај некоја слика и од внатре :)
New blood of old school

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55194
  • Махер
« Одговори #11 на: 04 Февруари 2026, 10:22:31 am »
И Форд имаат 1.5 дизел од истиот период, тој па уште бетер е, мислам дека е и со каиш во масло (на дизел, што го деградира маслото уште повеќе од бензин).
Кој е тој 1.5 тдци мотор со каиш во масло?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #12 на: 04 Февруари 2026, 10:23:41 am »
Kolku so znam 1.5 TDCI e na PSA koj se koristeshe vo ford pred da pocne vo PSA

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 308
« Одговори #13 на: 04 Февруари 2026, 10:27:36 am »
Тој мотор од ПСА заживеа од 2019 па наваму.

Ова што си го таксал Боби е супер, со здравје да се вози и да носи на далечни дестинации. Што и да фали од опрема, може да почнеш да си собираш делови и електроника од отпади - јас така си го опремив Митото по ќеиф :)
Така е. Проблематичниот 1.5 tdci/hdi е во Фокус мк4 и Пежо 308 со фамозното 7мм ланче, е од 2019та па наваму. Тој Фокус носи ознака Ecoblue мислам. Мојот 1.5 тдци од 120 и другиот од 90 кс (има и трет од 105 кс кој е дополнително подесен за економија и екологија) во фејслифт верзијата е само базиран на 1.5 хди од тоа време, но кај Форд е во поупростена варијанта така да кажам. Со една брегаста е и со 8 вентили (SOHC), додека кај Пежо е со 2 брегасти и 16 вентили. Иако пежовата изведба може да понуди подобри перформанси, кај Форд е поупростен и треба да понуди поедноставно и поефтино одржување (стандарден каиш и без срањата околу AdBlue).

Колега од работа исто зеде ваков Фокус, само 2018, 90кс и седан верзија, купен од тука, неувезен. Се раководев и по неговите препораки пошто дечкото е ентузијаст, ептен начитан и искусен околу коли и крајниот заклучок е дека овој мотор од 2015 до 2018 е практично наједноставниот дизел кој може да се најде во поново време и во теорија барем треба да понуди помалку главоболки отколку конкурентите. Останува редовно да се прати состојба и да се одржува прописно, па и предвремено нешто, за добро да служи.

Инаку околу муабетот за гумите и бандажите, размислував многу и одлучив вака. За моето возење испод 10.000 годишно и нашиве зими, не ми се исплаќа да држам два сета гуми и да се занимавам со монтажи двапати годишно и плус складирање да му мислам. Едно што овие гуми сега се кинески иако скоро нови, не знам како би се однесувале на подолг рок, а од друга страна GoodYear Vector3 4season е една од најдобрите all season гуми на сите тестови и ќе ме покрие во сите услови и за моите потреби и начин на возење. Крај краева ако не сака никој да ги земе сегашниве, можам да ги ставам на Пежото (одговара димензијата), кое останува во фамилија и ќе го вози татко ми. Тој и онака има само летни гуми и се ближи време за обнова.

Слики од внатре ќе ставам прва прилика штом ја средам. Се си е здраво и функционално.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #14 на: 04 Февруари 2026, 10:29:47 am »
Da taka beshe so motorot.

Nego celicnite bandazi vidi koja dimenzija se

Ako se 5*108 R16 ET47, jas sum zainteresiran