Автор Тема: All-season гуми  (Прочитано 15977 пати)

Отсутен balanar

• Сениор
  • Пораки: 3027
Одг: All-season гуми
« Одговори #120 на: 09 Октомври 2026, 09:28:57 am »
Goodyear исто така е поевтин и подолготраен. Вложено-добиено.
Патем интересно е како се “воспалуваш” околу ситници и материјални работи. Ги возам едни од најдобрите модели на Goodyear во UUHP, па не би се нервирал околу нив :)

Ако ме читаш добро и внимателно (што очигледно е дека не) - не се ,,воспалувам" околу ситници и материјални работи.

Се ,,воспалувам" на паушални работи кои се пишуваат тука и работи кажани од ракав кои се сосема спротивни од реалната состојба.
Поентата е што не се ни ,,воспалувам", едноставно уживам да посочувам и демантирам такви глупости.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7463
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #121 на: 09 Октомври 2026, 09:29:59 am »
Ко шо има 5 дена снег во годината, најдобро е летни за на лето а целосезонски за на зима.   ;D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4759
« Одговори #122 на: 09 Октомври 2026, 10:21:18 am »
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2025-Summer-and-All-Season-Combined-Tyre-Test.htm
Цитат
Не сум сигурен дека го прочита ова:
Thirdly, the inclusion of all season tyres at all is debatable as they're not really intended for the scandinavian market. Perhaps they were intending to position them as a summer tyre alternative, but they certainly shouldn't be viewed as a year round tyre in those regions. The writer seemed pretty angry they existed at all.

I commend the effort put in to test at multiple temperatures, it's a shame they didn't share more of the data. When they have tested at multiple temperatures, they have averaged the data and just provided the average. It would be super interesting to see the swing of tyre temperatures in wet braking, as we did in the same tunnel here.

The biggest question is of course, what happened to the Asymmetric 6. We'll do some more digging to find out.

Илузорно е да се очекува од гума за цела година да е подобра и од летни и од зимски и да ги победи во сите категории, иако имало сличаеви на тестови во одредена категорија all-season гума да е или најдобра или у топ 3 во таа категорија, то ест тест.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15350
« Одговори #123 на: 09 Октомври 2026, 10:42:47 am »

Разумен компромис е разумен компромис.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9601
« Одговори #124 на: 09 Октомври 2026, 12:34:49 pm »
Ко шо има 5 дена снег во годината, најдобро е летни за на лето а целосезонски за на зима.   ;D

I ja sum za ovaa varijanta sledno. Se mislev all season za cela godina ama so nashite leta i toa shto mnogu poveke km pominuvam vo letna sezona za mene ova e sledna opcija taman zimskite posle ovaa sezona ke mi bidat za menuvanje

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2676
« Одговори #125 на: 09 Октомври 2026, 12:45:09 pm »

Искрено ми е криво што не зедов UHP целосезонска наместо зимска, на пример Pilot Sport All Season 4. Ги трошам зимските главно пошто е претопло за нив и плус губам било каков осет на волан иако се перформанс зимски. Следна кола така ќе биде

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #126 на: 09 Октомври 2026, 14:55:24 pm »
За Андреј ми е јасно, таква кола си треба два сета од најдобрите гуми, ама не ми е јасно зашто другиве не пробуваат со премиум гуми преку цела сезона. Што има да се изгуби? Имаш 1 сет, па и да се истрошат порано (сепак треба да се истестира, а не само да се претпоставува), ќе ги замениш порано, и пак е поефтино од колку да купуваш два сета.

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Пораки: 7086
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #127 на: 09 Октомври 2026, 15:35:37 pm »
Се согласувам, и јас се мислев измеѓу Goodyear летна UHP и Goodyear Vector целосезонски. Не дека Goodyear-от нема да издржат 200+кс на rwd кола, ама бидејќи веќе имам 12 бандажи, грев е да ги баталам и се одлучив за два сета (зимски сеуште немам  :-X ).
« Последно менување: 09 Октомври 2026, 16:13:19 pm nestor04 »

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3533
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #128 на: 09 Октомври 2026, 15:56:55 pm »
За Андреј ми е јасно, таква кола си треба два сета од најдобрите гуми, ама не ми е јасно зашто другиве не пробуваат со премиум гуми преку цела сезона. Што има да се изгуби? Имаш 1 сет, па и да се истрошат порано (сепак треба да се истестира, а не само да се претпоставува), ќе ги замениш порано, и пак е поефтино од колку да купуваш два сета.

Јас сум пробал. Од 2017 до 2019 возев мишелин алсизон гума. Премиум бренд.
После тоа на сите коли купувам по два пара бандажи и гуми и никогаш повеќе не планирам да возам аллсизон.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #129 на: 09 Октомври 2026, 16:52:49 pm »
Не знам што тогаш купуваш нова кола место да си го возиш кадетот, сигурно е подобар него ли новиве :)

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 944
« Одговори #130 на: 09 Октомври 2026, 18:46:29 pm »
Да, има тестови за различни димензии и различни услови.
И да, кога најновиот модел на Continental ке излезе, се тестира со last year модел на Michelin или GoodYear, може ке се покаже на некој тест, но over all, на годишен тест најчести победници се Michelin или GoodYear.
Continental, Pirelli, Bridgestone, секогаш се многу блиску, но никогаш најдобри во All Season категоријата.
Пак ке кажам, во реалноста разликата е незабележителна, и секоја од овие е многу подобар избор од Sava или Nexen на пример.

И си купил супер гума, за супер цена, со здравје да си ја возиш и де си уживаш во возењето, ама не си ја купил најдобрата гума.
Goodyear Vector All Season 4 е подобра од Continental AllSeasonContact 2, и тоа е тоа.
Толку од мене.
Поздрав

А кој рече дека сум ја купил најдобрата гума?
Или така го сврте муабетот кога остана без аргументи  :)

,,Имало тестови за различни димензии и различни услови" (LOL), ама осумте први места и тринаесет втори места (од 30 теста) на Континенталот некако магично не се важат и некако „никогаш не бил најдобар". Е како бе, какви се овие двојни стандарди? Тестовите значи за еден бренд се мајка, за другите маќеа т.е како тебе ти одговара ги толкуваш.
Oва апла покажува само на твоја пристрасност и чамче муабети, не на моја. 

Да, има тестови за различни димензии и различни услови.
И да, кога најновиот модел на Continental ке излезе, се тестира со last year модел на Michelin или GoodYear

И ова не е точно.  :)
Освен GoodYear-от кој е излезен скоро и има само една шака тестови за истиот модел (барем на TyreReviews), во поновите тестови т.е како излегуваат нови модели од други брендови - Continental-от е секогаш наспроти тековните модели на Pirelli, Michelin и сл.

Ме заболе мене за било кој бренд, не навивам за никого, утре ќе ги сменам гумите ако не ми се ОК. Ама сметаат вакви паушални глупости и двојни стандарди.
„Макс трето место" бил, важи важи.

Ок, имам малце врме за губење, ајде да го анализираме линкот од предходната порака што ја прати.
https://www.tyrereviews.com/Tyre/Continental/AllSeasonContact-2.htm/Test-Results#test-history

Тест 1
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-ams-all-season-tyre-test-195-55-r16.htm
Continental е победник, но во тестот воопшно ги нема Michelin ни GoodYear.

Тест 2
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-auto-zeitung-all-season-tyre-test.htm
Continental е второ место, но тестот е со ланскиот модел на GoodYear, gen 3

Тест 3
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-Auto-Express-All-Season-Tyre-Test.htm
Continental е на 3то место, GoodYear не е во тест-от.

Тест 4
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/The-BEST-All-Season-Tyres-For-2026-27.htm
Continental е на 6то место, GoodYear е новиот модел и е победник на тестот.

Тест 5
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-die-reifentester-all-season-tyre-test-225-40-r18.htm
GoodYear е на 2ро место, Continental на 8мо.

Тест 6
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-autobild-all-season-tyre-test-for-evs-215-55-r18.htm
Continental е пред ланскиот модел на GoodYear, gen 3

Тест 7
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-autoview-all-season-tyre-test.htm
Continental е пред ланскиот модел на GoodYear, gen 3

Тест 8
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-Autobild-Mini-All-Season-Test.htm
GoodYear е победник.

Тест 9
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2026-TUV-Test-Report-Goodyear-Vector-All-Season-4.htm
GoodYear е победник.

И така...
И твојот линк потврдува дека Goodyear Vector All Season 4 e подобар избор од Continental AllSeasonContact 2.

Поздрав.
Забавно беше

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Пораки: 7086
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #131 на: 09 Октомври 2026, 19:21:44 pm »

Разликата е минимална во цена, но сепак постои, особено во димензијата која ми требаше (испадна егзотична, чудно како сѐ е егозтично во Македонија и недостапно за разлика од било која земја во ЕУ, на 100км од мојот град на пример…). Јас го поседував претходниот модел на Goodyear (Gen 3) на СУВ од 2т+, се покажа одлично, но се потроши пребрзо (година-година ипол) и стана неупотреблива. Според некои тестови и ривјуа на германски форуми многу корисници се префрлиле од Continental на Goodyear поради долготрајноста (иако и Goodyear тера макс 50-60к).

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7305
« Одговори #132 на: 09 Октомври 2026, 19:32:27 pm »
@n1kola
Не би се сложил со тебе. Имаше тука коментари од членови дека комшии кои имаат олзисн (не се сеќавам дека беше спомнат моделот) после 2 години гумите биле срање и не можеле ни по обична угорница да се качат со нив на снег, и имаш искуство со премиум гума (Гудјиар) на СУВ каде без мака неколку години иделе на зимовање без никакви проблеми на снег.
@kimi makedonski можеш да споделиш такви резултати, баш ме интересираат бројките, не местата.

Јас со Windforce се искачував на снег на стрмна угрорнина, повели и видео:

И сега прашање до тебе, според мое искуство еве во видеово, би купил ли Windforce гума ?

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #133 на: 09 Октомври 2026, 21:41:47 pm »
Не, би купил премиум гума доколку буџетот дозволува. Ако не дозволува, тогаш би го избрал најдоброто за парите, што од тестови, што од релевантни корисници, ама би си ги смалил очекувањата тогаш.

Отсутен balanar

• Сениор
  • Пораки: 3027
« Одговори #134 на: 10 Октомври 2026, 00:03:49 am »
Чекам импресии во споредба со претходните :)

Ги провозев малку на отворен пат.
Дали е до гумата или дека се нови - истите вибрации ги осеќам на волан и на 40km/h и на 140km/h.
Едноставно спие воланот.

И доста потивки и од Савата нови кога беа и од зимските BFGoodrich. Повеќе се слуша струење на воздухот од надвор него гумите што не беше случај претходно.