Автор Тема: All-season гуми  (Прочитано 15976 пати)

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Пораки: 7086
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: All-season гуми
« Одговори #105 на: 08 Октомври 2026, 19:43:38 pm »
Сум ги возел и мислам дека Goodyear се доста подобри, особено за поладна клима.

Отсутен balanar

• Сениор
  • Пораки: 3027
« Одговори #106 на: 08 Октомври 2026, 20:19:22 pm »
https://www.tyrereviews.com/Compare/AllSeasonContact-2-VS-Vector-4Seasons-Gen-3.htm

„Доста подобри", a од 17 тестови - само во еден се пред AllSeasonContact 2, во еден е нерешено, а во 15 тестови е позади AllSeasonContact 2.
Нешто не штима... Или тестовите се платени  :)

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 944
« Одговори #107 на: 08 Октомври 2026, 20:37:57 pm »
Мислам дека треба Goodyear Vector All Season 4 да споредуваш, а не предходната генерација.
Ако не се лажам, ова е последниот тест.
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/The-BEST-All-Season-Tyres-For-2026-27.htm
И да, и мое лично мислење е дека Goodyear All Season гумата е подобра од Continental. Особено во делот на долготрајност.

Како и да е, нијанси ги делат Goodyear, Continental, Michelin, Pirelli на сите тестови. Секоја од нив е супер избор.
Супер е што можеш да си дозволиш да возиш премиум гума, уживај во моментот, не се замарајте со ситници.

Отсутен balanar

• Сениор
« Одговори #108 на: 08 Октомври 2026, 20:58:27 pm »
Toгаш да не употребуваме ,,доста подобри“ ако само нијанси се во прашање.  :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7655
« Одговори #109 на: 08 Октомври 2026, 21:29:10 pm »
Сум ги возел и мислам дека Goodyear се доста подобри, особено за поладна клима.

Какви сака нека се, доста подобри може да се од ШенЖенг 4 сеасон.

Гума од топ3 премиум не се разликува премногу од друга гума у топ3 премиум, ни па просечен корисиник може да примети нешто.

Филмови..

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
« Одговори #110 на: 08 Октомври 2026, 21:32:45 pm »
Да, многу е мала разликата помеѓу водечките 5-6 производители.
Но да сме на јасно, Continental All Season гумите никогаш не биле најдобри на тест. Може биле подобри во одредена категорија од тестот, но не во целовкупен годишен тест.
Макс биле на 3то место, и секогаш, буквално секогаш губеле од Michelin и GoodYear.

Зборувам за all season гуми.

Continental заборавив модел, кој тип на Contact е најдобрата летна гума која сум ја возел. Буквално ми замени GoodYear летна гума.

Отсутен balanar

• Сениор
« Одговори #111 на: 08 Октомври 2026, 21:40:50 pm »
Но да сме на јасно, Continental All Season гумите никогаш не биле најдобри на тест. Може биле подобри во одредена категорија од тестот, но не во целовкупен годишен тест.
Макс биле на 3то место, и секогаш, буквално секогаш губеле од Michelin и GoodYear.

Ова не е точно.
Барем во 2026-та може со два клика да се провери дека вакви тврдења како твоите не се точни и се паушални.

https://www.tyrereviews.com/Tyre/Continental/AllSeasonContact-2.htm/Test-Results#test-history

Oд 30 теста на кои се појавиле:
на 8 се прво место
на 13 се на второ место
на 4 се на трето место

и има нешто ситно под трето место

Како ова е ,,Макс биле на 3то место", можеш да ми објасниш?
Како тоа има дупло помалку тестови каде што завршиле на трето место отколку што има тестови каде завршиле на прво место?
« Последно менување: 08 Октомври 2026, 21:46:25 pm balanar »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5548
« Одговори #112 на: 08 Октомври 2026, 22:36:33 pm »
Jak madlak testovi, plateni, sponzorirani....
A tek pa u Makedonija so prljavi kolovozi, maslo po niv, goriva, i sto ti ne .... edna sporedba so testot sto da ti kazam

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
« Одговори #113 на: 09 Октомври 2026, 00:22:55 am »

Ова не е точно.
Барем во 2026-та може со два клика да се провери дека вакви тврдења како твоите не се точни и се паушални.

https://www.tyrereviews.com/Tyre/Continental/AllSeasonContact-2.htm/Test-Results#test-history

Oд 30 теста на кои се појавиле:
на 8 се прво место
на 13 се на второ место
на 4 се на трето место

и има нешто ситно под трето место

Како ова е ,,Макс биле на 3то место", можеш да ми објасниш?
Како тоа има дупло помалку тестови каде што завршиле на трето место отколку што има тестови каде завршиле на прво место?
Да, има тестови за различни димензии и различни услови.
И да, кога најновиот модел на Continental ке излезе, се тестира со last year модел на Michelin или GoodYear, може ке се покаже на некој тест, но over all, на годишен тест најчести победници се Michelin или GoodYear.
Continental, Pirelli, Bridgestone, секогаш се многу блиску, но никогаш најдобри во All Season категоријата.
Пак ке кажам, во реалноста разликата е незабележителна, и секоја од овие е многу подобар избор од Sava или Nexen на пример.

И си купил супер гума, за супер цена, со здравје да си ја возиш и де си уживаш во возењето, ама не си ја купил најдобрата гума.
Goodyear Vector All Season 4 е подобра од Continental AllSeasonContact 2, и тоа е тоа.
Толку од мене.
Поздрав

Отсутен balanar

• Сениор
« Одговори #114 на: 09 Октомври 2026, 00:46:29 am »
И да, кога најновиот модел на Continental ке излезе, се тестира со last year модел на Michelin или GoodYear, може ке се покаже на некој тест, но over all, на годишен тест најчести победници се Michelin или GoodYear.
Continental, Pirelli, Bridgestone, секогаш се многу блиску, но никогаш најдобри во All Season категоријата.
Пак ке кажам, во реалноста разликата е незабележителна, и секоја од овие е многу подобар избор од Sava или Nexen на пример.

И си купил супер гума, за супер цена, со здравје да си ја возиш и де си уживаш во возењето, ама не си ја купил најдобрата гума.
Goodyear Vector All Season 4 е подобра од Continental AllSeasonContact 2, и тоа е тоа.
Толку од мене.
Поздрав

А кој рече дека сум ја купил најдобрата гума?
Или така го сврте муабетот кога остана без аргументи  :)

,,Имало тестови за различни димензии и различни услови" (LOL), ама осумте први места и тринаесет втори места (од 30 теста) на Континенталот некако магично не се важат и некако „никогаш не бил најдобар". Е како бе, какви се овие двојни стандарди? Тестовите значи за еден бренд се мајка, за другите маќеа т.е како тебе ти одговара ги толкуваш.
Oва апла покажува само на твоја пристрасност и чамче муабети, не на моја. 

И да, кога најновиот модел на Continental ке излезе, се тестира со last year модел на Michelin или GoodYear

И ова не е точно.  :)
Освен GoodYear-от кој е излезен скоро и има само една шака тестови за истиот модел (барем на TyreReviews), во поновите тестови т.е како излегуваат нови модели од други брендови - Continental-от е секогаш наспроти тековните модели на Pirelli, Michelin и сл.

Ме заболе мене за било кој бренд, не навивам за никого, утре ќе ги сменам гумите ако не ми се ОК. Ама сметаат вакви паушални глупости и двојни стандарди.
„Макс трето место" бил, важи важи.
« Последно менување: 09 Октомври 2026, 01:19:37 am balanar »

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Пораки: 7086
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #115 на: 09 Октомври 2026, 06:59:24 am »
Goodyear исто така е поевтин и подолготраен. Вложено-добиено.
Патем интересно е како се “воспалуваш” околу ситници и материјални работи. Ги возам едни од најдобрите модели на Goodyear во UUHP, па не би се нервирал околу нив :)
« Последно менување: 09 Октомври 2026, 08:57:15 am nestor04 »

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7864
  • French diamond
« Одговори #116 на: 09 Октомври 2026, 08:06:20 am »
Јас Гудјеар ги зедов 90€ по гума во 18" димензија, ама летни. Многу се замарате за гуми. Досега секоја гума ми бркала работа и премиумот на Алфата и кинеските на Пежото. Појќе е сатисфакција на мозокот одколку реално што ќе ти притребаат премиум перформанси.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3533
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #117 на: 09 Октомври 2026, 08:48:21 am »
Со самото тоа што си купил алл сизон гуми си купил нешто нај просечно од двата света. Не на 3то на 10то место се во своите категории ако ги споредиш по соодветна сезона.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4759
« Одговори #118 на: 09 Октомври 2026, 08:53:36 am »
@n1kola
Не би се сложил со тебе. Имаше тука коментари од членови дека комшии кои имаат олзисн (не се сеќавам дека беше спомнат моделот) после 2 години гумите биле срање и не можеле ни по обична угорница да се качат со нив на снег, и имаш искуство со премиум гума (Гудјиар) на СУВ каде без мака неколку години иделе на зимовање без никакви проблеми на снег.
@kimi makedonski можеш да споделиш такви резултати, баш ме интересираат бројките, не местата.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3533
  • Хюндай Тюсон