Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 155579 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4197
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #1755 на: 03 Јули 2026, 14:05:15 pm »
Да, фаќаат.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
« Одговори #1756 на: 03 Јули 2026, 14:48:04 pm »
Фаќаат ,поготово скутери до 50 кубици за кои сопствениците немаат извадено годишно осигурување , па ги водат како нерегистрирани .

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1486
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #1757 на: 12 Јули 2026, 22:37:30 pm »
Возењето со камери на релација Скопје - Гевгелија, го направи истото неверојатно заморно. Кај автопатот е преполн со дупки, отвараш 6 очи почнувајќи од ограничувањето без иоле никаква логика кај Катланово, па се по ред до Гевгелија. Упален Вазе, кој задрндуе и на глупости, пратиш и Вибер група....
Па ондак возачи што нагло кочат пред камери (намалуваат и до -20 од дозволеното).
Плус ги лажат србите дека пресретач ќе им врачел казна, и они споулавени и уморни кочат ко нездрави, од страв.
Далеку од тоа дека треба да се лета, ама махинално ќе развиеш 140-150 и оп ете заеб од 10 еврејци.

Пред камерите немаше нешто драстично сообраќајки на таа делница. Сега и една полмалце да има од порано, по медиумите ќе биде главна вест. Ретките несреќи што се случуваа беа од уморни срби. Сега ќе биде од судари поради кочење за камери.

А да, идиотско е намалувањето на 80 во тунели. Ладно може 100ка. У Италија на пример, 90% од тунелите немаат намалување во однос на брзината пред тунелот.

Бати Сејф Сити бати.

А да на враќање поради гужва опцијата е Дојран, ама не преку Валандово туку преку Богданци. Добар пат, иста км, а порано се влегуе на *баниов автопат.

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 328
« Одговори #1758 на: 12 Јули 2026, 22:44:12 pm »
Има ли негде пред Велес каде што е ограничување 50кмч, ми стигна опомена дека сум возел 56, не видов ни знак ни ништо, 4 часот беше сабајле.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7429
« Одговори #1759 на: 12 Јули 2026, 23:09:07 pm »
Возењето со камери на релација Скопје - Гевгелија, го направи истото неверојатно заморно. Кај автопатот е преполн со дупки, отвараш 6 очи почнувајќи од ограничувањето без иоле никаква логика кај Катланово, па се по ред до Гевгелија. Упален Вазе, кој задрндуе и на глупости, пратиш и Вибер група....
Па ондак возачи што нагло кочат пред камери (намалуваат и до -20 од дозволеното).
Плус ги лажат србите дека пресретач ќе им врачел казна, и они споулавени и уморни кочат ко нездрави, од страв.
Далеку од тоа дека треба да се лета, ама махинално ќе развиеш 140-150 и оп ете заеб од 10 еврејци.

Пред камерите немаше нешто драстично сообраќајки на таа делница. Сега и една полмалце да има од порано, по медиумите ќе биде главна вест. Ретките несреќи што се случуваа беа од уморни срби. Сега ќе биде од судари поради кочење за камери.

А да, идиотско е намалувањето на 80 во тунели. Ладно може 100ка. У Италија на пример, 90% од тунелите немаат намалување во однос на брзината пред тунелот.

Бати Сејф Сити бати.

А да на враќање поради гужва опцијата е Дојран, ама не преку Валандово туку преку Богданци. Добар пат, иста км, а порано се влегуе на *баниов автопат.
Каков е патот преку Богданци?

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2901
« Одговори #1760 на: 12 Јули 2026, 23:20:43 pm »
Добар.
Со обиколницата подобро е каде-каде.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2541
« Одговори #1761 на: 13 Јули 2026, 23:46:03 pm »
Што знам, јас еве трет пат како се враќам вечерва од Грција летово, немав мака. Да има дупки, особено на патот назад, ама не ми беше нешто мака да кажам. Сејф Сити со Waze не ми е проблем ич, не сум имал ситуација да дава непотребни информации. Освен што на Шел во Мк немаа 98ица а тргнав со нецел резервоар па тренирав контрола на стапало до Гулф. 😬

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #1762 на: 14 Јули 2026, 10:42:59 am »

Бати Сејф Сити бати.

3/4 камери работат на цела делница вкупно. Инаку според мене Македонија е земја каде што најјбрзо може да се вози со најјмали последици. Стварно макава не Ви ја разбирам.
« Последно менување: 14 Јули 2026, 11:10:48 am Sase_91 »

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 641
  • Сузуки Витариче
« Одговори #1763 на: 14 Јули 2026, 10:46:33 am »
Денес на работа стигна казна од камерите пред патарина Петровец. На правата делница што има зелени тараби на средината за да не сметаат фаровите од спротивна насока.
https://maps.app.goo.gl/qRHHFgt59onktKK47

Казната е за 122km/h на дозволено 100km/h.
Дали овде се менувани знаци бидејќи на Google Maps стои знакот 120km/h?
Потпис.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #1764 на: 14 Јули 2026, 10:55:22 am »
Денес на работа стигна казна од камерите пред патарина Петровец. На правата делница што има зелени тараби на средината за да не сметаат фаровите од спротивна насока.

Да не се работи за товарно возило? Таквите ги препознава системот и за нив ограничувањето е помало. Инаку 120 е таму ограничување.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 941
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #1765 на: 14 Јули 2026, 11:03:24 am »
Да не сте возеле возило кое е ограничено на 100км/ч? Инаку и јас како што памтам, таму е 120 км/ч ограничувањето.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2541
« Одговори #1766 на: 14 Јули 2026, 11:04:43 am »

Бати Сејф Сити бати.

3/4 камери работат на цела делница вкупно. Инаку според мене Македонија е земја каде што најјбрзо може да се вози со најјмали последици. Срварно макава не Ви ја разбирам.

100%. Камерите на Скопје-Гевгелија се на толку големо растојание една од друга што практично и да не се менува како возиш, со исклучок што треба да успориш 5-6 пати што не е реално никаков проблем.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 641
  • Сузуки Витариче
« Одговори #1767 на: 14 Јули 2026, 11:41:47 am »

Да не се работи за товарно возило? Таквите ги препознава системот и за нив ограничувањето е помало. Инаку 120 е таму ограничување.

Сега проверив, да, во случајов е возило регистрирано како товарно.
Сега е јасно зошто е сметано со ограничување 100km/h. 
Потпис.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8344
  • Плинаш!!!
« Одговори #1768 на: 14 Јули 2026, 13:05:51 pm »
Дали мислите дека системот чита дали е товарно или не? Дали некој знае 100% од искуство да потврди?

Јас мислам дека чита само брзина, а не дека одредува категорија.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1486
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #1769 на: 14 Јули 2026, 13:07:37 pm »
Делницата Скопје - Гевгелија и обратно, повеќето од нас ја возат ретко, како пат спрема Грција. 1, 2 3 пати годишно. Возиш за да стигнеш од точка А до Б.
Пред камерите се возеше опуштено, на одредени места и 140-150 ( во рамки на нормално возење ) и секако со внимание на можни радарски заседи. Постојат нереално глупави нагли и нејасни ограничувања (како пред Катланово).
Јас пред камерите возев нормално и опуштено и бев спремен на санкција казна во пари ако ме чепне некој радар на 140-150. За мене тоа е максимална оптимална брзина (само на одредени делници) за да ме држи целосно концетриран. Истата брзина ја возам и во Србија и во Хрватска без оптеретувања, и за среќа без проблем од тамошните полиции, кои се толерантни до 150-160.
Употреба на Waze задолжителна со оглед дека треба почесто да возиш за да запаметиш каде се камерите. Со waze се минимизира функцијата на камерите како такви, а проблем се наглите кочења на возачи кои намалуваат како муви без глава, и 20 км/ч помалку од ограничувањето кај камерите.
И на што се сведува се ова ? На едно огромно ништо и само замарање дур возиш. Исто и во Скопје. Седнуваш во кола, и прва помисла ти е кај се камерите по рутата која ја возиш. Таму се тегавиш со 50. А на сите други се опушташ до неверојатни 60-70 :) Осем ако немаш некој слепец пред тебе кој неможеш да го претекнеш кој од Ѓорче до Автокоманда вози сигурица не повеќе од 40.

Нејсе, гледам дека другите си легнале на брашното. Супер им е, дури ни дупките на патот не ги осеќаат.