Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 90511 пати)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7209
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #1155 на: 16 Февруари 2026, 10:43:28 am »
Арно не врни снег кај нас, инаку на автопат пред секоја камера ќе треба таблици да чистиме, оти апсаана.  :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1156 на: 16 Февруари 2026, 10:55:18 am »
Имаш некаква официјална потврда за ова? Колку што знам, само таблица е.

https://www.tattile.com/vision-solutions/smartplus-speed/

Smart+ Speed detects all transit with 99% of accuracy, providing complete recognition of brand, model, class, and color of the vehicle.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #1157 на: 16 Февруари 2026, 11:52:42 am »
Имаш некаква официјална потврда за ова? Колку што знам, само таблица е.

https://www.tattile.com/vision-solutions/smartplus-speed/

Smart+ Speed detects all transit with 99% of accuracy, providing complete recognition of brand, model, class, and color of the vehicle.
Со среќа нека му е со детекција на кинеските брендови :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6292
« Одговори #1158 на: 17 Февруари 2026, 16:03:26 pm »
Еве некое патешествие со Сејф сити.
https://www.facebook.com/share/p/18ME8Rzrbw/?mibextid=wwXIfr
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1464
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #1159 на: 17 Февруари 2026, 16:06:27 pm »
За оние кои не користат фејс.

Безбеден град патешествие...
Ден 1. Се движам во група од неколку возила по „Илинденска“ и сите во група намалуваме брзина поради црвено светло.  Во тој момент, моторче шиба меѓу возила, и ете ти пристигнува SMS за пречекорување на брзина и казна од 15 евра(7,5). Радарот фактички ја бележи неговата брзина, додека OCR софтверот од камерата бара регистрација во радиусот на објектот што брза, и за беља тоа сум ти бил јас!!! (моторчињата нели немаат напред регистарски таблички...)   С ..  судбина.. нејсе, си викам ќе се жалам ништо страшно...
Ден 2. Одам на шалтер сејф-сити во МВР позади зградата на МТВ, ми кажува дечкото дека тука не е за жалби шалтер, треба да се обратам во Полициска Станица (П.С.).
Одам во П.С. со истиот муабет и копии од записникот и фотките што доаѓаат со него.. добивам инфо:  за жалбите од СејфСити треба да одите во суд за прекршоци карши факултетите.
Одам во Суд, во една канцеларија преполна со плакари со некаква архива, љубезна службеничка ми објаснува што и како да пополнам во два примероци и да доставам кај нив на шалтер, арно ама проблем.. колата е службена(моја фирма) треба да дадам изјава во МВР дека јас сум возел...
Одам повторно во П.С. и барам да пополнам изјава, арно ама ми бараат патен налог или полномошно со печат и потпис..
Ден 3. Одам во П.С.  со уредно спремни документи, службеното лице што ме прими да пополнам изјава пријателски ме советува да си ја платам казната додека е време за 50  % попуст, бидејќи како што тој заклучи, нема шанси сејф сити да згреши... изречно се противам ....и виде не виде, извади формулар за да го пополниме. Значи, сега треба да очекувам да стигне нов записник за „сторениот прекршок“ по SMS и е-меил, ама сега на мое име. ОК ќе чекам..
Ден 4. Чекам јас така 24 часа, нема нов SMS,  нема меил.. одам во П.С. !! барам на портирница да се качам до шалтерот, не ми е допуштено, телефонски се комуницира од портирница до некој фактор „горе“ и повратно добивам дека треба деновиве треба да добијам по SMS, а не како што вчера сум разбрал – веднаш или најкасно утре...
Ден 5. Во меѓувреме одминува осмиот ден, ќе следи наплата од 15 евра или присилна наплата!!! Се упатувам повторно до П.С. инсистирам на портирница да се качам горе, ОК ме пушти дечкото.. таму се најде љубезен човек, едно 15 минути веројатно го бараше случајот, и ме извести дека е ставен на ред за процесирање.. верувам бидејќи бев упорен 😊.  И навистина, после два саати стигна нов записник на мое име, со нов датум од тој ден.
Ден 6. Одам со сите потребни документи во два примероци во прекршочен суд, на шалтер ми бараат ТРИ копии, мое образложение дека кажано ми е за ДВА, моето се разбира не помина 😊
Уште едно одење до судот, сега со три копии во рака, конечно на едната копија се удира печат и останува кај мене а другите две копии ги преземаат. Прашувам:  Дали сега ќе биде стопирана штоперицата од 8 те дена??  „ништо не знам .. ништо не знам“ беше одговорот .. 
Значи многу  сум среќен што правдата ја доби првата разрешница!! Шест дена шетање по институции а некогаш и по неколку во истиот ден!!!!!
Се надевам судот ќе ангажира стручно лице од областа сообраќај, за него случајот ќе биде „гола вода“ ама за сејф сити сериозен проблем!!! За системското решение за вакви жалби ништо ново.. уште сме во минатиот век.. хартии, копии, шетање по шалтери..
Останете ми безбедни !

МЗ претходно во форумов на темата реков дека многу други предуслови треба да се исполнат. Ама ете некои ќе се радуваат на Сејф нели сити.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #1160 на: 17 Февруари 2026, 16:13:51 pm »
дечки прва казна пристигна. На водно На ул. Тодор Александров фатен со 41км во зона од 30км.😁
Сумата е 15 евра.
Не сум во тек, дали може да се плати електронски или мора да се оди со уплатница?
И дали ако е физички мора да се носи уплатница во МВР или имаат поинаку увид за уплатата?

Праќаат слики сега?

Исто така провери да не си бил во насоката во која што беше грешно означена брзината.

Да од кочо рацин накај Панорама. Во таа насока на враќање гледам дека има знак 40 км/ч

А таму гледам на спуштање дека стои знак 40 км/ч.
Незнам дали некаде има опција да се обратам и дали воопшто ќе ми одговорат брзо.
Би си платил и казна, веројатно 15еу (на пола е 500 денари),
Но ете ако имал некој искуство, како се решаваат овие случаи нека пише.

Сега си има знак бидејќи е школска зона. Баш пред некој ден го приметив. 30 си е ограничувањето. Ќе го јадеме сите таму барем еднаш.
Мислиш од доле нагоре или на спуст.
Јас на враќање баш погледнав и не приметив дека има 30 знак ама добро.
Како и да е споделив бидејќи е убаво да знаеме.
дека и таму има камери и ограничување.

Сега уште некој да објасни каков е најбрз начин за плаќање. се надевам дека не треба да се оди во МВР кај алфите за оставање уплатница како доказ

Сакаш да ми кажеш дека не иде во пораката/мејлот линк да платиш онлајн?

Не бе оваа држава да не беше толку тажно смешно ќе беше

Колку што гледам нема. Има само да го симнеш записникот и толку.
Во записникот пишува на која сметка и како се уплаќа со ПП50 образец.
Исто така имаше некаде прашање дали има слика, да има две слики барем јас тоа што го видов на 30 дозволено кај кочо рацин, една од колата во гро план, но со намерно пикселизиран простор на шофершајбна и друга од колата во „околина“ за да се види точната локација каде е направен прекршокот. На сликата во гро план има и други некои податоци, освен брзина и време кога е направен прекршокот. Така да, јасно е прикажано се.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2363
« Одговори #1162 на: 17 Февруари 2026, 17:43:46 pm »
Ова дека можело да се деси ни на крај памет
https://skopjeinfo.mk/namesto-na-motorot-sejf-siti-gi-snimil-negovite-tablichki-skopjanec-raskazhuva-za-pateshestvieto?fbclid=IwdGRjcAQBcnxjbGNrBAFyGWV4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDDM1MDY4NTUzMTcyOAABHnPnhqbL5rP0Ng09nOnQO9LjiMfp0xpJCKwYy82lSuqt2SoCmNXHTFB9KqRK_aem_tyU_tgTIq8cyoa0iUtsmjg

Фактот дека треба да поминеш низ 4 институции и да изгубиш 6 дена само да поднесеш жалба за прекршок што ти не си го сторил, а тоа не можеш да го направиш онлајн како што може да стигаат казните, односно полесно е да платиш тие 7.5 евра иако ти не си крив, е уште еден доказ дека имплементацијата на Safe City е направена само за земање пари од народот скриен зад „јавна безбедност“, and I will die on this hill. Она што може да вработат уште неколку луѓе во јавна администрација за да „има луѓе што ќе ги процесираат жалбите“, тоа е само бонус.

Пред да ми пише некој „вози како што треба и нема да платиш“, треба да знаете дека ни 1 опомена немам добиено откако почна тест периодот, а камоли казна. Ама системот е трул и на тие што го имплементираат ич не им е гајле за в(н)ашата безбедност.

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 751
    • ibiz.mk
« Одговори #1163 на: 17 Февруари 2026, 17:59:39 pm »
@andrejnaumovski намерно направен систем да те натера да се откажеш за 7.5€

Како и се кај нас да заглавиш во лавиринт

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4288
« Одговори #1164 на: 17 Февруари 2026, 18:00:31 pm »
Поука од погоре е дека со моторче не можат да те казнат.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #1165 на: 17 Февруари 2026, 18:02:16 pm »
@andrejnaumovski намерно направен систем да те натера да се откажеш за 7.5€

Како и се кај нас да заглавиш во лавиринт

Да де, ете овој одлучил да се мачи со системот - колку ќе си речат „Ај бе за 7.5 евра не можам да излагам од работа цела недела, поарно ќе платам?“

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 306
« Одговори #1166 на: 17 Февруари 2026, 18:39:12 pm »
Ќе се среди со време нема ни да се прави муабет за сејф сити, туку дали планираат овие камиказиве по коловози со тротинети да ги средат, уште на автопат на крајна лева не сум ги видел.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #1167 на: 17 Февруари 2026, 18:47:56 pm »
Ќе се среди со време

Не се сеќавам на проект во државава што се средил со време. Обично ги пуштаат полуготови и ги оставаат така.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
« Одговори #1168 на: 17 Февруари 2026, 23:52:36 pm »
Ова дека можело да се деси ни на крај памет
https://skopjeinfo.mk/namesto-na-motorot-sejf-siti-gi-snimil-negovite-tablichki-skopjanec-raskazhuva-za-pateshestvieto?fbclid=IwdGRjcAQBcnxjbGNrBAFyGWV4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDDM1MDY4NTUzMTcyOAABHnPnhqbL5rP0Ng09nOnQO9LjiMfp0xpJCKwYy82lSuqt2SoCmNXHTFB9KqRK_aem_tyU_tgTIq8cyoa0iUtsmjg

Фактот дека треба да поминеш низ 4 институции и да изгубиш 6 дена само да поднесеш жалба за прекршок што ти не си го сторил, а тоа не можеш да го направиш онлајн како што може да стигаат казните, односно полесно е да платиш тие 7.5 евра иако ти не си крив, е уште еден доказ дека имплементацијата на Safe City е направена само за земање пари од народот скриен зад „јавна безбедност“, and I will die on this hill. Она што може да вработат уште неколку луѓе во јавна администрација за да „има луѓе што ќе ги процесираат жалбите“, тоа е само бонус.

Пред да ми пише некој „вози како што треба и нема да платиш“, треба да знаете дека ни 1 опомена немам добиено откако почна тест периодот, а камоли казна. Ама системот е трул и на тие што го имплементираат ич не им е гајле за в(н)ашата безбедност.

Самиот процес е неуставен и треба да се покрене иницијатива до уставен суд.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7209
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1169 на: 18 Февруари 2026, 07:16:32 am »
Поука од погоре е дека со моторче не можат да те казнат.

Дури и повеќе сила ќе земат летово, ај ќе ги дупиме овие со колите да ги казнуваат.