Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 86822 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #810 на: 27 Јануари 2026, 08:53:34 am »
Лепи Села објаснио:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Како и плаќањето сметки за струја, вода, даноци и придонеси. Душа им извадија.

Да не им е човек во кожа....
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #811 на: 27 Јануари 2026, 09:58:01 am »

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #812 на: 27 Јануари 2026, 10:20:40 am »
Смејте се вие ама кад тад ќе уведат обратен рамковен за сејф сити. А тоа е максимум 20 проценти од казните да бидат за албанците.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #813 на: 27 Јануари 2026, 12:22:32 pm »
20% на брзината :D Си возел со 70, ти одземаат 20% и таман си во легална граница :D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
« Одговори #814 на: 27 Јануари 2026, 14:15:46 pm »
@Jimny По муабетот изгледаш како изневерен од дрпспмне и тоа што дрпсмне ветувало нема никаква врдка со постот на членот и туку така да го направиш дел од партијата.

@andrejnaumovski Не дека оправдувам тоа што имплементацијата оди не баш добро,а и не знам зошто се има такво мислење.Дали бекој е казнет досега по грешка или не оправдано или па грешките од тест периодот се проблемот?
Пошо баш пред некој ден читав дека во Англија камери на беколку места со години не работеле камо треба и сликале погрешно.Значи и кај по искусните има фалинки во системот.

Лондон има преку 600к вкупно камери низ цел град, од кои солиден процент претпоставувам се сообраќајни.

Не иде добро имплементацијата заради многу работи:
1. На 7 дена пред пуштање на системот во употреба јас видов по интернет 3 случаи за кои што стигнале тест казни за возење 5-6км/ч ПОД дозволеното, од кои една тука на форумов
2. Заклучно со 16.01.2026 МВР немала поднесено барање до лизинг компаниите да поднесат контакт податоци за лизинг корисниците за секое возило (не сум проверил ама не би ме чудело уште да немаат). Што значи дека луѓето и компаниите што возат коли на лизинг немале прилика да тестираат дали нивните контакт податоци се точно внесени
3. 2 месеци има тест период а нема едноставен начин како да пријавиш неисправност во системот (ако воопшто има начин)
4. Не може државата да одлучи да си ја олесни работата за нив така што казните ќе ги испраќа електронски а не до физичка адреса, АМА кога ќе дојде време за поднесување жалба тебе да не ти овозможи електронски да го решиш тоа туку да одиш на еден единствен шалтер во градов за тие работи
5. Пишав погоре дека камерите како што се моментално распределени се нерамномерно, и се повеќе таргетирани за да наплатат што е можно повеќе отколку да воведат некаква безбедност (сабајле ќе ме изгазеа на пешачки на 8ми Септември околу кој нема ниту една камера, а пешачкиот не е со семафор)
6. Системот треба да е комплементарен на работата на полицијата ама прво полицијата треба да работи. Џабе ќе се казнува преку камери за неправилно паркирање кога низ споредни улички неправилното паркирање е 20 пати полошо отколку по булевари а баш во тие делови нема камери. Полиција со месеци барам бар еднаш неделно за паркинг ситуацијата околку мојата зграда, секој повик добивам „Ќе пратиме пајак“ ама изгледа пајакот на грешно место го праќаат :)

Во секој случај, има мноооооогу утки во системов. Да го водев јас проектов мене ќе ми беше срам вака да излезе во продукција. Моментално вака нешто испаѓа

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
« Одговори #815 на: 27 Јануари 2026, 14:22:23 pm »
@Jimny По муабетот изгледаш како изневерен од дрпспмне и тоа што дрпсмне ветувало нема никаква врдка со постот на членот и туку така да го направиш дел од партијата.

@andrejnaumovski Не дека оправдувам тоа што имплементацијата оди не баш добро,а и не знам зошто се има такво мислење.Дали бекој е казнет досега по грешка или не оправдано или па грешките од тест периодот се проблемот?
Пошо баш пред некој ден читав дека во Англија камери на беколку места со години не работеле камо треба и сликале погрешно.Значи и кај по искусните има фалинки во системот.

Лондон има преку 600к вкупно камери низ цел град, од кои солиден процент претпоставувам се сообраќајни.

1. На 7 дена пред пуштање на системот во употреба јас видов по интернет 3 случаи за кои што стигнале тест казни за возење 5-6км/ч ПОД дозволеното, од кои една тука на форумов
2. Заклучно со 16.01.2026 МВР немала поднесено барање до лизинг компаниите да поднесат контакт податоци за лизинг корисниците за секое возило (не сум проверил ама не би ме чудело уште да немаат). Што значи дека луѓето и компаниите што возат коли на лизинг немале прилика да тестираат дали нивните контакт податоци се точно внесени
3. 2 месеци има тест период а нема едноставен начин како да пријавиш неисправност во системот (ако воопшто има начин)
4. Не може државата да одлучи да си ја олесни работата за нив така што казните ќе ги испраќа електронски а не до физичка адреса, АМА кога ќе дојде време за поднесување жалба тебе да не ти овозможи електронски да го решиш тоа туку да одиш на еден единствен шалтер во градов за тие работи
5. Пишав погоре дека камерите како што се моментално распределени се нерамномерно, и се повеќе таргетирани за да наплатат што е можно повеќе отколку да воведат некаква безбедност (сабајле ќе ме изгазеа на пешачки на 8ми Септември околу кој нема ниту една камера, а пешачкиот не е со семафор)
6. Системот треба да е комплементарен на работата на полицијата ама прво полицијата треба да работи. Џабе ќе се казнува преку камери за неправилно паркирање кога низ споредни улички неправилното паркирање е 20 пати полошо отколку по булевари а баш во тие делови нема камери. Полиција со месеци барам бар еднаш неделно за паркинг ситуацијата околку мојата зграда, секој повик добивам „Ќе пратиме пајак“ ама изгледа пајакот на грешно место го праќаат :)

Во секој случај, има мноооооогу утки во системов. Да го водев јас проектов мене ќе ми беше срам вака да излезе во продукција. Моментално вака нешто испаѓа

За болдираното. Во секоја сообраќајна пишува Сопственик и Корисник на возилото.
Корисникот е тој што го користи од лизинг компанијата и истиот сам си го регистрира возилото. Кога го регистрира си дава негови податоци, па со тоа и податоците за сејф сити. Кој има возило на лизинг може да потврди дали е ова точно, јас како што знам и сум гледал сообраќајни (а гледам секој ден сообраќајни на товарни возила кој што се на лизинг).
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #816 на: 27 Јануари 2026, 14:26:19 pm »

За болдираното. Во секоја сообраќајна пишува Сопственик и Корисник на возилото.
Корисникот е тој што го користи од лизинг компанијата и истиот сам си го регистрира возилото. Кога го регистрира си дава негови податоци, па со тоа и податоците за сејф сити. Кој има возило на лизинг може да потврди дали е ова точно, јас како што знам и сум гледал сообраќајни (а гледам секој ден сообраќајни на товарни возила кој што се на лизинг).

Така е во сообраќајна, но при регистрација го заведуваат контактот од сопственикот односно лизинг компанијата а после лизинг компанијата треба да достави контакт за секое возило до МВР, односно од МВР се чека да го побараат. Мене и на сите што ги знам што се на лизинг ни побараа контакт информации уште првата недела од декември, но пред 10 дена ми потврдија дека уште чекаат од МВР барање да ги достават тие контакт информации. Од прва рака искуство, конкретно за финансиски лизинг. За оперативен не знам како е

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6291
« Одговори #817 на: 27 Јануари 2026, 14:37:55 pm »
За нас селаните од провинции ако ни стигни грешна казна или пак сме се тргале за брза помош и слично ќе треба да фрламе 50 еврљ трошоци и ден губење до Ск и назад за да се правдаме дека е грешка на системот ?
Топ.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15118
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #818 на: 27 Јануари 2026, 14:39:33 pm »
Poarno plati ja kaznata na pola ako ne e 300e i raat si.😂
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3635
« Одговори #819 на: 27 Јануари 2026, 14:40:13 pm »
Јас не знам како само да реагирам на семафор иде хитна или пожарна прв си црвено е морам да појдам напред или искосам со тоа згазнам линии и автоматски очекувам дека ке регистрира на црвено дека сум минал, и иди докажи се после, или друго во глава што ми се врти пола кола пред линијата да се стои за ако треба да се изведе ваков маневар...
За такви ситуации си има шалтер за сејфсити во телевизија, ќе си земеш два дена одмор и ќе идеш да пуштиш приговор, пошто редот ќе биде претпоставувам до Вардар.

Фали ти уплатница/печатот е избледен донеси нова уплатница фати си  ред од соборна.. во тој правец накај мтв.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #820 на: 27 Јануари 2026, 14:41:03 pm »
А уште една работа, дали објавија како ќе стига казна за нерегистрирани возила кога, ако возилото не било регистрирано во текот на 2025та година, сопственикот не оставил податоци за контакт?

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
« Одговори #821 на: 27 Јануари 2026, 14:43:49 pm »
Дечки, полека бе со прашањата...
Едно по едно на сите ќе ви одговорам, ама трпение малку, да го доштеловам сејф сити ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20377
« Одговори #822 на: 27 Јануари 2026, 16:16:46 pm »
bezbedengrad@moi.gov.mk

Пробајте, може ќе одговорат.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15118
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #823 на: 27 Јануари 2026, 16:26:30 pm »
А уште една работа, дали објавија како ќе стига казна за нерегистрирани возила кога, ако возилото не било регистрирано во текот на 2025та година, сопственикот не оставил податоци за контакт?
Mvr valjda mozi da najdi koj e sopstvenik na voziloto.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
« Одговори #824 на: 27 Јануари 2026, 16:31:49 pm »
Тие нерегистрираните, најлесно. Таблиците ќе ги извадат и без таблици ќе си возат.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.