Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 86883 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3635
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #765 на: 25 Јануари 2026, 09:39:35 am »
https://emagazin.mk/kazni-bezbeden-grad/

Удри му присилна наплата, ке го чекам, земи му се што има ,сака да вози ке плати и оро ке игра.Ако треба и за коли данок што ја има ке плати и ако не вози ништо не ме чуди.Ова знаеш како го напраивле седнале таму 5-6 абдали виде баце миљардите треба да се вратат дај ние да удриме ова со казни симболични цени друг спас нема како да се вратат парите,нема фирми производства еконимија обртај на пари.Удри таму сејф сити и така аздисаа со коли гледаш скопје ,куманово,тетово колапас коли чим има пари да вози кола од 20,30илјади евра ке плати и 50 евра ,толку коли илјаднци пута толку на ден пари за толку време ке покриеме некоја дупка, ние се обезбедивме овие за 2години коа ке дојдат нека укинуваат и глумат патриоти...
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
« Одговори #766 на: 25 Јануари 2026, 10:28:14 am »
Овие граници за брзо возење се за во град јас колку што знам, не можам да најдам ниедна измена во Законот за безбедност во сообраќајот што укажува на сменети граници за брзо возење. Поправете ме ако грешам

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
« Одговори #767 на: 25 Јануари 2026, 10:45:08 am »

Удри му присилна наплата, ке го чекам, земи му се што има ,сака да вози ке плати и оро ке игра.Ако треба и за коли данок што ја има ке плати и ако не вози ништо не ме чуди.Ова знаеш како го напраивле седнале таму 5-6 абдали виде баце миљардите треба да се вратат дај ние да удриме ова со казни симболични цени друг спас нема како да се вратат парите,нема фирми производства еконимија обртај на пари.Удри таму сејф сити и така аздисаа со коли гледаш скопје ,куманово,тетово колапас коли чим има пари да вози кола од 20,30илјади евра ке плати и 50 евра ,толку коли илјаднци пута толку на ден пари за толку време ке покриеме некоја дупка, ние се обезбедивме овие за 2години коа ке дојдат нека укинуваат и глумат патриоти...
Не се читаат портали, закон се чита.

Првин, улицата е Октомвриска Револуција каде што поминав, а второто...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Реков ја циркуз ќе биде, ама тоа е. Многу сакаме да се фалиме додека другите нѝ викаат дека не е ко што треба.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #768 на: 25 Јануари 2026, 11:45:02 am »

Не се читаат портали, закон се чита.

Реков ја циркуз ќе биде, ама тоа е. Многу сакаме да се фалиме додека другите нѝ викаат дека не е ко што треба.

На кој закон мислиш? Треба да знаеме кој закон да читаме и по кој да се однесуваме, бидејќи многу закони не се исти за сите. Закон кој самите го толкуваат како што им текне, конкретно сегашните министри и влада. Еден закон за народот, друг за партиите.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #769 на: 25 Јануари 2026, 11:50:45 am »

Значи те обвинуваат за нешто каде не си, утре кој ти гарантира дека ако некој не дај боже згази човек на друга локација а тебе те посочат како со овој документ како ке докажеш? не дај боже само.. во кои лавиринти ке докажеш дека не си на 3мак ударна бригада.Кога немаш допирна точка со таа локација.Што е најжално има случаи каде луѓе воопшто во тој ден не возеле или излегле од гаража им стига порака за прекорачување брзина.

Ако ова не е само за пари смислено како од народ да се зима и казнува , значи сите сме ретардирани .Ниту ги интерсира безбедност ниту ништо за граѓани гледаме како се грижат за сите.
Мизерија.
Нека кажат колку пари им се доста  и нека се гонат сите до еден ке им дадеме.Аир да не видат

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7649
  • French diamond
« Одговори #770 на: 25 Јануари 2026, 13:11:23 pm »
Во многу европски градови има камери кои мерат просечна брзина, незнам зошто вие толку кукате...ете имате 6км/ч толеранција, казните се мали и пак плачите.

До плус 30 км/ч казната е 45€, јас за +29 платив 208.5€, за +18 км/ч 98.5€...а се фалите со плати преку 2000€.
« Последно менување: 25 Јануари 2026, 13:38:36 pm n1kola »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15118
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #771 на: 25 Јануари 2026, 13:30:53 pm »
Не само во пати,туку и во поени и забрани.
Ако возиш над 20 ем повисока казна ем пункт ем забрана.
Ама Македончето сака да има ред ама тој да прави што сака и да не биди засегнат.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55238
  • Махер
« Одговори #772 на: 25 Јануари 2026, 13:48:39 pm »
Има ли некој скриншот од нерегистирано возило што фатиле? Сепак тоа е најклучното, за менталитетот да се реши во државата.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20377
« Одговори #773 на: 25 Јануари 2026, 14:16:32 pm »
Овој систем директно го гази фундаменталниот правен принцип In dubio pro reo во случај на сомнеж или недоволно докази (на пример, кога не се гледа лицето на возачот), судот МОРА да одлучи во корист на обвинетиот. Кај нас, МВР го прави спротивното: во случај на сомнеж, автоматски го казнува сопственикот.

За 'сопственикот е крив': Ако некој направи прекршок со твој предмет (нож, алат, телефон), државата не смее да те казни тебе само затоа што си сопственик. Обврската за идентификација на сторителот е на полицијата. Ако не можат да докажат КОЈ возел, не смеат да казнат НИКОЈ. Сè друго е правна импровизација.

Принуден информант: Не може државата да ме принудува да вршам истрага и да 'предавам' пријатели за да ја докажувам сопствената невиност. Тоа е префрлање на истражниот товар од државата врз граѓанинот, што е спротивно на сите меѓународни стандарди за фер судење.

За приватноста: Ова не е само за казна, туку за масовно следење на сите нас 24/7 без судски налог (Член 25 од Уставот).

Отсутен HoLfElDeR

• Почетник
  • *
  • Пораки: 42
« Одговори #774 на: 25 Јануари 2026, 14:29:40 pm »
Има различни модели:
https://www.directindustry.com/prod/tattile-srl/product-69514-2698445.html

Овие се за брзина

Денеска се врши тестирање, на Октомвриска е 40км, ќе сменат во софтверот да не е 50 како што е за булевари и ќе биде таман 40. За тоа дека 3МУБ пишува е нивна грешка и би требало да исправат, инаку може да се спори

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #775 на: 25 Јануари 2026, 15:03:21 pm »
Овој систем директно го гази фундаменталниот правен принцип In dubio pro reo во случај на сомнеж или недоволно докази (на пример, кога не се гледа лицето на возачот), судот МОРА да одлучи во корист на обвинетиот. Кај нас, МВР го прави спротивното: во случај на сомнеж, автоматски го казнува сопственикот.

За 'сопственикот е крив': Ако некој направи прекршок со твој предмет (нож, алат, телефон), државата не смее да те казни тебе само затоа што си сопственик. Обврската за идентификација на сторителот е на полицијата. Ако не можат да докажат КОЈ возел, не смеат да казнат НИКОЈ. Сè друго е правна импровизација.

Принуден информант: Не може државата да ме принудува да вршам истрага и да 'предавам' пријатели за да ја докажувам сопствената невиност. Тоа е префрлање на истражниот товар од државата врз граѓанинот, што е спротивно на сите меѓународни стандарди за фер судење.

За приватноста: Ова не е само за казна, туку за масовно следење на сите нас 24/7 без судски налог (Член 25 од Уставот).

:D Ве следат, големи играчи сте во светот, мора да бидите надгледувани ...

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6291
« Одговори #776 на: 25 Јануари 2026, 15:24:44 pm »
Арани за дрва сечење, троколки со ѓубре, комбиња крш со железа со различни таблици шо возат во обратна насока како им стигаат казните ?
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #777 на: 25 Јануари 2026, 15:28:57 pm »
Тие не газат луѓе, барем до сега не сум слушнал. Купи си Аран и вози ако мислиш дека тој живот е полесен.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15118
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #778 на: 25 Јануари 2026, 15:38:58 pm »
Ама не сакаш тој со аранот да ти ја сокрши една година стара кола притоа гледаш дека е направен магија дали на лепак дали со ракија.
Тоа племе никогаш нема да се научи,ама тоа е друга тема.Па уште горе кај тунелот ги трпат,тоа од таму мора да се исели.
На тема казни истото е секаде во светот,му стига на сопственикот,незнам зошто некок си мисли дека полицијата ќе прави истрага за дали возел Гоце или бил Пеце со колата на Гоце.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6291
« Одговори #779 на: 25 Јануари 2026, 16:39:56 pm »
@MecheTo Сали мостот летоска сљупија  една кола со аран, излњгоја како глувци од куќите, чоекот си ојде со оштетена кола, исшамаран/боксован и полициски записник, за кој што многу вероватно ќе си го плати само тој бидејки повика полиција.
Овие другите…. Ништо :)
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html