Автор Тема: Нови седишта  (Прочитано 894 пати)

Отсутен NiceNaumóski2000

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 55
Нови седишта
« на: 26 Јули 2025, 14:29:28 pm »
Здраво,минатава недела ги сменив седиштата на Алфа 147.

Имав обични,штоф материјал а ставив кожа.Новиве седишта се од модел со 2 врати па така сега имам проблем со конекторот за airbag.

На старите имав поинаков конектор кој што на новиве не влегува,некои мислења одат до таму дека кожниве седишта немале airbag па затоа нема таков конектор.

Некои ми предлагаат да ги скинам старите конектори и да ги ставам на новите седишта или да ставам emulator кој ќе симулира дека има airbag па така нема да има грешка на бордот.

Како да го решам проблемот?

https://ibb.co/dJ6fFQ3t

PS: портокаловиот е од новите,жолтиот од старите...

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1725
Одг: Нови седишта
« Одговори #1 на: 26 Јули 2025, 14:35:13 pm »
Некои ми предлагаат да ги скинам старите конектори и да ги ставам на новите седишта или да ставам emulator кој ќе симулира дека има airbag па така нема да има грешка на бордот.

Ако новите седишта немаат воздушни перничиња кај што старите имале, треба да ги извадиш и да не возиш со нив. Најдобронамерен совет.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2 на: 26 Јули 2025, 15:05:16 pm »
Не сум 100% сигурен, немам проверено, ама кај мене, кај верзијата со 3 врати, седиштата предни имаат anti-submaining воздушни перничиња.

Ти треба електричната шема од двете возила, па ќе можиш жица со жица да ги врзиш истите воздушни, ако си вишок, и да немаш проблем, ама ако си мањак не знам.  :D

Отсутен NiceNaumóski2000

• Јуниор
  • **
« Одговори #3 на: 26 Јули 2025, 15:48:53 pm »

Ако новите седишта немаат воздушни перничиња кај што старите имале, треба да ги извадиш и да не возиш со нив. Најдобронамерен совет.
како да проверам?

Отсутен NiceNaumóski2000

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 26 Јули 2025, 15:49:20 pm »
Не сум 100% сигурен, немам проверено, ама кај мене, кај верзијата со 3 врати, седиштата предни имаат anti-submaining воздушни перничиња.

Ти треба електричната шема од двете возила, па ќе можиш жица со жица да ги врзиш истите воздушни, ако си вишок, и да немаш проблем, ама ако си мањак не знам.  :D
прати ми слика од предните само,за споредба...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 26 Јули 2025, 23:16:39 pm »

Кожните седишта од 147 со 3 врати имаат ербег, ако добро се сеќавам, уствари сите 147-ци имаат 6 ербези, предни, странични и бочни завеси.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6 на: 27 Јули 2025, 01:02:45 am »
Веројатно има разлика во инсталацијата меѓу фејслифт и прва верзија на 147.

Отсутен NiceNaumóski2000

• Јуниор
  • **
« Одговори #7 на: 27 Јули 2025, 06:48:45 am »

Кожните седишта од 147 со 3 врати имаат ербег, ако добро се сеќавам, уствари сите 147-ци имаат 6 ербези, предни, странични и бочни завеси.
ќе видам со електричар тогаш,не ми се чепка сам...
незнам дали се продаваат некаде само конектори и џекови за да не ги расипувам старите седишта

Отсутен NiceNaumóski2000

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 27 Јули 2025, 06:49:41 am »
Веројатно има разлика во инсталацијата меѓу фејслифт и прва верзија на 147.
и овие кожниве се од facelift,јас мислев plug and play е само ама еве имало разлика

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #9 на: 27 Јули 2025, 20:45:24 pm »
 Да не е разликата во конекторот поради опции за греење кај едните што го нема на другите? Мислам дека кога би се позамарал малку би успеал да најдеш и за двата конектори шема и да видеш дали може да ги измапираш да работи.

Отсутен NiceNaumóski2000

• Јуниор
  • **
« Одговори #10 на: 28 Јули 2025, 01:15:32 am »
Да не е разликата во конекторот поради опции за греење кај едните што го нема на другите? Мислам дека кога би се позамарал малку би успеал да најдеш и за двата конектори шема и да видеш дали може да ги измапираш да работи.
немаа ни едните ни другите греење

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11 на: 28 Јули 2025, 09:36:42 am »

прати ми слика од предните само,за споредба...

За рено кажував кај мене, и ептен е различно, конекторите се со повеќе жици за едно странично воздушно и двата pre-tensioners за каишот од двата краеви.
Еве проверив во шемата кај мене, во седиштата за 3 врати имаш под нозете каде што потпираат уште едно воздушно (само кај возачот уствари),
па и кај тебе да не е така затоа и е различен џекот, да си имаш во предвид, ама можеби и не е така.  :D

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 812
  • The best or nothing.
« Одговори #12 на: 28 Јули 2025, 10:15:11 am »
Чисто ср*ње е конекторот кај рено. Ама, сва среќа има ваго клеми, иначе ќе требаше да се леми.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #13 на: 28 Јули 2025, 13:48:33 pm »
Ако ме држи добро меморијата, има разлика во овој конектор пред и после фејслифт. Пред фејслифтот знаеше да зафркава, кај мене така правеше и мораше да го прснам со WD40 да одам кај Жаре, да ја избриши грешката и така цело време.

Претпоставувам кај ФЛ, го решиле проблемот со нов конектор па затоа има разлика.

Пред ФЛ мислам е плав конектор.

Јас имав со 5 врати кожни седишта.

Отсутен NiceNaumóski2000

• Јуниор
  • **
« Одговори #14 на: 28 Јули 2025, 17:44:21 pm »
вака стои работата:

1варијанта:
ако немаат airbag (оти никаде неможам да видам sticker странично)изгледа ќе му ставам отпорници...

2 варијанта:

до 2006 бил еден еден конектор,од 2007 е друг,кај мене е 2006 колата,кожниве изгледа се од 2007 натаму...
ако можам ќе му најдам клеми и директно ќе ги врзам без конектори...

читам многу други имаат ист проблем на Alfa форуми од надвор и ова се решенијата