Не вади реченици од контекст.
copy-paste друже, една буква не е сменета:
Подмачкани метални делови загреани или не се абат подеднакво. Се` додека не е фрикција метал на метал, односно додека има лубрикант помеѓу металните површини се` друго не е битно.
Дали ова што си го пишал во некое сценарио важи а во некое не? Ако сум го извадил од контекст, треба да кажеш кој е тој контекст, но и да илустрираш со друг контекст во кој што овој исказ не важи.
Ја не можам да го сфатам ова на повеќе од еден начин, премногу си категоричен. Помагај.
Ајде, сега јас да те прашам неколку клучни прашања.
Дали знаеш зошто на моторите им е потребна „работна температура“?
Зошто го загреваме моторот на работна температура?
Што се постигнува со загревањто на моторот?
Зошто таа е помеѓу 80 и 100, а не е 200 или 250 степени целзиуси?
Дали загревањето на моторот до неговата работна температура има врска со подмачкувањето?
И на крај, дали вруќи и неподмачкани метални делови кои се во допир меѓу себе (конкретно ова се случува на ладен мотор при прво стартување) се абат повеќе од ладни метални делови кои имаат лубрикант меѓу нив?
Кога ќе си одговориш на овие прашања (не мора мене да ми одговараш, и оанка ја врска немам и глупости тропам цело време), може ќе ти биде јасна мојата реченица дека
метални делови кои се во допир и се подмачкани, исто се абат без разлика на тоа дали се топли или ладни. Не станува збор
мотор. Кај мотор загревањето е многу посложено од фрикција на метални делови.