Автор Тема: Дали подобро да се тргне веднаш или да се почека моторот да се загрее во лер?  (Прочитано 180880 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2244
Не а тупите толку,како и да е,ако со правилна работа,со правилно загревање еден мотор може да помине 500 000км,со неправилно нека помине 300 000,а во македонија за да поминеш 300 000 просек ке ти треба повеќе од 15 год,така да за мене ич не ми е битен тој податок,во малите градови при нормални услови не ни можеш да ја загрееш бидејќи за 3 мин.си стигнал до крајната дестинација.На пример кај мене термостатот отвара порано на 50-60 степени,јас летно време ретко кога стрелката ке наближи на 90,а зимно време едвај 50С крева.Довлно ми е да имам парно,само на едно пазам,додека не ја видам стрелката малку одлепена од нулта позиција не ја газам,но се дешава и да а газам.Па на крај и краишта јас не живеам за возилото,тоа живее за мене,па толку да му се тресам.
Но според мене,побрзо загрева при возење,на пониски вртежи,и од 10 сек до 30 сек би требало да се почека,ама при првото палење ,потоа ем моторот е позагреан,ем маслото не е спуштено во картерот.Така да насабајле,пали,пушти си радио,греачите на задното ветробранско вклучи ги,пушти си музиче,врзи се и тргни си смирено и радувај му се на денот,и не му ја мисли дали правилно си ја загреал колата,на оваа денешница имаме многу поголеми грижи од загревањето на возилото,да се радуваме ако го надживееме истото ......
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
Муабетот се води на тема, дали треба моторот да се загрева во место или не, а не колку варира нивото на тестостеронот во место, или во пешачење...

Смирете се малце.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Муабетот се води на тема, дали треба моторот да се загрева во место или не, а не колку варира нивото на тестостеронот во место, или во пешачење...

Смирете се малце.
Смирено. Само не очекував од другар мојот општ говор да го сфати лично и со бетер доза да ми врати. Тоа е се. Се извинувам на сите на кои муабетот им беше непријатен.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција

Смирете се малце.
Ами шо прајме за клецање? Колку е тестостеронот пред и по клецање?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676
Не а тупите толку,како и да е,ако со правилна работа,со правилно загревање еден мотор може да помине 500 000км,со неправилно нека помине 300 000,а во македонија за да поминеш 300 000 просек ке ти треба повеќе од 15 год,така да за мене ич не ми е битен тој податок,во малите градови при нормални услови не ни можеш да ја загрееш бидејќи за 3 мин.си стигнал до крајната дестинација.На пример кај мене термостатот отвара порано на 50-60 степени,јас летно време ретко кога стрелката ке наближи на 90,а зимно време едвај 50С крева.Довлно ми е да имам парно,само на едно пазам,додека не ја видам стрелката малку одлепена од нулта позиција не ја газам,но се дешава и да а газам.Па на крај и краишта јас не живеам за возилото,тоа живее за мене,па толку да му се тресам.
Но според мене,побрзо загрева при возење,на пониски вртежи,и од 10 сек до 30 сек би требало да се почека,ама при првото палење ,потоа ем моторот е позагреан,ем маслото не е спуштено во картерот.Така да насабајле,пали,пушти си радио,греачите на задното ветробранско вклучи ги,пушти си музиче,врзи се и тргни си смирено и радувај му се на денот,и не му ја мисли дали правилно си ја загреал колата,на оваа денешница имаме многу поголеми грижи од загревањето на возилото,да се радуваме ако го надживееме истото ......

+ 100 :)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
 Еве да ви дадам чист пример од прва рака.Се работи за пежо 106 дизел.Поминати до сега близу 250 000км и ама баш никојпат не е загреана во место ниту 5 секунди бидеки јас и таткоми секогаш по навика негде касниме.Дури и е паркирана на една мала угорница каде при трганје таткоми често ги разбудува комшиите на сабајле.Значи никој пат не се загревала во место а посебно таткоми да ти е грев да ја слушаш на сабајле кога вероватно ја носи и до 5000  о/м.Дури и некогаш ја вози една додатна угорница со прва и чисто да ти се плачи кога ке го гледаш бидеки ја гази тотално не загреана.  Колата воопшто не троши масло,воопшто не излегува пареа од кај шипката, воопшто не е намалена компресијата кога еднаш ја меревме и како шлаг за 250 000 има само 1 комплет греачи променето и тоа превентивно бидеки беше изгорен еден.Е сега дали е тоа изолиран случај или моторот воопшто нема гајле ако не е загреан е само прашанје.

Отсутен IvO

• Редовен
абре какво загревање на алфа 146 ТД пуна гас на 380 000км   и тоа на - температури со години  па мака немаше и ден денес си се вози можда има 400 000 :)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Дали ќе го загрееш моторот 30 сек или одма ќе тргнеш е апсолутно небитно кај патничките возила. Додуша за 30 сек не ни го
загреваш моторот ама малце ги развртуваш флуидите во моторот и менувачот (иако менувачот не е во брзина тој сепак врти). Кај автоматиците е друга прича може да се деси да не менува убаво кога е екстремно ладно.
Некој спомна дека во моторите во Ф1 се загреваат пред старт, тоа е поради што кај нив има други толеранции односно мислам дека ако не е загреан на темп од 70-80 не ни врти т.е е стегнат.
И дајте бар една тема без децки глупости!!

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
Дали ќе го загрееш моторот 30 сек или одма ќе тргнеш е апсолутно небитно кај патничките возила. Додуша за 30 сек не ни го
загреваш моторот ама малце ги развртуваш флуидите во моторот и менувачот (иако менувачот не е во брзина тој сепак врти). Кај автоматиците е друга прича може да се деси да не менува убаво кога е екстремно ладно.
Некој спомна дека во моторите во Ф1 се загреваат пред старт, тоа е поради што кај нив има други толеранции односно мислам дека ако не е загреан на темп од 70-80 не ни врти т.е е стегнат.
И дајте бар една тема без децки глупости!!

Кај формула 1 моторите лер гаста е на 5000 вртежи.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
абре какво загревање на алфа 146 ТД пуна гас на 380 000км   и тоа на - температури со години  па мака немаше и ден денес си се вози можда има 400 000 :)

Offtopic, Алфата што ја имаше беше зелена, пред фејслифт модел со фарбани браници со целосна опрема?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
И вртат до 20000. Баш исто како секојдневен автомобил. ::)
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
И вртат до 20000. Баш исто како секојдневен автомобил. ::)

И тргнуваат полека и нежно :-)

Отсутен IvO

• Редовен

Offtopic, Алфата што ја имаше беше зелена, пред фејслифт модел со фарбани браници со целосна опрема?

пред фејс како твојата , баш ваква и боја и се, исто затемнета малку , со греачи на ретревизори исто така и електрика на нив ,напред -назад прозорци  исто на  електрика , клима, имаше доста опрема за 96година

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Колку време ја имаше? Ако добро се сеќавам, бев со стариот еднаш пред 2-3 години да ја гледаме, сеа ко ќе го вратам филмот може и твојата да била ;)
Ете готово, ми текна. Не пречека постар човек, и ни рече еве синот од вежбање иде баш, ќе ви објасни поубаво за колата. :D :D

Отсутен IvO

• Редовен
Колку време ја имаше? Ако добро се сеќавам, бев со стариот еднаш пред 2-3 години да ја гледаме, сеа ко ќе го вратам филмот може и твојата да била ;)
Ете готово, ми текна. Не пречека постар човек, и ни рече еве синот од вежбање иде баш, ќе ви објасни поубаво за колата. :D :D

дадада хахаахаха ти дојде со 156црна ? ххахахаха па јас си ја возев 5 години ја имав а ја шитнав пред 2 год има може така ..