Автор Тема: Пробни таблички, сопатник и трошоци при купување на нова кола  (Прочитано 2308 пати)

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 328
На братучед со камион од Аутомобиле СК му го донесоа фијато нов од Скопје до Ресен. Е сега до дома имаше уште 100м оти камионот во тесна уличка не влегуваше.
Значи можело и без пробни.  :D
можеби го туркале, без возење, па така формално не е учесник во сообраќајот.
иако нема врска, пак некако од дома до станица за технички преглед мора некако да се стигни.

прашањето е следно.... дали пробни таблици и осигурување (околу 1500-1800 ден.) се поефтино од цената за превоз со камион, а ако гратис пријателски превозот (или е газдата) дали цената потрошена за гориво и амортизација на камионот (потрошен материјал, филтри и сл.) е помала од цената за пробните таблици?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3039
За нова кола може само со документите да се оди на технички и да се земе таблици и да се монтираат во салонот.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3134
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
На братучед со камион од Аутомобиле СК му го донесоа фијато нов од Скопје до Ресен. Е сега до дома имаше уште 100м оти камионот во тесна уличка не влегуваше.
иако нема врска, пак некако од дома до станица за технички преглед мора некако да се стигни.

прашањето е следно.... дали пробни таблици и осигурување (околу 1500-1800 ден.) се поефтино од цената за превоз со камион, а ако гратис пријателски превозот (или е газдата) дали цената потрошена за гориво и амортизација на камионот (потрошен материјал, филтри и сл.) е помала од цената за пробните таблици?
Поевтино е да извадиш пробни таблици отколку да плаќаш шлеп. Транспортот, зависно од релацијата, секогаш излегува поскапо – на пример, за шлеп Скопје–Битола под 50 евра нема да најдеш. Кога ќе пресметаш сè (празен резервоар, пробни таблици, патни трошоци), испаѓа дека поисплатливо е сам да го возиш автомобилот со пробни, отколку да плаќаш шлеп. Исклучок е само ако станува збор за поклон или изненадување.Да сумираме зимаш ауто од салон директно кај систина на пумпа ,пробни табли и гас! нема драма се е измислено а дека 1000 ден ке заштедиш а си платил над 1,5 милиони денари ауто нема ниакква логика,Со здравје нек се тркала!

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98

Не мора, ете кажа дуле.

Поефтино поскапо не знам, кажуваше со врски нешто попуст искористил за во готово ама за камионот тешко, знам не го плате превозот, ама баш ќе прашам ко ќе се најдиме и ќе пишам.
Знам по една недела нешто му ја донесоа од ко ја плате.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
1500 денари пробни таблици и нели тоа 5 дена „пробен период“. Не се правите сељаци.

Така ја зедов Шкодата од Битола. Ме застанаа џандари (бевме јас жената и малиот тогаш).

Ми рекоа се е во ред и ми честитаа кола.

Подоцна разбрав као не можело да се возат  други со тебе (да знаев, реално ќе им кажев да ми ја испорачаат во Скопје). Мое лично искуство - не ми направиле проблем, што не значи дека не ми прогледале низ прсти.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Објасни @kalimero дека во тие 5 дена може да се користи возилото нормално, и да превезува патници колку што пишува во документацијата.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
Кога купив нова кола, за да заштедам ги позајмив истечените (4 год.) пробни таблици од братучед, ги имал зачувано.

Ми успеа превоз од скопје до битола. Попат џандарка ме погледна ама не ме запре, имав залепено со селотејп видно на шофершајбната.

За секој случај и бомбоњера вкола требаше да земиш за ако те застани да ја почастиш, на шарм да ја фатиш, да не те проверува.  ;D
Ама оваа си ја погодил да има фетиш кон убаво залепен селотејп, па ко те виде:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
1. не сум по благото.
2. бомбоњери расипуваат заби и поголем глад и зависност од шеќер создаваат.
3. убаво залепен селотејп беше за да е видно на шофершајбната горе десно.
така е правилно.
сите само ги оставаат над шалт таблата пробните таблици и се едвај видливи.
4. ако делуваш правилно, никој нема да ти прави проблем.
5. кога пред 34 год. татко ми зеде југо, праша џандар дали се казнува ако нема пробна таблица и му рече како ќе ги начекаш расположени (цела државна служба е така).

Колку повеќе се правдаш, толку повеќе се закопуваш.
нит се правдам ни ми е гајле шо мислат луѓето, само некојпат за чоек да се изрази мора да објаснува ко на идиот.

Зборот идиот потекнува од грчкиот збор идиотес, и ги означувал луѓето кои не партиципирале во јавниот живот, јавното добро или општеството или на крајот на денот - државата. Иако немало држава тогаш, било нешто друго, но тоа ќе го остаам да го дискуираме со Џимни на некоја пијанка.

Тоа биле луѓе кои не се замарале со ништо друго освен со тоа што нив ги интересирало. Некои од нив живеле и во планинските предели.

Оттаму, невозможно е да се објаснуваш како што велиш ,,ко на идиот”.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1718
Кога купив нова кола, за да заштедам ги позајмив истечените (4 год.) пробни таблици од братучед, ги имал зачувано.

Ми успеа превоз од скопје до битола. Попат џандарка ме погледна ама не ме запре, имав залепено со селотејп видно на шофершајбната.

За секој случај и бомбоњера вкола требаше да земиш за ако те застани да ја почастиш, на шарм да ја фатиш, да не те проверува.  ;D

1. не сум по благото.
така е правилно.
5. кога пред 34 год. татко ми зеде југо, праша џандар дали се казнува ако нема пробна таблица и му рече како ќе ги начекаш расположени (цела државна служба е така).

нит се правдам ни ми е гајле шо мислат луѓето, само некојпат за чоек да се изрази мора да објаснува ко на идиот.

Мене би ме држело срам цел живот ако при купување на ново возило сум се циганчел за 1500 денари и раат глава, а не па уште да се фалам на јавен форум со тоа. Вие си знаете, возрасни сте.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Браво за храброста шо возеше на диво, казната беше најмал проблем, а и уште едно браво шо го сподели овде тоа.
Некои овде колите ги кријат небаре премиерот го возат не пак да споделат нешто што згрешиле.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433

1. не сум по благото.
така е правилно.

Зборот идиот потекнува од грчкиот збор идиотес, и ги означувал луѓето кои не партиципирале во јавниот живот, јавното добро или општеството или на крајот на денот - државата. Иако немало држава тогаш, било нешто друго, но тоа ќе го остаам да го дискуираме со Џимни на некоја пијанка.

Тоа биле луѓе кои не се замарале со ништо друго освен со тоа што нив ги интересирало. Некои од нив живеле и во планинските предели.

Оттаму, невозможно е да се објаснуваш како што велиш ,,ко на идиот”.

Сеа и ти, он на тој од Достоевски мислеше.

1. не сум по благото.
така е правилно.

Мене би ме држело срам цел живот ако при купување на ново возило сум се циганчел за 1500 денари и раат глава, а не па уште да се фалам на јавен форум со тоа. Вие си знаете, возрасни сте.

Врати се некој негов пост назад да видиш каков за каков советник, правдољубец и борец за човекови сообраќајни права од лик станува збор.

И после, удри црта и помножи со “заштеда” и “зајеб на системот” вреден 1.500,00 мадафакинʼ денари.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
За нова кола може само со документите да се оди на технички и да се земе таблици и да се монтираат во салонот.

Ако одиме бај д бук, возилото мора да се однесе на технички за да контролорот пред да ги пополни документите провери број на шасија, боја на возилото .... голем дел од станиците за технички ќе ти завршат работа без да носиш возило ама има неколку станици за технички преглед кај кои неможе да земеш таблици без да го однесеш возилото.