Автор Тема: Пробни таблички, сопатник и трошоци при купување на нова кола  (Прочитано 2309 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
Мене поскупо од пробни таблици ме фати бонбоњерата и кафето што им го однесов у салон. А копуците ме испратија со литро бензин у резервоар. Може и пола литро да беше.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4017
Гратис да не ти ја дадоа колата што си носел поклони :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
Си можел и регуларни таблички од некој комшија да земеш, воопшто нема да си се "двоел" во масата од возила.  :)

Така ние кола одјавена купивме и ја возевме од кај купецот до кај другарот што ја купи, мораш некогаш да се снајдиш  :D

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
Гратис да не ти ја дадоа колата што си носел поклони :D

Не ми ја дадоа гратис. И тие вработените во салон се луѓе што работат за плата. Нека испијат едно кафе со бајадера. Гратис ми дадоа металик - и тоа е нешто у време на хардкор капитализам.

Под копуците не мислев на вработените туку на глупата политика на примопредаја со ич гориво.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Кога купив нова кола, за да заштедам ги позајмив истечените (4 год.) пробни таблици од братучед, ги имал зачувано.

Ми успеа превоз од скопје до битола. Попат џандарка ме погледна ама не ме запре, имав залепено со селотејп видно на шофершајбната.

За секој случај и бомбоњера вкола требаше да земиш за ако те застани да ја почастиш, на шарм да ја фатиш, да не те проверува.  ;D
Ама оваа си ја погодил да има фетиш кон убаво залепен селотејп, па ко те виде:

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 328
Кога купив нова кола, за да заштедам ги позајмив истечените (4 год.) пробни таблици од братучед, ги имал зачувано.

Ми успеа превоз од скопје до битола. Попат џандарка ме погледна ама не ме запре, имав залепено со селотејп видно на шофершајбната.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
и не само господ бог, туку и буда, алахот на браќата итн.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **

И не дај боже некоја беља да си направел, ќе те чинело барем 2-300 пати повеќе од пробните таблички.
патував рано наутро. обично будалите кои прават бељи спијат најмалку до 10.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **

Ке го цитирам батко Маце АРЈАН со последни пари соберени во куќа не се купува кола,ниту се оди на одмор и во кафана.

Се смеам баш слатко,лека-полека се отвараат сите братот вели со селотејп хаха,,и после џемс бил заостанат во 58год Кривогаштани...само искрено со себе тоа е што е човек.Нека е со среќа новото возило брату нека влече гз и регистрација да плаќаш мада тоа да, ама околу осигурителни треба да го дочекаме денот кога од напатен народ што се зеле да вратат се дупло АМИН сенадевам не ти увелиа 400 евра каско да ти земат 5 год пута 400 2000 евра нека лапат они ние ке лепиме селотејп..море
ова не го разбирам што ти се мислите, ама не би да имам таков мозок посекако.
колку за информација, ова беше во 2009 год.
а ти ако си од осигурителниот бизнис, треба да се направи следново.... осигурување за 1 ден колку превоз од салон до дома, а и не мора да има пробни таблици, само доказ за осигурување за ново возило.
крајно, зошто да мора за редовни таблици да се носи колата на технички преглед? тие не се нешто попаметни од фабриката која има доволно памет да не пушта во промет возило без да се проба дали функционира и да се заштити од тужби за пласирање дефектен производ.

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **

И не дај боже некоја беља да си направел, ќе те чинело барем 2-300 пати повеќе од пробните таблички.

Овој е тој “правникот” шо носеше радари на баждарење, иначе.
благодарам што сте мој обожавател, за само 100 евра ќе ви пратам фотографија со личен потпис.

п.с. не сум правник, само обичен граѓанин

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **

За секој случај и бомбоњера вкола требаше да земиш за ако те застани да ја почастиш, на шарм да ја фатиш, да не те проверува.  ;D

1. не сум по благото.
2. бомбоњери расипуваат заби и поголем глад и зависност од шеќер создаваат.
3. убаво залепен селотејп беше за да е видно на шофершајбната горе десно.
така е правилно.
сите само ги оставаат над шалт таблата пробните таблици и се едвај видливи.
4. ако делуваш правилно, никој нема да ти прави проблем.
5. кога пред 34 год. татко ми зеде југо, праша џандар дали се казнува ако нема пробна таблица и му рече како ќе ги начекаш расположени (цела државна служба е така).

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3134
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.

Ке го цитирам батко Маце АРЈАН со последни пари соберени во куќа не се купува кола,ниту се оди на одмор и во кафана.

Се смеам баш слатко,лека-полека се отвараат сите братот вели со селотејп хаха,,и после џемс бил заостанат во 58год Кривогаштани...само искрено со себе тоа е што е човек.Нека е со среќа новото возило брату нека влече гз и регистрација да плаќаш мада тоа да, ама околу осигурителни треба да го дочекаме денот кога од напатен народ што се зеле да вратат се дупло АМИН сенадевам не ти увелиа 400 евра каско да ти земат 5 год пута 400 2000 евра нека лапат они ние ке лепиме селотејп..море
ова не го разбирам што ти се мислите, ама не би да имам таков мозок посекако.
колку за информација, ова беше во 2009 год.
а ти ако си од осигурителниот бизнис, треба да се направи следново.... осигурување за 1 ден колку превоз од салон до дома, а и не мора да има пробни таблици, само доказ за осигурување за ново возило.
крајно, зошто да мора за редовни таблици да се носи колата на технички преглед? тие не се нешто попаметни од фабриката која има доволно памет да не пушта во промет возило без да се проба дали функционира и да се заштити од тужби за пласирање дефектен производ.
Друже, ниту сум од тој бизнис, ниту сакам да бидам, ниту сакам да постои било која приватна осигурителна компанија. Тоа е најголемото зло што може да постои, не само кај нас, туку генерално во светот. Луѓето водат вистински битки со нив затоа што од ништо човекот го цицаат по сите основи. Па после тоа ти оди и мора да докажуваш, да вратиш свое, што тие ти го зеле!

Во првите 8 години на ново возило си ослободен од плаќање на секој втор технички преглед, тие 2.500 денари, така? Така е, законски е. Пробни таблици се издаваат за 5 работни дена, не знам дали може да се земат и на 1 ден.Во тие 5 дена на технички во твојот град си регистрираш возило толку е нема драма.Носиш документ листот што ти го дал од салонот кога си купил и таму ти се утврдува по опрема кубикажа горе доле знаат за модел колку е регистрација и сите останати давачки.

Примопредавање на возило, на пример од Скопје до Битола, без регистрација – тука е голем ризик. Тој што го продал возилото не може да гарантира дека на 200 км нема да се случи несреќа, или дека нема да удриш или да те удри некој друг. И имало случаи кога само по излегувањето од салон се јавувале фалинки или дефекти на возилото, и тоа со сведоци од тука и искуства раскажани на луѓе.

Кога ќе потпишеш и ќе излезеш од капија, на нив веќе не им е важно за тебе. Ти си потпишал дека си го зел исправно возилото и дека е прегледано во твое присуство. Сега е прашање дали ќе стигнеш до Битола без проблем – тоа веќе не ги интересира. Од моментот кога ќе излезеш од салон, веќе си нивен клиент, како сите ние со сервиси каде почнува драње коже за уље наредни дали 3 или 5 години, тојота машала 10 години дере кожа. Што сакаш да слушнеш да бидеме појасни од ова?! да има глупи закони има,ама тие закони се за да се буни буџет не дека на народот полесно да биде и едноставно,еден обичен пример од Бухарија не сакат да спроведат кога е во прашање регистрации на кола,увоз и остали чуда.Плаќаме се најскапо во врска со коли,увози и остали чуда најскапо во цела европа! па ти види ке начукуваат и ке си молчиме тоа е.Никаде у свет нема гз место држава патарини на секое ќоше поставени багер и да се сруши се тоа.Скопје велес и обратно,Куманово-скопје и обратно,не дај боже до охрид да одиш готов си повеќе за патарини даваш од колку за бензин и трошкови за колата.Долга е листата да си ми жив и здрав и ајде ново количе да даде господ 2009 не се враќа било поминало.Нека се тркалао ново возило нека дава бог.Среќно

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1718

1. не сум по благото.
така е правилно.
5. кога пред 34 год. татко ми зеде југо, праша џандар дали се казнува ако нема пробна таблица и му рече како ќе ги начекаш расположени (цела државна служба е така).

Колку повеќе се правдаш, толку повеќе се закопуваш.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
4 години стари неважечки пробни таблици > важечки нови таблици оставени над шалтабла.
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
На братучед со камион од Аутомобиле СК му го донесоа фијато нов од Скопје до Ресен. Е сега до дома имаше уште 100м оти камионот во тесна уличка не влегуваше.
Значи можело и без пробни.  :D

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **

1. не сум по благото.
така е правилно.

Колку повеќе се правдаш, толку повеќе се закопуваш.
нит се правдам ни ми е гајле шо мислат луѓето, само некојпат за чоек да се изрази мора да објаснува ко на идиот.