Автор Тема: Избор за фамилјарна кола (Ц сегмент, бензин, 10-13 год старост)  (Прочитано 1102 пати)

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 288
Мислењето од пред некој ден, го префрлам во посебна тема, пошто може да му се најде и на некој друг кој е во слична ситуација како мојата.

Значи како истражувам по yt, net итн, така ми се смалува изборот на кандидат(ка) за следна кола :D. Потребите се за 6-8000 км годишно (не повеќе од 10к),
претежно град и меѓуградски во МК и ете еден одмор странство еднаш годишно.
2 деца под 10 год. Моментално со Пежо 207 караван 1.6 хди 110кс. Изборот го сведувам засега на (по ранг од прв кон последен избор):

1. Aстра J хеч (1.6 атмо бензин или 1.4 турбо) - ова во DE може да се најде за околу 4-5000 еур, 2012 - 2015 год
2. Голф 7 (1.2 tsi или 1.4 tsi) - 5000+ еур vo DE, 2013+ (со каиш наместо ланче)
3. Мазда 3 мк2 (1.6 атмо) - 4000-5000 еур во DE, 2010 - 2013 год
4. Октавија со исти детали како точка 3 ама гледам поретко ги има споредено со другиве.
---------------------------------------
Генерално не сум за дизел (пак) али како дизел варијанта единствено би гледал и сакал Фокус мк3
со 1.6 или 1.5 хди (овие мислам се без AdBlue). Цените одат исто како и бензинците погоре, со тоа што за исти пари, Фокус може
да се најде и понов од 2015. И Фокус е единствена кола од сите наведени која ми се допаѓа и како караван.

Хонда не би гледал, ми е ужасно грда тие години иако знам дека се бр 1 избор за бензинци. Тојота реално би била најпрв избор
ама цената многу забегува. Се движат 8000+ за 2013та и нагоре.
Киа Ceed и Hyundai i30 се слични со цени од 2014+ ама нивниот атмо бензин е 1.4, се плашам да не ми е преслаба.

Какви се Меган 1.6 атмо и 1.4 Tce?

Што би одбрале според овие параметри и досегашни искуства?
« Последно менување: 15 Јуни 2025, 21:20:58 pm bobimk »

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2914
  • Слобода или смрт
Јас имав хонда цивик бензин 1.8 и можам да кажам дека моторот е супер. А и ентериерот е поергономски од се останато што некогаш сум возел. Имаш огромно стакло напред и е кабината е поширока од пасат кој е класа поголем. Надворешниот дизајн е веќе ствар укус но бргу се навикнуваш. Дури и задниот спојлер што го дели стаклото е предобра работа и не ти пречат кога возат позади тебе со светла да те ослепуваат. Единствена маана е што се прениски одоздоле.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5101
  • The Spartan General
Jas imav Focus 1.5 Ecoboost, sega imam Golf 7 1.2tsi. Veruvam deka Octavia 1.2tsi ke se odnesuva isto kako Golf-ot samo ke ima poveke mesto.

Drugi koli voopsto ne bi ni gledal.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1191
од искуство ја имав лично kia cee'd 100ks 1.4 2014, не е најбрзта, не е најслабата. Зависно со што ја споредуваш со Megane 1.6 тие имаат ист мотор со мали модификации од 2003 до гаснењето на тој модел во dacia 2020, Меган-от е струја леташе. Потрошњата е градска околу 8.5, kia-та беше 9 а надвор двете трошат во зависност од вожња меѓу 5.5->7l ma 100km. брат ми ја имаше во megane 2 со овој мотор. Затоа знам.
А ако одиш на астра никако атмо, гледај турбо. Брат ми ја поседува 1.6 ј со 115кс хеч, не е баш стартна и слично. Барај турбо мотор, ако одиш на бензинец што и да е. Со тоа што јас 1.2 на VW во широк лаг би ги избегнал. Извини @Luki Junior , ништо лично.
А од атмо би купил меган со 1.6 мотор. Серија 3 ги имаат.

Со kia според муабетот шо го правиш не би бил happy. Јас не бев во однос на стартност:D

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2538
Ако ти е сеедно која кола од наведените, критериуми барем на мене би ми биле:

- што помала км;
- сервисна историја;
- состојба на каросерија (во смисла што помалку „лузни“);
- дополнителна опрема и сл.

Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5101
  • The Spartan General
Ne se lutam, jas samo spodeluvam moe iskustvo. 1.2 tsi e so kais, mojov ima nekakov remap i e okolu 120/130ks trosi okolu 5-6 vo Makedonija ubavo vozi ne se osekja slab ili baven.

E sega kaj mene i fordot i golfceto bea/se po 50k kilometri (neizvozeni). Ne znam kako bi se odnesuvale ako imaat 200k izvozeno.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6533
Јас голф7 за 5000 еур не би погледнал тоа ќе биде некаков крш. Додуша не само голф туку и сите од таа листа за тие пари може да очекуваш само проблеми.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7055
  • French diamond
Само Голф бајо, најбоље ауто

Ние што немаме Голф или Тојоти, ете со автобус се движиме. Купи си кола што ти е убава и што ќе ти прави ќеф, тоа дека некоја е подобра од друга, е само филм. Јас не би ја сменал недоверливата Алфа за ниеден Волксваген, на пример или па нова Корола наместо половна Џулиа, пу пу скраја да е.

:'(

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6533
jimny2 во подем

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7055
  • French diamond
Па неможам да се воздржам кога ќе прочитам сељачли пост од типот на :

"Veruvam deka Octavia 1.2tsi ke se odnesuva isto kako Golf-ot samo ke ima poveke mesto.

Drugi koli voopsto ne bi ni gledal."

Нема боље ауто жими се, Германија на секој чекор во селата ги има, во град претежно се возат поинтересни возила.
Јас Четврток треба да тргам за Македонија, си викам да си купам едно Голфче набрзинка, да не се заебавам  :)

Ве драпам, секако Голф е глупа кола, колку и да е докажана. Се гледаме Битола на 21ви, на најголемиот авто собир.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1191
А за фамилијарно возило би гледал и piccaso c4....само ко шо кажаа погоре 10->12 години старост, и гледал со помалку лузни да е. И забелешки. Направи си оквир на возила, додуша го имаш и барај. Внимателно.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2914
  • Слобода или смрт
Само Голф бајо, најбоље ауто

Ние што немаме Голф или Тојоти, ете со автобус се движиме. Купи си кола што ти е убава и што ќе ти прави ќеф, тоа дека некоја е подобра од друга, е само филм. Јас не би ја сменал недоверливата Алфа за ниеден Волксваген, на пример или па нова Корола наместо половна Џулиа, пу пу скраја да е.

:'(

Не би ја сменил а возиш пежо.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5798
Ако ти е тип топ исправно тоа што викаш дњка возиш караван 207 со 1.6хди 116коња не знам која придобивка би ја имал ако го замениш ете пример за 1.4 Киа Сид атмо, шо ќе биди со одлепена шал табла оти сите се фабрички дефек, послаб мотор и помал багаж.
Горе долу се што се продава/препродава од погоре споменатите не е нешто класа над пежото, а и сите ќе бидат со оглед на годините  со минимум 250000-350000 километри извозено.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1847

"Veruvam deka Octavia 1.2tsi ke se odnesuva isto kako Golf-ot samo ke ima poveke mesto.

Нема боље ауто жими се, Германија на секој чекор во селата ги има, во град претежно се возат поинтересни возила.
Јас Четврток треба да тргам за Македонија, си викам да си купам едно Голфче набрзинка, да не се заебавам  :)

Ве драпам, секако Голф е глупа кола, колку и да е докажана. Се гледаме Битола на 21ви, на најголемиот авто собир.

Повеќето од возрасните луѓе, особено фамилијарните сакаат досадна кола што ќе им биде пали вози, делови достапни секаде, мајстори исто.

Не сите сакаат да ставаат спојлери, Angel eyes, липови, чипови, декалс со детелинки и слично за да колата се двои и биде забележана.

Јас порано викав Голф и дизел нејќам да слушнам, сега без да трепнам би си купил знаејќи дека ќе ми ја брка истата работа како и било која друга. А за возни карактеристики, спортски дух, нз што, во град со тргни застани ќе осетиш разлика замо помеѓу автоматик и рачен мењач, било да возиш Џулиа Квадрофорџио Верде, Авентадор, Голф 7 или Опел Корса.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1451

Повеќето од возрасните луѓе, особено фамилијарните сакаат досадна кола што ќе им биде пали вози, делови достапни секаде, мајстори исто.

Не сите сакаат да ставаат спојлери, Angel eyes, липови, чипови, декалс со детелинки и слично за да колата се двои и биде забележана.

Јас порано викав Голф и дизел нејќам да слушнам, сега без да трепнам би си купил знаејќи дека ќе ми ја брка истата работа како и било која друга. А за возни карактеристики, спортски дух, нз што, во град со тргни застани ќе осетиш разлика замо помеѓу автоматик и рачен мењач, било да возиш Џулиа Квадрофорџио Верде, Авентадор, Голф 7 или Опел Корса.

What a sad way to live. :)