Автор Тема: Половно или ново кинеско од 20 000 до 27 000 еур  (Прочитано 1773 пати)

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
Одг: Половно или ново кинеско од 20 000 до 27 000 еур
« Одговори #30 на: 10 Мај 2025, 18:11:29 pm »
Inace vcera vozev peugeto 3008 turbo benzin 2020 i kia sportage avtomatik 2024ta, cisto da znam za sporedba :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4340
« Одговори #31 на: 10 Мај 2025, 18:46:23 pm »
Inace vcera vozev peugeto 3008 turbo benzin 2020 i kia sportage avtomatik 2024ta, cisto da znam za sporedba :)
Импресии?

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #32 на: 10 Мај 2025, 19:24:25 pm »
Импресии?

Kiata OK, dovolno brza, dovolno prostrana vnatre, ok vozilo, materijali solidni, dosta komotna. Izolacija prosecna, tezina na zadni vrati smesna, znaci mislam deka se perduv lesni i malu somnitelen sto bi se desilo ako nekoj te podudrit na zadna vrata. Cenata e taa sto e, 34 000 bese voziloto sto go vozev, spored mene visoka cena.

3008 po masivna karoserija, po visoka voznja, za nijansa pobavno i pomalu oprema.  Najgolema mana e kako e razdelen predniot del od kabinata, ogromna pregrada pomegu sedista, sto deluva na komfort na predni sedista i gubenje na shirina. Izolacija podobra od kiata, so pomalu ekrani napred, voznjata po meka i poudobna spored mene. Ova vozilo vo verzija 2.0 hdi so 8 stepen avtomatik bi bilo sosema dobro za nasi uslovi.

Kiata ja trgnav odma od opcija, pezo sledno ke vozam 2022+ redizajn disel avtomatik, cisto da znam dali mi e ok.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2641
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #33 на: 10 Мај 2025, 19:37:31 pm »
Мислам дека и продавач во салон не напиња вака за кинески.
Купи прво, па после советувај .

Можеби е вистина дека најдобро е да се зборува од искуство, но понекогаш само размислувањето и размената на мислења може да доведе до корисни увиди, дури и без да се купи нешто веднаш. Различните перспективи се многу вредни.Претпоставувам дека размената на идеи пред да се направи потег понекогаш може да доведе до поголема освестеност и поефикасни решенија.

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #34 на: 10 Мај 2025, 21:20:52 pm »
Мислам дека и продавач во салон не напиња вака за кинески.
Купи прво, па после советувај .

Можеби е вистина дека најдобро е да се зборува од искуство, но понекогаш само размислувањето и размената на мислења може да доведе до корисни увиди, дури и без да се купи нешто веднаш. Различните перспективи се многу вредни.Претпоставувам дека размената на идеи пред да се направи потег понекогаш може да доведе до поголема освестеност и поефикасни решенија.

Zatoa sme clenovi na forum :) da slusnime mislenje, idea nekoja, iskustvo i slicno.. na kraj od denot sekoj za sebe kupuva i odlucuva.

Moe mislenje kinezive ke se novata kia i hjundai vo prikaznava, na pocetok so poniski ceni i posle ke poskapat za 20-50% vo rok od 3-5 godini.

Za 5-10 od sega prognoziram deka ke se mnogu pati pojaki, ponapredni od cela germanska avtomobilska, ne e prasanje dali, prasanje e koga. Moe mislenje :)

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2641
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #35 на: 10 Мај 2025, 21:38:08 pm »
Баш така  слична беше приказната и со јапонските, односно азиските брендови кога се пробиваа на пазарот кај нас за кого-како бргу помина 2 децении од тогаш наваму, па со тек на време си го најдоа местото. Јас лично возам азиски бренд и сум презадоволен, а и многу блиски околу мене се веќе на таа страна. Не гледам зошто во иднина да не возам кинез – ако нуди тоа што ми треба по реална цена, зошто да не.

Во автомобилскиот свет европските премиум брендови секогаш ќе бидат тоа што се – Audi, BMW, Mercedes – особено некои нивни модели кои ќе останат на врвот на листата на желби. Ама реалноста е дека цените отидоа предалеку – Polo за 25k, A-Class за 40k... Audi ретко промашува, освен можеби со A3, ама генерално ретко кој би дал 25илјади евра за поло секој ке избере кинез еве џили за тие пари па ти види што добиваш....

И јапонските брендови по сите овие години веќе си имаат „јаки“ цени кај нас. Кинезите се на добар пат, и доколку државата помогне барем со некоја субвенција, ќе имаме многу повеќе нови возила по улиците  па нека бидат и кинези, важно да се движиме напред со нови возила по улиците.

Не е важно од каде доаѓа автомобилот, важно е каде те носи. 🚗
Поздрав охридски за конструктивен и темелен разговор – секогаш ќе се најде време и простор!

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1735
« Одговори #36 на: 10 Мај 2025, 21:47:03 pm »
Дојде време за промена :)

Ќе менувам passat B8 турбо бензин 2018, со половно, евентуално ново возило што мора да се земе на лизинг. Тоа значи за половни сум врзан со поголемиве плацеви како autowelt, dasweltauto и слично, ново од кинезиве засега закажав тест возење за на

https://www.carclub.mk/2025/04/04/test-dongfeng-mage-1-5-turbo-dct7-dostapna-kombinacija-na-stil-mok-i-prakticnost/

половни опции
Peugeot 3008 2022 +, Audi A5 sportback 2018-9 , Audi A4 2018-2022, arteon , евентуално Skoda kodiaq.

arteonot  ми е познат, но најчесто имаат многу поминати или ми се над буџет.  Skoda возена, ама ми е онака, не знам дали воопшто ќе се пронајдам во останативе :)

Секое искуство со возилава е добредојдено, 3008 би била прелазна, за година две, додека да соберам за туарег или нешто посериозно.
Може ли да ни кажеш која е логиката за 2 години да купиш ново возило на кое би изгубил барем 30% од вредноста на возилото, а веќе имаш прилично нов  VW Passat?

Јас воопшто не би размислувал да го продадам Пасатот за ново возило кое би било преодно. Да немаш кола, или возиш екстра стара па да купиш преодно... Пеки. Ама ова ми нема логика, особено не математичка (финансиска), затоа што одржување на возило што веќе го поседуваш и знаеш што да очекуваш (освен ако не е пред зарибување) е многу подобро од друго непознато половно возило, а на ново ќе изгубиш секако премногу. Наместо да заштедиш за она што сакаш во тие 2 години, со друго возило веројатно повеќе би изгубил.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Pisav prethodno, specificna situacija, kade sto treba da doplatam nov stan, ako prodadam 18k passatov, ke stavam 10k ucestvo za nova i imam 8k za stan :)

Ke go vozam Mage vo petok pa ke vidam dali mi e ok.

Ne mi gori pod noze za prodavanje, ama mi e ok moment za promena.
Интересна ситуација имаш. Доколку не најдеш половно добро проверено, од аспект на финансиска стабилност јас би одбрал ново.

Лесно е некому да препорачаш ново кинеско, кога јас лично не знам дали би размислил, чисто од скептицизам.

Од друга страна, во 2000 татко ми купи нова киа сефиа, ене го уште ја тркала без посериозни проблеми, 2 пати на добошите му се запекуваа цилиндрите и поради лоша инсталација на плин во 2002 (кога сеуште немаше добри мајстори за ЕФИ мотори) го расипаа ЕЦУ на моторот.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #37 на: 10 Мај 2025, 22:27:40 pm »
сум пишал неколку пати на форумов,имам пријател од битола со 2 кинески џипчиња и ги утепа од возење…За 4-5 години им сврти по 200.000 км.Секогаш е товарено до кров пошто е со 4 деца (машала сите се крупни)
Искрено не би размислил ни 2 минути би купил кинез
На работа имам 2 службени
лексуз нх300 2020
хјундаи тукасон 2020
разлика во цена се негде 25.000 евра и двете се по 150.000 км без никакви проблеми (лексузот сеа појави “проблем” му контезира фарот).И да освен што троши повеке за мене хјундаито ми е подобро од лексузот
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #38 на: 16 Мај 2025, 23:20:21 pm »
Kinezite se nadvor od igra :)

Denes vidov A4 2020, bmw 320 2020, peugeot 3008, GLC.

Razumni ponudi za 3008, A4 i po nekoja skoda, cenite za ostanative se malu "zabegani". Definitivno ke odam na preodno vozilo sto bi go vozel 2 godini.

Отсутен tigar2012

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #39 на: 17 Мај 2025, 00:13:59 am »
Kinezite se nadvor od igra :)

Denes vidov A4 2020, bmw 320 2020, peugeot 3008, GLC.

Razumni ponudi za 3008, A4 i po nekoja skoda, cenite za ostanative se malu "zabegani". Definitivno ke odam na preodno vozilo sto bi go vozel 2 godini.

Како помина тест возењето на Mage ?

EDIT: Веќе си споделил искуство на другата тема...
Seat Ibiza 1.4 16v 55kw

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
« Одговори #40 на: 17 Мај 2025, 10:14:39 am »
Од она што насетувам, ти смета она што на сите ни смета - SUV ги мема возните карактеристики на седан. Кога ќе влезеш во седан после возење на SUV,  ко од магаре да си слегол.

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #41 на: 17 Мај 2025, 11:20:33 am »
Од она што насетувам, ти смета она што на сите ни смета - SUV ги мема возните карактеристики на седан. Кога ќе влезеш во седан после возење на SUV,  ко од магаре да си слегол.

Gore dolu da, zatoa ke odam na preodno vozilo sto ke go trkalam 2 godini, zasega ne se ubediv za kinez.

Na hartija mi bese ok, ama ne mi "klikna" celokupno, nesto mi falese :)