Автор Тема: Половно или ново кинеско од 20 000 до 27 000 еур  (Прочитано 1768 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20167
Одг: Половно или ново кинеско од 20 000 до 27 000 еур
« Одговори #15 на: 09 Мај 2025, 14:24:19 pm »
Што му фали на пасатот што размислуваш да го смениш со половна кола?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2742
« Одговори #16 на: 09 Мај 2025, 16:49:00 pm »
BMW-to od Marjan 430 e strasno dobro auto i ne treba da se propusti.
Neznam dali e vo cenocen rang, i ne ja znam sostojbata na autoto ama deluva "vredi da se vidi" :)

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #17 на: 09 Мај 2025, 16:54:15 pm »
Што му фали на пасатот што размислуваш да го смениш со половна кола?

bukvalno nisto :) mi treba $ da doplatam nov stan i ke odam na lizing pa zaedno so stanot i vozilo da smenam, ako e bal...
pasatot mi e so alcantara, DSG, 2 para gumi prilicno novi, digitalen display, adaptiven tempomat, citanje na znaci, od oprema samo soncev krov sto nema, plus od prv do posleden kilometar vo ovlasten e servisiran.. ako ne me bendisa nisto od pazarov, ke si go dofinansiram stanot so kredit, namesto kombinacija lizing i ke si go cuvam pasatot, ke vidime, sakam prvo da gi provozam vozilava

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #18 на: 09 Мај 2025, 16:56:31 pm »
Мн ме интересира кај ќе го возиш 4х4 бенвето за потребата од х-драјв. 97% освен асвалт со мазни гуми ништо друго немаат видео. 3% ги гребат по планини.
За на скијање до Копаоник секоја кола со нормални зимски гуми ќе те извади и нема да ти троши 2 литри плус на сто на секое и сите остали дефеци пропратни со погонот.

Ziveam Ohrid i vo zimski uslovi Straza na vozam najmalu 7 8 pati godisno, ako odam od bitola i tamu imam prevoj ne iscisten od sneg, a so malo dete vo kola.. ednostavno ne mi se rizikuva.

Значи тешко нас ние што возиме преден или заден погон во Битола :)

Нека не ви ги полнат главите со глупости.

Гледај колата да ти прави мерак. Дали е Шкода, Ауди, БМВ, Донгфенг, Дингдонг,... сеедно. Џип, освен ако немаш навистина реална потреба, јас не гледам причина што ќе ти е.

Јас се размислувам за промена и до некаде сум приморан да гледам за џип, бидејќи плановите ми се такви, ќе ми треба теренец, а далеку е подобра комоцијата што ќе ја имаш во седан во споредба со било кој СУВ во одредена класа.

На крај на денот секогаш имаш опција за увоз на возило и ќе можеш сам да си донесеш возило со ниска километража и со сите сервисни нишани.

Ako ja vozis straza vo zimski uslovi redovno, znaci potpolno ne iscistena, so eden kup sneg, iznenaden normalno, mislam deka nema da gledas kola so zadna :) mozebi gresam, posledno se vrakav od Sk nakaj Oh, pa 5-6 E klasi imase bukvalno frleni od pat. E sega nekoj ke kaze gumite, nekoj ke kaze vozacot ne go biva i slicno, ako davam 25-30k eur za kola zosto da ne e xdrive ili 4matic, toa e moe mislenje. Ne baram zadolzitelno 4x4, ok sum i so predna, ama ne sakam zadna.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9181
« Одговори #19 на: 09 Мај 2025, 17:07:06 pm »
Imashe poso vozat so gumi nessodvetni na uslovite.

Jas kinesmosven Geely ne bi gledal drugo. A Skoda nova imash i za 25 i za 45k € neznam od kaj vi e generaliziranjeto.

45k€ kosta superb karavan 2.0tdi so 190ks 4x4

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #20 на: 09 Мај 2025, 17:12:38 pm »
superb 1.5 tsi dsg e 38 000, spored nekoj e OK, spored mene e mnogu, se e relativno. 

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #21 на: 09 Мај 2025, 17:35:45 pm »
Мн ме интересира кај ќе го возиш 4х4 бенвето за потребата од х-драјв. 97% освен асвалт со мазни гуми ништо друго немаат видео. 3% ги гребат по планини.
За на скијање до Копаоник секоја кола со нормални зимски гуми ќе те извади и нема да ти троши 2 литри плус на сто на секое и сите остали дефеци пропратни со погонот.

Ziveam Ohrid i vo zimski uslovi Straza na vozam najmalu 7 8 pati godisno, ako odam od bitola i tamu imam prevoj ne iscisten od sneg, a so malo dete vo kola.. ednostavno ne mi se rizikuva.

Значи тешко нас ние што возиме преден или заден погон во Битола :)

Нека не ви ги полнат главите со глупости.

Гледај колата да ти прави мерак. Дали е Шкода, Ауди, БМВ, Донгфенг, Дингдонг,... сеедно. Џип, освен ако немаш навистина реална потреба, јас не гледам причина што ќе ти е.

Јас се размислувам за промена и до некаде сум приморан да гледам за џип, бидејќи плановите ми се такви, ќе ми треба теренец, а далеку е подобра комоцијата што ќе ја имаш во седан во споредба со било кој СУВ во одредена класа.

На крај на денот секогаш имаш опција за увоз на возило и ќе можеш сам да си донесеш возило со ниска километража и со сите сервисни нишани.

Ako ja vozis straza vo zimski uslovi redovno, znaci potpolno ne iscistena, so eden kup sneg, iznenaden normalno, mislam deka nema da gledas kola so zadna :) mozebi gresam, posledno se vrakav od Sk nakaj Oh, pa 5-6 E klasi imase bukvalno frleni od pat. E sega nekoj ke kaze gumite, nekoj ke kaze vozacot ne go biva i slicno, ako davam 25-30k eur za kola zosto da ne e xdrive ili 4matic, toa e moe mislenje. Ne baram zadolzitelno 4x4, ok sum i so predna, ama ne sakam zadna.
минами го имам качувано на снег со фиат дукато макси,сакам да кажам со добра гума и малце памет не е проблем ни стража ни ѓавато…Тие што се исповртени на стража се се со гуми за саксии или без мозок…Седам кај борче и доага еден дечко со бмв 2020 негде и му вика задните зимските стави ми ги напред а предните летните позади….
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
« Одговори #22 на: 09 Мај 2025, 18:58:42 pm »
Со Фиат 1300 имам качувано и Ѓавато и Буково и Плетвар. За Буби да не правиме муабет 😁

Само до возачот и гумите е. Друго сѐ е ветер во магла.

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #23 на: 09 Мај 2025, 19:55:03 pm »
Mozno e, do sega ne sum poseduval vozilo samo na zadna, pa mozebi i neopravdan mi e somnezot :)

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1735
« Одговори #24 на: 09 Мај 2025, 22:05:23 pm »
Дојде време за промена :)

Ќе менувам passat B8 турбо бензин 2018, со половно, евентуално ново возило што мора да се земе на лизинг. Тоа значи за половни сум врзан со поголемиве плацеви како autowelt, dasweltauto и слично, ново од кинезиве засега закажав тест возење за на

https://www.carclub.mk/2025/04/04/test-dongfeng-mage-1-5-turbo-dct7-dostapna-kombinacija-na-stil-mok-i-prakticnost/

половни опции
Peugeot 3008 2022 +, Audi A5 sportback 2018-9 , Audi A4 2018-2022, arteon , евентуално Skoda kodiaq.

arteonot  ми е познат, но најчесто имаат многу поминати или ми се над буџет.  Skoda возена, ама ми е онака, не знам дали воопшто ќе се пронајдам во останативе :)

Секое искуство со возилава е добредојдено, 3008 би била прелазна, за година две, додека да соберам за туарег или нешто посериозно.
Може ли да ни кажеш која е логиката за 2 години да купиш ново возило на кое би изгубил барем 30% од вредноста на возилото, а веќе имаш прилично нов  VW Passat?

Јас воопшто не би размислувал да го продадам Пасатот за ново возило кое би било преодно. Да немаш кола, или возиш екстра стара па да купиш преодно... Пеки. Ама ова ми нема логика, особено не математичка (финансиска), затоа што одржување на возило што веќе го поседуваш и знаеш што да очекуваш (освен ако не е пред зарибување) е многу подобро од друго непознато половно возило, а на ново ќе изгубиш секако премногу. Наместо да заштедиш за она што сакаш во тие 2 години, со друго возило веројатно повеќе би изгубил.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2638
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #25 на: 10 Мај 2025, 10:17:58 am »
Охридски, продај го Пасатот, додади уште нешто и купи си нов Донгфенг. Гарант 5 години – без проблеми ќе возиш. Донгфенгот е супер плус новооо. Само гледај да го спуштиш под 25 (илјади) со  ценкање.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1946
« Одговори #26 на: 10 Мај 2025, 12:20:21 pm »
А после 5 години колку ке вреди?

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2638
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #27 на: 10 Мај 2025, 13:07:15 pm »
После 5 години? Ќе вреди доволно за да го дадеш у замена за следниот Донгфенг- 5 години без мака, гаранција, ново возење, без сервисирање на туѓи грешки – тоа ти е вредноста. Сакаш мир во глава или да играш лотарија со старо?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7131
« Одговори #28 на: 10 Мај 2025, 14:44:33 pm »
Мислам дека и продавач во салон не напиња вака за кинески.
Купи прво, па после советувај .

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #29 на: 10 Мај 2025, 18:07:58 pm »
Дојде време за промена :)

Ќе менувам passat B8 турбо бензин 2018, со половно, евентуално ново возило што мора да се земе на лизинг. Тоа значи за половни сум врзан со поголемиве плацеви како autowelt, dasweltauto и слично, ново од кинезиве засега закажав тест возење за на

https://www.carclub.mk/2025/04/04/test-dongfeng-mage-1-5-turbo-dct7-dostapna-kombinacija-na-stil-mok-i-prakticnost/

половни опции
Peugeot 3008 2022 +, Audi A5 sportback 2018-9 , Audi A4 2018-2022, arteon , евентуално Skoda kodiaq.

arteonot  ми е познат, но најчесто имаат многу поминати или ми се над буџет.  Skoda возена, ама ми е онака, не знам дали воопшто ќе се пронајдам во останативе :)

Секое искуство со возилава е добредојдено, 3008 би била прелазна, за година две, додека да соберам за туарег или нешто посериозно.
Може ли да ни кажеш која е логиката за 2 години да купиш ново возило на кое би изгубил барем 30% од вредноста на возилото, а веќе имаш прилично нов  VW Passat?

Јас воопшто не би размислувал да го продадам Пасатот за ново возило кое би било преодно. Да немаш кола, или возиш екстра стара па да купиш преодно... Пеки. Ама ова ми нема логика, особено не математичка (финансиска), затоа што одржување на возило што веќе го поседуваш и знаеш што да очекуваш (освен ако не е пред зарибување) е многу подобро од друго непознато половно возило, а на ново ќе изгубиш секако премногу. Наместо да заштедиш за она што сакаш во тие 2 години, со друго возило веројатно повеќе би изгубил.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Pisav prethodno, specificna situacija, kade sto treba da doplatam nov stan, ako prodadam 18k passatov, ke stavam 10k ucestvo za nova i imam 8k za stan :)

Ke go vozam Mage vo petok pa ke vidam dali mi e ok.

Ne mi gori pod noze za prodavanje, ama mi e ok moment za promena.